П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 16.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на шестнадесети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове: 

 

 

При участието на секретаря Дорета Атанасова……..………………………..……..…...

и  прокурора …………………………………..……………….…………….……………….. 

сложи за разглеждане адм. дело № 1220 по описа за 2019 година …...……..…………. 

докладвано от съдия Ива Байнова…….…….…....…...……….……...…………………...

на именното повикване в 10.00 часа се явиха:……………………………………………

 

                        ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД - С, представлявано от управителя Ж.В.А., редовно призован, се явява адв. А., редовно упълномощен с пълномощно, представено днес.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ЗАМ.-ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“, редовно призован, се представлява от старши юрисконсулт П., надлежно упълномощен.

                        Адв. А.  – Да се даде ход на делото.

                        Юриск. П. – Моля да бъде даден ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата.

                        Адв. А. - Поддържам жалбата. Моля да бъдат приети като доказателства по делото представените с административната преписка документи, която видях, че е представена по делото.

                        Юриск. П. – Оспорваме жалбата като неоснователна. Моля да се приеме представената по делото административна преписка. Поддържаме доказателственото  искане за прилагане на адм. дело № 828/2018 по описа на АдмС – Хасково. Искаме неговото прилагане във връзка с това, че актът за установяване на публично държавно вземане /АУПДВ/ е постановен вследствие на прекратяване на агроекологичния ангажимент на дружеството, като актът за прекратяване е бил предмет на исканото от нас административно дело.

                        На следващо място, предвид, че се оспорва актът за установяване на публично държавно вземане, в който е посочен размер на изплатено подпомагане, моля да бъде назначена съдебно-икономическа експертиза, вещото лице по която след като посети ДФ „Земеделие“, да даде заключение какви са изплатените на дружеството суми за подпомагане по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.?

                        Адв. А. – Считам искането за назначаване на вещо лице за неоснователно, тъй като въпросът за превежданите суми не е спорен, нито са налице някакви специални изисквания или специални знания, които да бъдат предмет на експертиза, която да се изготви по делото. Представям и моля да приемете по делото жалба с обратна разписка срещу писмото за прекратяване на агроекологичния ангажимент и Заповед № 03-РД/3915/01.10.2018 г. на Зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“.

                        Юриск. П. – Същите тези доказателства са приложение към административната преписка и жалбата се съдържа в кориците на адм. дело № 828/2018 г. Предвид това, че не се оспорва размерът на изплатеното подпомагане, което е определено за възстановяване в АУПДВ, не поддържаме искането за назначаване на експертиза.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото документите, съдържащи се в изпратената административна преписка, както и днес представените от пълномощника на жалбоподателя заверени копия от Заповед за спиране на административното производство по издаване на акт за установяване на публично държавно вземане по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013 г. на „Тера Реал“ ЕООД и жалба от „Тера Реал“ ЕООД до Министъра на земеделието и храните, ведно с обратна разписка за получаването й от адресата.

                        Също така съдът намира, че за правилното изясняване на делото от фактическа страна следва към настоящото дело да се приложи адм. дело № 828/2018 г. по описа на АдмС – Хасково, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото приложените от ответника към съпроводително писмо вх. № 6536/23.10.2019 г. в заверен вид документи, представени по опис, а именно: пощенски плик, с който е постъпила жалбата; Протокол 145 от заседанието на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“, състояло се на 19.07.2019 г.; Заповед 03-РД/2891/23.07.2019 г. на Изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“; Уведомително писмо от ДФ “Земеделие” с изх. № 01-2600/5200 от 06.07.2016 г. за прекратяване на агроекологичен ангажимент по мярка 214 „Агроекологични плащания“ („АЕП“) от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. за кампания 2012 г., ведно с известие за доставянето му; писмо изх. № 01-2600/5200 от 30.04.2018 г. и доказателства за връчването му; Акт за установяване на публично държавно вземане изх. № 01-2600/5200 от 21.08.2019 г., ведно с известие за доставянето му; Общо заявление за подпомагане с УИН 26/010711/88728, състоящо се от 32 стр. (от л. 26 до л. 57 вкл. по делото) и Общо заявление за подпомагане с УИН 26/110612/02750, състоящо се от 59 стр. (от л. 58 до л. 115 вкл. по делото), както и днес представените от пълномощника на жалбоподателя заверени копия от Заповед за спиране на административното производство по издаване на акт за установяване на публично държавно вземане по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007-2013 г. на „Тера Реал“ ЕООД; жалба от „Тера Реал“ ЕООД до Министъра на земеделието и храните и известие за доставяне с пощенско клеймо от 03.08.2016 г.

                        ДА СЕ ПРИЛОЖИ по настоящото дело адм. дело № 828/2018 г. по описа на АдмС – Хасково.

                        Адв. А. – Нямам други искания на този етап от производството.

                        Юриск. П. - Нямам други доказателствени искания този етап от производството.

                        За изясняване на делото от фактическа страна, съдът намира, че същото следва да се отложи за друга дата, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 12.03.2020 г. от 10.00 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

                        Заседанието приключи в 10.07 часа.

                        Протоколът се изготви на 16.01.2020 година.

 

 

 

                                                                                                          СЪДИЯ:

 

 

 

 

                                                                                                          Секретар: