П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 16.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на шестнадесети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:       ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                             Членове:       

 

 

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА

и прокурора Петър МИДОВ     

сложи за разглеждане иск.адм.дело №  1259 по описа за 2019 година    

докладвано от съдия Василка ЖЕЛЕВА  

На именното повикване, на II-ро четене в 10.20 часа се явиха:

 

 

ИЩЕЦЪТ П.И.К., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не се представлява.

Съдът докладва по реда на тяхното постъпване:

- молба под вх.№ 45/06.01.2020 г., от адв.Д.А., в качеството му на пълномощник на ищеца, с която се моли да бъде даден ход на делото, в негово и на доверителя му отсъствие.

Заявява, че поддържа исковата молба и направените в нея искания за доказателства, с искане да се приложи посоченото а.н.дело. Няма други искания и моли да се постанови решение, с което да се уважат изцяло предявените искове, които счита за основателни и доказани, и  да се присъдят на ищеца разноските по делото.

- молба под вх.№ 235/10.01.2020 г., от адв.Д.А., в качеството му на пълномощник на ищеца, с която се излага становище по съществото на спора.

ОТВЕТНИКЪТ по иска Областна дирекция на МВР – Видин, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат представител.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът МИДОВ.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът констатира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА постъпилата искова молба, с която П.И.К. предявява иск с правно основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ, срещу Областна дирекция на МВР – Видин, в размер на 1 344.00/хиляда триста четиридесет и четири/лева, представляващи обезщетение за причинени имуществени вреди от отмененото като незаконосъобразно Наказателно постановление № 18-0953-000179/27.02.2019 г. на Началник сектор“Пътна полиция“ към ОДМВР Видин, и воденото във връзка със същото производство по а.н.дело № 292/2019 г. по описа на Районен съд-Видин, ведно със законната лихва върху нея, считано от влизане в сила на решението на районния съд – 23.10.2019 г. до окончателното ѝ изплащане.

ДОКЛАДВА постъпил писмен отговор по исковата молба, депозиран от гл.юрисконсулт Т. Т., в качеството му на процесуален представител на ответника, под вх.№ 8036/23.12.2019 г., с който се заявява, че исковата претенция се счита за допустима, но неоснователна и недоказана. Претендира се в случай, че искът бъде уважен, съдът да приеме  заплатеното от ищеца адвокатско възнаграждение в производството по обжалване на процесното наказателно постановление за прекомерно и същото да бъде намалено до минималния размер съобразно фактическата и правна сложност на делото и пред двете инстанции.

ДОКЛАДВА, че съгласно разпореждане на съда от з.з. на 22.11.2019 г., по делото с писмо вх.№ 7427/29.11.2019 г. е постъпило изисканото от Районен съд – Видин за прилагане към настоящото производство - а.н.дело с № 292 по описа за 2019 г. на съда, във връзка с Наказателното постановление, при обжалването на което се претендира да са претърпени имуществените вреди от страна на ищеца, ведно с приложените към същото а.н.дело № 681/2018 г. по описа на РС-Видин, к.а.н.дело №180/2019 г. и к.а.н.дело № 26/2019 г. по описа на Административен съд-Видин, за послужване.

ПРОКУРОРЪТ – Становище по иска ще взема в хода по същество. Да се приложи за послужване към настоящото дело, изисканото служебно от съда а.н.дело № 292/2019 г. по описа на Районен съд – Видин. Нямам други доказателствени искания.

Съдът по доказателствата

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЛАГА за послужване към настоящото дело:

 – а.н.дело с № 292/2019 г. по описа на Районен съд - Видин, ведно с приложените към същото

– к.а.н.дело с № 180/2019 г. по описа на Административен съд – Видин.

– а.н.дело с № 681/2019 г. по описа на Районен съд – Видин и

– к.а.н.дело с № 26/2019 г. по описа на Административен съд – Видин.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам други искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Да се приключи.

Като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, намирам иска за основателен и доказан по размер.

В случая се касае за административнонаказателна дейност, която при съдебния контрол е определена като незаконосъобразна и индивидуалния административен акт, е отменен. При упражняването на правото на защита в това производство ищецът е направил разноски, за които следва да бъде обезщетен, тъй като е налице една непрекъсната верига между действията на държавния орган и настъпилия вредоносен резултат.

Считам, че претендираната сума съответства на размера на направените разноски по делото и не е завишена, поради което предлагам да уважите исковата молба на П.И.К. срещу Областна дирекция на МВР – Видин.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.26 часа.

Протоколът се изготви на 16.01.2020 година.

                

 

 

     СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

 

      Секретар: