П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 23.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и трети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

 

                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:       ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                             Членове:       

 

 

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА

и прокурора Цвета ПАЗАИТОВА     

сложи за разглеждане иск.адм.дело №  1279 по описа за 2019 година    

докладвано от съдия Василка ЖЕЛЕВА  

На именното повикване в 10.44 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ Р.М.Х., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв.З.Г., надлежно упълномощена, с представено по делото писмено пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ по иска Агенция“Пътна инфраструктура“ – София, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат представител.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор ПАЗАИТОВА.

АДВ.Г. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля за ход на делото.

Съдът констатира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА постъпилата искова молба, с която Р.М.Х. предявява иск с правно основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ, срещу Агенция“Пътна инфраструктура“–София, в размер на 900.00/деветстотин/лева, представляваща претърпени имуществени вреди от отмененото като незаконосъобразно Наказателно постановление № 4480 от 20.04.2017 г. на Агенция“Пътна инфраструктура“ – София, и воденото във връзка със същото производство по а.н.дело № 246/2017 г. по описа на Районен съд-Димитровград, ведно с лихва за забава в размер на 116.51/сто и шестнадесет лева и 0.51 ст./лева от дата на влизане в сила на решението на районния съд–03.08.2018 г., с което НП е отменено, до датата на завеждане на исковата молба, и законната лихва върху тази сума, от датата на завеждане на исковата молба до окончателното ѝ изплащане.

В срока по чл.131, ал.1 от ГПК от ответника не е постъпил писмен отговор на исковата молба.

ДОКЛАДВА, че съгласно разпореждане на съда от з.з. на 13.11.2019 г., по делото с писмо вх.№ 7197/20.11.2019 г. е постъпило изисканото от Районен съд – Димитровград за прилагане към настоящото производство - а.н.дело с № 246 по описа за 2017 г. на съда, във връзка с Наказателното постановление, при обжалването на което се претендира да са претърпени имуществените вреди от страна на ищеца.

АДВ.Г. – Поддържам така предявения иск. Моля да бъде приобщено а.н.дело с № 246 по описа за 2017 г. на Районен съд – Димитровград, както и приложеното към същото к.а.н.дело № 274/2018 г. по описа на АдмС-Хасково.

Госпожо Председател, тъй като съм допуснала техническа грешка при пресмятането на сумите и съм предявила иска с 50.00/петдесет/лева по-малко, моля да допуснете изменение на исковата молба, което знам, че ще отложи делото, но това го видях едва вчера. За това своевременно Ви представям молба, с препис и за ответната страна, за изменение на иска, с размер на 950.00/деветстотин и петдесет/лева, а не както бе първоначално предявен в размер на 900.00/деветстотин/лева. Нямам искания за събиране на други доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа и правна страна. Моля да бъде изпратен препис от молбата и на насрещната страна за запознаване с нея.

ПРОКУРОРЪТ – Искът считам, че е допустим. Относно днес представената молба и поисканото изменение на иска, считам, че е допустимо и следва да бъде допуснато, но следва да се даде възможност и на ответника да се запознае с молбата за становище, поради което делото следва да бъде отложено за друга дата.

Съдът намира, че доколкото е процесуално допустимо направеното в днешното съдебно заседание от пълномощника на ищеца, искане за изменение на исковата претенция в частта относно нейния размер, същото следва да бъде допуснато, като препис от представената молба, в която е обективирано това искане, следва да се изпрати на ответника за запознаване и даване на възможност за изразяване на становище, с оглед на което делото следва да бъде отложено за друга дата на разглеждане, без извършване на други процесуални действия днес.

Водим от това, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДОПУСКА изменение на предявения иск от страна на Р.М.Х., срещу Агенция“Пътна инфраструктура“ – София, който да се счита предявен за сумата в размер от 950.00/деветстотин и петдесет/лева, вместо първоначално заявената цена на иска в размер от 900.00/деветстотин/лева, респективно и в останалата му част, относно претендираната законна лихва за забава, за цитирания в исковата молба период, в размер на 116.51/сто и шестнадесет лева и 0.51 ст./лева, да се счита за предявена в размер на 122.58/сто двадесет и два лева и 0.58 ст./лева.

Препис от молбата на адв.Г. да се изпрати на ответника за запознаване и с даване на възможност в едномесечен срок от получаването да ангажира становище по допуснатото изменение на иска.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 09.04.2020 година от 10.00 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени.

Заседанието приключи в 10.49 часа.

Протоколът се изготви на 23.01.2020 година.

                

 

 

 

        СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

         Секретар: