П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 17.01.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на седемнадесети януари две хиляди и двадесета година в състав:

 

СЪДИЯ: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря М. Койнова

сложи за разглеждане адм. дело № 105 по описа за 2019 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 11.00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ И.Н.Н., редовно уведомен, не се явява. За него се явява адв.В.И., редовно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ Пловдив при ЦУ на НАП, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от гл.юрк.П. Б., редовно упълномощена с пълномощно представено днес.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ М.Л.Ц., редовно призована, не се явява.

Съдът докладва:

От вещото лице Ц. е постъпила молба вх.№392/16.01.2020г. в която се сочи, че е получила от третото неучастващо по делото лице „Еконт Експрес“ ООД след направени искания – информацията която е необходима, започнала е работа, но поради големия обем на информацията не е изготвила заключение.

От ЦУ на НАП с вх.№7974/19.12.2019г. е постъпила изисканата информация, след извършена от тях справка в модул „Отсъствия“  подробно са посочени имената и съответните установени данни.

Адв.И. – Да се даде ход на делото.

Юрк. Б. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Адв.И. – Да се приемат документите, представени от НАП.

Юрк. Б. – Да се приемат представените документи.

Съдът намира, че следва да бъде приложено по настоящото дело така постъпилото от ЦУ на НАП писмо вх.№ 7974/19.12.2019г. изискано с определение на съда от 22.11.2019г., поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА постъпило от ЦУ на НАП писмо вх.№ 7974/19.12.2019г.

Адв.И. – Да се даде възможност на вещото лице да изготви заключението. По отношение постъпилото на 19.12.2019г. писмо от НАП – моля да обърнете внимание, че в т.2 от същото писмо ответника признава, че няма изобщо такъв служител, който е издател на оспорения протокол. Освен това, представям и моля да приемете като доказателство Решение на Директора на ОДОП – Пловдив, с което отменя РА издаден по същите доказателства, присъединени и по настоящото производство, събрани и в хода на ревизията на фирма „Градина БГ“ ЕООД. Директорът на ОДОП-Пловдив отменя изцяло РА, тъй като приема, че тези доказателства, включително всички екселски таблици от „Еконт“, не обосновават никаква доставка и не доказват твърдяното недеклариране на приходи. Освен това, моля да обърнете внимание, че този РА, който е отменен, е издаден срещу Н.В.Н., която е служител в „Градина БГ“ ЕООД, и за която изрично ответникът с молба по настоящото дело заяви, че същата е получавала въпросните доставки дори и от името на И.Н..

Юрк. Б. – Считам, че не следва да бъде приемано като доказателство. РА касае различен субект на ревизионно производство извън процесното такова. От решението на директора, без приложени доказателства към същото, не може да бъде установено какъв точно е предметът на спора и доколко се базира на доказателства, находящи се по настоящото дело. Ако решите да го приемете, то нека същото бъде само за сведение. В отговора на ЦУ на НАП т.2 ,изрично е посочено, че няма открит служител с имена, така както са заявени от представителя на жалбоподателя. Никой не твърди, че въпросният протокол не е подписан от служител на НАП. Отговорът е съобразно поставената задача.

Съдът намира, че следва да бъде прието като писмено доказателство по делото представеното в днешното съдебно заседание Решение №243/22.04.2019г. по жалба срещу РА, като съображенията на страните в посока неговото приемане ще бъдат обсъдени по същество, поради което

 О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмено доказателство Решение №243/22.04.2019г. на Директор на Дирекция ОДОП – Пловдив.

Адв.И. – Тъй като експерта на два пъти обяснява какви още неща са му необходими за изготвяне на експертизата и доколкото съгласно нормалните практики няма как да има счетоводна експертиза без счетоводни документи по делото, и с оглед улесняване на работата на вещото лице, за да може да изготви експертизата за следващото заседание, то моля на основание чл.192 от ГПК да задължите трето неучастващо по делото лице - „Еконт Експрес“ ООД, да представи на хартиен носител по настоящото дело всички документи описани в двете писма приети по делото с изх.№4927/19.04.2018г. и изх.№29/16.01.2017г. на „Еконт“. Представям три броя молби по чл.192 от ГПК.

Юрк. Б. – Възразявам по направеното доказателствено искане. Считам, че доказателствата от „Еконт“ са представени в предвидения законов ред и начин. Освен това, вещото лице не е изявило претенции същите да бъдат представени на хартиен носител, очевидно ще може да работи по доказателствата така както са представени.

Адв.И. – От самото начало на делото държим да ги представят на хартиен носител, за да може евентуално да ги прегледаме, да видим кое как е подписано, какви ЕГН са посочени и евентуално да ги оспорим. Държим да бъдат представени оригиналите по делото и в случай, че не бъдат представени – да бъдат изключени от доказателствения материал всички възможни такива. Твърдим, че такива доказателства изначало не съществуват в оригинален вид. Евентуални снимки от телефон на няколко различни документа не могат да бъдат приети за доказателства по смисъла на ГПК, и доколкото тези доказателства не са представени от нас или от ответната страна, а са представени от третото неучастващо по делото лице, то моля да го задължите да ги представи в оригинал. В случай, че третото лице, което се сочи за източник на тези доказателства, не може да ги представи в оригинал, моля същите да бъдат изключени от материалите по делото.

Юрк. Б. – Изложени са становища по делото от представител на ОДОП по този въпрос.

Съдът намира, че следва да бъде уважено искането от страна на жалбоподателя,  и на основание чл.192 от ГПК да бъде задължено третото неучастващо по делото лице да представи съответните подробно описани доказателства в така депозираното в днешно съдебно заседание в писмен вид искане, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

 ЗАДЪЛЖАВА на основание чл.192 от ГПК трето неучастващо по делото лице - „Еконт Експрес“ ООД, да представи исканите от страна на жалбоподателя документи, подробно описани в приложената от жалбоподателя молба.

УКАЗВА последиците на основание чл.192, ал.3 от ГПК при неизпълнение указанията на съда, които да бъдат вписани в съобщението.

Адв.И. – Нямам други доказателствени искания на този етап.

Юрк. Б. – Нямам други доказателствени искания на този етап.

С оглед предоставяне възможност на вещото лице да изготви заключение по назначената съдебно-счетоводна експертиза съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА възможност на вещото лице М.Ц. да изготви заключението по назначената съдебно-счетоводна експертиза.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 27.03.2020 г. от 10.30 часа, за която дата страните са редовно уведомени от днес.

Заседанието приключи в 11.20 часа.

Протоколът се изготви на 17.01.2020 г.

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: