П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 16.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на шестнадесети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                                                             

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Елеонора Иванова

сложи за разглеждане исково адм. дело № 1314 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Хайгухи Бодикян

на именното повикване в 10:16 часа се явиха:

 

ИЩЦАТА Ф.Н.А., редовно призована за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител.

По делото е постъпила молба с вх.№ 368/16.01.2020 г. от пълномощника на ищцата, в която заявява, че поради служебна ангажираност не може да се яви с днешното съдебно заседание. Заявява, че поддържа исковата молба и прилага писмени доказателства. Също така заявява, че не са постъпили исканите документи от ТП на НОИ – Хасково, с което да удостоверят на кои дати и в какъв размер е изпълнено запорно съобщение. Допълват се твърдения в исковата молба, че на 16.05.2019 г. от запор е удържана сумата от 297.81 лв., на 30.05.2019 г. от запор е удържана сумата от 326.91 лв. и на 02.07.2019 г. е удържана сумата от 286.94 лв., тоест общо 911.66 лв. До датата на исковата молба мораторната лихва, изчислена върху всяка от удръжките е в общ размер на 43.35 лв. В случай, че бъдат представени писмени доказателства от ответника пълномощникът на ищцата моли да му се даде възможност да вземе становище по тях.

ОТВЕТНИКЪТ НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ - СОФИЯ, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от гл. юрк. З., с приложено по делото пълномощно.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани, се представляват от прокурор Елеонора Иванова.

Гл. юрк. З. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилата искова молба, ведно с приложеното към нея писмено доказателство.

Докладва свое определение от 02.12.2019 г. за конституиране на страните и разпределение на доказателствената тежест.

Във връзка с процесуално искане на процесуалния представител на ищцата, направено с молба вх.№ 143/08.01.2020 г., е издадено съдебно удостоверение, което до момента не е получено от процесуалния представител или от ищцата.

Гл. юрк. З. – Уважаема госпожо Председател, считам исковата молба за недопустима по следните съображения: Преди днешното съдебно заседание постъпи заявление от ищцата, с което е поискала, като е спазила реда след многократни обаждания от наша страна, да ѝ бъде върната сумата от удържаните запори. Заявлението е постъпило при нас на 07.01.2020 г. Представям Ви и моля да приемете заявлението, разпореждането, с което е върната сумата, както и извлечение от банковата сметка на ТП на НОИ – Хасково, от което е видно, че сумата от 916.07 лв. е възстановена на ищцата по посочената в заявлението от нея сметка. Твърдя, че към настоящия момент няма сума за връщане и редът е спазен. Ищцата е спазила разпоредбата на чл. 115 от КСО, която предвижда, че след като има суми за получаване от ТП на НОИ се прави с искане, като се постановява индивидуален административен акт, който пък от своя страна, ако адресатът му не бъде доволен, му се предоставя възможността за защита по административен и съдебен ред. Сумата е върната на ищцата на 14.01.2020 година.

Искам също така да кажа, че когато лицето има за получаване сума от държавния бюджет на териториалното поделение, то по закон не му се връща тази сума без лицето да я е поискало. Лицето може да поиска сумата след две години и не считам, че ние дължим лихва за това време, тъй като от страна на човека, който има право на сумата, просто не реализира своето право. Има множество решения в тази посока и на Върховния съд, а именно, че лихви за тези суми не се дължат. В настоящия случай поради поведението на Ф.А., че не дойде да си поиска парите, казвам го абсолютно категорично, че сме я уведомявали по телефона, а ние без това искане няма как да върнем някаква сума пари, по някаква сметка, на някое лице. При нас заявлението за връщане на сумата от запора е предявено на 07.01.2020 г. Тя може след три години да си поиска парите и аз не считам, че се дължи лихва заради поведението на лицето. Не възразявам да се приеме приложеното към исковата молба писмено доказателство.

ПРОКУРОРЪТ - Да се приеме приложеното към исковата молба писмено доказателство, както и днес представените от процесуалния представител на ответника писмени доказателства.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателство по делото приложеното към исковата молба запорно съобщение с изх.№ ЗС-3-26-00553885/17.04.2019 г. на ръководител на ТП на НОИ - Хасково, както и днес представените от пълномощника на ответника писмени доказателства.

С оглед представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства от пълномощника на ответника, съдът намира, че следва да даде възможност на ищеца и процесуалния му представител в 7-дневен срок от получаване на съобщението да вземат становище по същите, както и да конкретизират налице ли е правен интерес от настоящото исково производство предвид обстоятелството, че е настъпило плащане и е удовлетворена исковата претенция.

Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото приложеното към исковата молба запорно съобщение с изх.№ ЗС-3-26-00553885/17.04.2019 г. на ръководител на ТП на НОИ – Хасково, както и представените в днешното съдебно заседание от пълномощника на ответника писмени доказателства, а именно: платежно нареждане от 14.01.2020 г.; Разпореждане № ВР-3-26-00702914/14.01.2020 г. на Ръководител на контрола по разходите на ДОО при ТП на НОИ – Хасково и заявление с вх.№ 1019-26-95/07.01.2020 г.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ищеца и процесуалния му представител в 7-дневен срок от получаване на съобщението да вземат становище по представените в днешното съдебно заседание от страна на ответника писмени доказателства, както и да конкретизират налице ли е правен интерес от настоящото исково производство предвид обстоятелството, че е настъпило плащане и е удовлетворена исковата претенция.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 06.02.2020 г. от 10:00 часа, за която дата и час страните да се считат уведомени.

Заседанието приключи в 10:28 часа.

Протоколът се изготви на 16.01.2020 г.

 

                                                                                               

 

 

СЪДИЯ:

        

  

 

                                                                                                                             Секретар: