П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 30.01.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на тридесети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                   

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 1391 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Хайгухи Бодикян

на именното повикване 10:43 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „ВЕНИ-М-15“ ЕООД - Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

ОТВЕТНИКЪТ НАЧАЛНИК ОТДЕЛ „ОПЕРАТИВНИ ДЕЙНОСТИ“ – ПЛОВДИВ ПРИ ЦУ НА НАП, редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител.

В съдебната зала се явява лицето С.Д.А..

С.Д.А. – Моят работодател ми каза да се явя  по това дело за да бъда разпитана като свидетел.

Съдът отстрани лицето С.Д.А. от съдебната зала, като ѝ указа, че ако бъде допусната като свидетел по делото ще бъде повикана.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва жалбата, ведно с приложените към нея писмени доказателства по опис.

Докладва свое определение от 19.12.2019 г. за насрочване на делото, конституиране на страните и указване на доказателствената тежест.

Докладва допълнително искане на жалбоподателя от 20.12.2019 г., с приложени към него писмени доказателства, по което съдът се е произнесъл с определение от 23.12.2019 г.

Докладва писмени доказателства, представляващи административната преписка, представени от ответника с придружително писмо с вх.№ 10/02.01.2020 г., включващи и становище по съществото на спора и списък на разноските.

Докладва писмено становище с вх.№ 700/28.01.2020 г., представено от жалбоподателя, в което заявява, че поддържа жалбата, моли да се приемат приложените към същата доказателства, представената административна преписка, като единствено прави възражение по приемане на въпросния лист, приложен към административната преписка. Моли да се допусне до разпит един свидетел – продавач-консултант, назначен в търговския обект, за който писмено са формулирани въпроси за отговор. Заявява, че няма други доказателствени искания и излага становище по съществото на спора.

Докладва писмено становище с вх.№733/29.01.2020 г., представено от ответника, по съществото на спора, ведно с приложени към него писмени доказателства по опис.

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото приложените към жалбата писмени доказателства по опис, изпратените писмени доказателства, постъпили от ответника с придружително писмо с вх.№ 10/02.01.2020 г., съставляващи административната преписка, както и представените писмени доказателства, приложени от ответника към негово писмено становище с вх.№733/29.01.2020 г.

С оглед извършено оспорване на жалбоподателя относно представения към административната преписка въпросен лист, намиращ се на л. 68 от делото и направеното във връзка с това доказателствено искане за разпит на свидетел, участвал при изготвянето му, съдът намира, че следва да открие производство по оспорване, по реда на чл. 193 от ГПК, на въпросен лист, намиращ се на л. 68 от делото, който е частен писмен документ, макар и приложен към административната преписка, издаден от лица, подписали го, като доказателствената тежест е на лицето, което ще се ползва от този въпросен лист, а именно на жалбоподателя. В тази връзка съдът намира за основателно направеното от жалбоподателя доказателствено искане за допускане до разпит на свидетел, участвал при изготвянето на въпросния лист, поради което следва да бъде допуснат до разпит в качеството на свидетел на явилото се в днешното съдебно заседание лице – С.Д.А.

Водим от горното, съдът 

                                               О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към жалбата писмени доказателства, изпратени с опис – от лист 9 до лист 36 от делото, писмените доказателства, постъпили от ответника с придружително писмо с вх.№ 10/02.01.2020 г., съставляващи административната преписка, а именно: Заповед за налагане на принудителна административна мярка № ФК-913-0042971/11.12.2019 г. на Началник отдел „Оперативни дейности“ Пловдив в ЦУ на НАП; Акт за установяване на административно нарушение № F530919/12.12.2019 г.; Акт за установяване на административно нарушение № F530916/12.12.2019 г.; Акт за установяване на административно нарушение № F530912/12.12.2019 г.; протокол за извършена проверка в обект сер.АА № 0042971; дневен отчет от 07.12.2019 г.-3л.; въпросен лист за установяване на стоковата и касовата наличност в търговски обект /склад/ в деня на проверката към Протокол за извършена проверка № 0042971/07.12.2019 г.; стокова разписка № 4110008772/06.12.2019 г.; стокова разписка за получени стоково-материални ценности от 05.12/без посочена година/; стокова разписка за получени стоково-материални ценности от 07.12/без посочена година/; стокова разписка за получени стоково-материални ценности от 06.12/без посочена година/; доставка от 06.12./без посочена година/; стокова разписка от 07.12./без посочена година/; стокова разписка от 07.12.2019 г.; декларация от лице, работещо по трудово/гражданско правоотношение от 07.12.2019 г. и Заповед № ЗДУ-ОПР-16/17.05.2018 г. на Изпълнителен директор на НАП, както и представените писмени доказателства, приложени от ответника към негово писмено становище с вх.№733/29.01.2020 г. по опис – от л.90 до л.96 от делото.

На основание чл. 193 от ГПК във връзка с чл. 144 от АПК ОТКРИВА ПРОИЗВОДСТВО по оспорване на въпросен лист за установяване на стоковата и касова наличност в търговски обект /склад/ в деня на проверката към Протокол за извършена проверка № 0042971/07.12.2019 г. /находящ се на л. 68 от делото./

ДОПУСКА до разпит в качеството на свидетел лицето С.Д.А..

            Свидетелят се въведе в съдебната зала.

            СВИДЕТЕЛЯТ С.Д.А. – /Снета самоличност/. Предупредена за отговорността по чл. 290 от НК. Обещава да говори истината.

            СВИДЕТЕЛЯТ С.Д.А. – Аз работя в с. О., обл. Х., в хранителен магазин „Вени-М-15“. Беше извършена проверка от НАП. При проверката се установи, че в касата има повече пари отколкото издадените касови бележки. Аз им казах, че не знам от къде е дошло това нещо. Шефът беше в магазина преди да дойдат проверяващите и аз отидох до тоалетната и тогава той може да е оставил пари. Те попитаха с какво ще ни докажете това и аз тогава се обадих на шефката, обаче не можахте да се свържем със шефа и да установим точно така ли е било. Аз на проверяващите дадох касова бележка за това, което купиха. В този момент пък имаше една жена, която беше на вересия, при нас се записват няколко човека преди да вземат пенсия, защото на 7-ми се дават пенсиите, а 7-ми декември беше събота, а в село пощата работи във вторник и тогава дават пенсиите и ние ги записваме на вересия. И имаше една жена и я записах точно когато те /проверяващите/ влезнаха втори път и те видяха, че записвам в тетрадката вересията и те ме попитаха кога давам касова бележка и аз им казах, че когато хората си платят вересията тогава им давам касови бележки.

Съдът предяви на свидетеля въпросен лист за установяване на стоковата и касова наличност в търговски обект /склад/ в деня на проверката към Протокол за извършена проверка № 0042971/07.12.2019 г. /находящ се на л. 68 от делото./

СВИДЕТЕЛЯТ С.Д.А. – По принцип за всяка една продажба се издава касова бележка. Свободният текст отстрани във въпросния лист – „295,78 р-ка вследствие на отразени продажби чрез фиск.устр.“ аз го написах, но проверяващият ми диктуваше какво да пиша, защото аз го попитах какво да пиша, тъй като не е установено, не сме се обадили на шефа да уточним точно от къде дойде тази разлика и той /проверяващият/ тогава каза, че няма време, защото горе-долу 2-3 часа магазинът беше затворен и нямаха повече време да чакат да се свържем с шефа и той /проверяващият/ ми диктуваше да напиша това нещо. Казаха ми, че ако не напиша това нещо на мен ще ми бъде наложена глоба и издаден акт, защото идва в повече сумата. Аз вече по-късно разбрах всъщност какво съм написала, защото аз бях много притеснена, като ми казаха, че ще имам глоба.

В магазина работим две жени, аз работя там по трудов договор. За касата и нейната наличност към всеки един момент отговарям аз, когато работя. Фактът, че в касата имаше повече пари си обяснявам с това, че шефът е оставил негови пари, тъй като преди това аз бях платила на хлебозавод „Тракия“ три бележки и в касата имаше малко пари и аз нямаше с какво да работя и шефът като е видял, че нямам пари е оставил пари, обаче е бързал и не ми е казал, че е оставил тази сума. После когато дойдат вечерта, когато привършваме работа, те си ги вземат тези пари. Ние по никакъв начин не ги документираме тези пари, просто така ми ги оставят за да мога работя, след което той знае колко пари е оставил и си ги взема.

            Поради изчерпване на въпросите към свидетеля С.Д.Ат., същата се освободи от съдебната зала.

Съдът като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

            Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

            Заседанието приключи в 11:01 часа.

            Протоколът се изготви на 30.01.2020 година.

 

                                                                                  

СЪДИЯ:

                                                                                                         

 

Секретар: