П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 17.01.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на седемнадесети януари две хиляди и двадесета година в състав:

 

СЪДИЯ: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Мария Койнова

сложи за разглеждане адм. дело № 1135 по описа за 2019 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.С.Ю., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв.Т.Т., редовно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Община Хасково, редовно уведомени от предходно съдебно заседание, се представляват от юрк.В. В., редовно упълномощена с пълномощно по делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД – София, редовно умедомени, не изпращат представител.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т.М.М., редовно призована, се явява лично.

Адв.Т. – Да се даде ход на делото.

Юрк. В. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпило в срок с вх.№7630/06.12.2019г. от вещо лице М. - заключение по поставената допълнителна задача.

Адв.Т. – Нямам искания преди изслушване на вещото лице.

Юрк.В. – Нямам искания преди изслушване на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т.М.М. – Със снета по делото самоличност.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т.М.М. – Поддържам представеното заключение. Малко по висока е установената цена, тъй като сделките, които намерих в „Служба по вписвания“ са реални и са на такава стойност.

Адв.Т. – Нямам въпроси към вещото лице. Считам експертизата за обективна. Да се приеме заключението.

Юрк.В. – Като направихте справка в „Агенцията по вписвания“ за какъв период я направихте, защото виждам, че само за 2019г. сте посочили сделки?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т.М.М. – Справката направих за 2018г. и 2019г., но само това са сделките които намерих с подобни характеристики на оценявания имот.

Юрк.В. – Виждам само землището на Хасково, други съседни землища на село Войводово проверявахте ли?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т.М.М. – В с.Войводово нямаше сделки, а съм ползвала аналозите за землището на Хасково, тъй като имотът се намира в непосредствена близост до землището на Хасково и е по-близо до населеното място на Хасково, отколкото до Войводово. Характеристиките му са такива, че са сходни на избраните аналози. По индивидуалните характеристики на оценявания имот съм търсила подобни имоти в близост.

Юрк.В. – Нямам други въпроси. Да се приеме заключението.

Съдът намира, че следва да приеме  допълнителното заключение на вещото лице  М., като на същото следва да се изплати  възнаграждение в размер на внесения депозит, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА допълнителното заключение на вещото лице Т.М.М., като на същото ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение в размер на внесения депозит от общо 300 /триста/ лева /изд. РКО/.

Вещото лице Т.М.М. се освободи от съдебната зала.

Адв.Т. – Нямам други искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Моля за ход по същество.

Юрк.В. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Да се приключи.

Съдът, като взе предвид, че от страните не се правят други доказателствени искания, намери делото за изяснено от фактическа и правна страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.Т. – Считам, че по безспорен начин се доказа основателността на иска и моля да измените оспореното Решение на Комисията за определяне на еднократни обезщетения на Община Хасково. Моля за присъждане на разноски, за които представям списък.

Юрк.В. – Считам жалбата за неоснователна и като такава ще моля да я отхвърлите. Считам, че по делото са представени множество доказателства относно приемането на оценката. Същата е съобразена с чл.210 от ЗУТ и чл.65 от Закона за енергетиката. По отношение на представените две заключения – считам, че не следва да ги кредитирате при постановяване на съдебния си акт, тъй като по първото, вещото лице не беше направило справка за реални сделки, вписани в „Агенция по вписванията“. Второто заключение е на база един период, който е извън обхвата на периода, в който е извършена оценката. В този смисъл има практика на ВАС и следва да се гледа периода на изготвяне на оценката и да се вземат сделки от този период. Моля да отхвърлите жалбата и да потвърдите решението на Комисията по чл.210 от ЗУТ. Правя алтернативно възражение за прекомерност на разноските.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.05 часа.

Протоколът се изготви на 17.01.2020 г.

 

СЪДИЯ:

 

 

Секретар: