П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 23.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и трети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова……..………………………..……..…..

и  прокурора ……………………...…………..……………….…………….…………….…. 

сложи за разглеждане адм. дело № 984 по описа за 2019 година ….……..…..………. 

докладвано от съдия Ива Байнова…….…….…....…...……….……...…………………..

на именното повикване в 10.14 часа се явиха:…………………………………………..

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА М.А.И., уведомена от предходното съдебно заседание, не се явява.

                        От пълномощника на същата – адв. А., е постъпила молба, в която моли да бъде даден ход на делото. Заявява, че няма допълнителни искания и моли за ход по същество. Излага съображения по същество и претендира присъждане на направените по делото разноски.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОР на ТП на НОИ - ХАСКОВО, уведомен от предходното съдебно заседание, се представлява от старши юриск. С., с пълномощно от преди.

                        Юриск. С. - Моля да бъде даден ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Юриск. С. – Госпожо Председател, съгласно дадената ни възможност в предходното съдебно заседание, представям и моля да приемете като доказателства по делото легализиран превод на писмо от ирландската компетентна институция, както и на структурирани електронни документи U002 и U004, въз основа на които се е произнесъл административният орган.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства днес представените от пълномощника на ответника документи, съдържащи се в преписката на чужд език и представени в днешното съдебно заседание надлежно преведени на български език, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото заверени копия от структурирани електронни документи U002 и U004, както и писмо от компетентната ирландска институция от 03.07.2019 г., постъпило във връзка с повторно отправено към нея запитване, касаещо причината за прекратяване на трудовото правоотношение с жалбоподателката.

                        Юриск. С. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, водим от което

                                                О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        Юриск. С. – Уважаеми административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и недоказана. Жалбоподателката е имала право на парично обезщетение по чл. 54а, ал. 1 от КСО, но тъй като в т. 7.1 от СЕД U002, като причина за прекратяване на последната заетост е посочена – друга – неизвестна, е отпуснато обезщетение за безработица в минимален размер за срок от четири месеца, предвид разпоредбата на чл. 54б, ал. 3 от КСО. Ограничението на чл. 54б, ал. 3 не противоречи на предвиденото в чл. 62, § 1 и 2 от Регламент (ЕО) № 883/2004 г., тъй като Регламентът не съдържа забрана държавите-членки да предвиждат в националната си уредба ограничения относно размера на паричното обезщетение, което се основава на причината за прекратяване на трудовото правоотношение. След като компетентната ирландска институция е посочила в СЕД U002 причина за прекратяване на последната заетост - друга – неизвестна, следва да се приеме, че причината за прекратяване на трудовото правоотношение остава неизяснена и попада в хипотезата на чл. 54б, ал. 3 от КСО, при което правилно обезщетението е изплатено за срок от четири месеца в минимален размер съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. В този смисъл е и Решение № 90/06.01.2020 г. на ВАС. Считам, че правилно и в съответствие с материалния закон е отпуснато обезщетението за безработица, поради което моля да бъде потвърден административният акт като правилен и законосъобразен.

                        Искам също да отбележа, че няма пречка, ако жалбоподателката представи в административното производство нови документи, които да съдържат други данни относно причината за прекратяване, то на основание чл. 54ж, ал. 2 от КСО компетентният административен орган да смени разпореждането ѝ относно размера на паричното обезщетение. Моля да ни бъдат присъдени разноски по делото.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 10.20 часа.

            Протоколът се изготви на 23.01.2020 година.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: