П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 21.01.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и първи януари две хиляди и двадесета година в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора:

сложи за разглеждане адм. дело № 1344 по описа за 2019 г.

докладвано от съдия Цветомира Димитрова

на именното повикване в 10:40 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Г.А., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв. М.Д., надлежно упълномощен по делото с пълномощно, приложено към жалбата.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Главна дирекция „Гранична полиция“ МВР - София, редовно призован, не се явява и не изпраща процесуален представител.

На 03.01.2020 г. под вх. № 36 по делото е постъпила молба от гл. юрк. П.С., в качеството ѝ на пълномощник на ответника, в която е посочила, че моли да бъде даден ход на делото в случай, че не са налице процесуални пречки за това, оспорва като неоснователна и недоказана жалбата, ангажира становище по доказателствата, прилага към молбата доказателства, които моли да бъдат приети и ангажира становище по съществото на спора.

Адв. Д. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв. Д. – Поддържам жалбата. Моля да бъде отменена процесната заповед на основанията, които сме посочили в жалбата. Моля да бъдат приети представените писмени доказателства с дисциплинарната преписка. Заявявам, че поддържам направените доказателствени искания в жалбата, а именно да бъде изискано от ГПУ – Ново село извлечение от Книгата за отчет на осъществената контролна дейност на ГПН и резултатите от проверките по организацията на граничното наблюдение за периода 22.07.2019 г.-29.07.2019 г., както и да бъде изискана справка от ГДГП-МВР-София относно това дали полицейски инспектор А.А. има издадена парола за достъп до автоматизираната система за локализация и визуализация на мобилни единици в МВР и по-конкретно има ли достъп до системата относно командировани автомобили, в случая Лада „***“ с ДКН ***. Също така правя искане за допускане до разпит в качеството на свидетел служителя М. П. Д.. Същият е бил старши на граничен полицейски наряд, спрямо когото пол.инсп. А., видно от преписката, не е упражнил контролните си действия и поради тази причина е наказан. Представянето на изисканите от нас писмени доказателства е с оглед на това, че според нас пол.инсп. А. не притежава достъп или парола до тази автоматизирана система, което означава, че същият не е имал възможност да проконтролира дали този автомобил се е движел през нощта, по времето, когато е следвало да контролира всички гранични полицейски наряди, а справка относно извършените от него проверки е необходима, тъй като същият е наказан за неупражнен и неефективен контрол. Съгласно Инструкцията за граничното наблюдение от 2014 г., чл. 105, ал. 5 от същата изисква полицейският инспектор да извършва минимум две проверки седмично. С извлечението от тази книга искам да докажа, че доверителят ми е осъществил правомощията си да има повече извършени проверки. Искането ми да бъде допуснат до разпит служителят М.Д. е във връзка са това, че той може лично да обясни поведението си като старши на наряда през въпросната нощ, дали и защо този автомобил не се е движел, а е престоял повече от 6 часа на една място. Това искам да докажа с изисканите от мен доказателства. Нямам други доказателствени искания.

За изясняване на делото от фактическа страна, съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, съдържащи се в административната преписка във вид на заверен препис. По отношение на представените с молба вх.№36/03.01.2020 г. от пълномощника на ответника документи, а именно формуляр-образец за изготвяне на длъжностна характеристика с №3282р-15509/23.07.2015 г. и приложената към същия специфична длъжностна характеристика за длъжността Началник на група „Охрана на държавната граница“ на ГПУ към РДГП при ГДГП – МВР и Заповед УРИ: 4074з-2228/05.10.2018 г. на Директор на РДГП – Смолян, съдът намира, че не следва да се произнася в днешното съдебно заседание. Същите са били представени в ненадлежен вид, а именно обикновено фотокопие, поради което и с разпореждане на съда от 06.01.2020 г. на ответника е указано, в срок до датата на насроченото по делото открито съдебно заседание да представи тези документи във вид на заверен препис, тъй като в противен случай същите няма да бъдат приети като писмени доказателства. На ответника е изпратено съобщение за указанията на съда на същата дата - 06.01.2020 г., но по делото липсват данни то да е връчено на ответната страна и същата да е запозната с указанията на съда. Ето защо  ще следва да бъде дадена повторна възможност на ответника, в срок до следващото открито съдебно заседание по делото да представи цитираните документи в изискуемия вид, а именно оригинал или надлежно заверен препис, като ще следва повторно да се укаже, че при непредставяне на тези документи в изискуемия вид същите няма да бъда приети в следващото съдебно заседание, като писмени доказателства по делото и същото ще бъде разгледано и решено при наличните по делото доказателства.

Съдът намира за основателни исканията на процесуалния представител на жалбоподателя, формулирани в жалбата и в днешното съдебно заседание, а именно да бъде изискано от ГПУ – Ново село извлечение от Книга за отчет на осъществената контролна дейност на ГПН и резултатите от проверките по организацията на граничното наблюдение за периода 22.07.2019 г.-29.07.2019 г., да бъде изискана справка от ГДГП-МВР-София относно това дали полицейски инспектор А.А. има издадена парола за достъп до автоматизираната система за локализация и визуализация на мобилни единици в МВР и по-конкретно имал ли е достъп до същата система относно командирования автомобил Лада „***“ с ДКН *** към периода, визиран в обжалваната заповед, а именно от 20:00 часа на 23.07.2019 г. до 08:00 часа на 24.07.2019 г., както и да бъде допуснат до разпит в качеството на свидетел М. П. Д., за установяване на фактите и обстоятелствата, посочени в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на оспорващия. Съдът намира тези искания за допустими, относими и необходими за изясняване на делото от фактическа страна по наведените в жалбата съображения за незаконосъобразност на обжалваната заповед, поради което ще следва да бъдат уважени.

Водим от горното, съдът 

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото документите, съдържащи се в административната преписка във вид на заверен препис, постъпила в съда с писмо вх.№ 7470/02.12.2019 г. по опис - от лист 10 до лист 123 от делото.

УКАЗВА на ответника, че следва в срок до следващото открито съдебно заседание по делото да представи в надлежен вид, а именно оригинал или заверен препис, представените с молба вх. № 36/03.01.2020 г. по описа на АдмС – Хасково /техен рег.№328200-22423/30.12.2019 г./ от негов процесуален представител документи, а именно формуляр-образец за изготвяне на длъжностна характеристика с №3282р-15509/23.07.2015 г. и приложената към същия специфична длъжностна характеристика за длъжността Началник на група „Охрана на държавната граница“ на ГПУ към РДГП при ГДГП – МВР и Заповед УРИ: 4074з-2228/05.10.2018 г. на Директор на РДГП – Смолян.

ПРЕДУПРЕЖДАВА ответника, че при непредставяне на горепосочените документи в изискуемия вид, а именно оригинал или заверен препис, същите няма да бъдат приети в следващото съдебно заседание, като писмени доказателства по делото и същото ще бъде разгледано и решено при наличните по делото доказателства.

ЗАДЪЛЖАВА Началника на ГПУ – Ново село да представи, в 14-дневен срок от получаване на съобщението на съда, извлечение от Книга за отчет на осъществената контролна дейност на ГПН и резултатите от проверките по организацията на граничното наблюдение за периода 22.07.2019 г.-29.07.2019 г.

ЗАДЪЛЖАВА Директора на ГДГП-МВР-София да представи, в 14-дневен срок от получаване на съобщението на съда, писмена справка относно това дали полицейски инспектор А.А. има издадена парола за достъп до автоматизираната система за локализация и визуализация на мобилни единици в МВР и по-конкретно имал ли достъп до същата система относно командирования автомобил Лада „***“ с ДКН *** към периода, визиран в обжалваната заповед, а именно от 20:00 часа на 23.07.2019 г. до 08:00 часа на 24.07.2019 г.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя да ангажира гласни доказателства за следващото съдебно заседание чрез разпит, при режим на довеждане на лицето М. П. Д..

Адв. Д. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

За събиране на доказателства, съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 24.03.2020 г. от 10:30 часа, за която дата страните да се считат уведомени от днес.

Заседанието приключи в 10:55 часа.

Протоколът се изготви на 21.01.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: