П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 05.02.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на пети февруари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                          Членове:  ПЕНКА КОСТОВА

                                                          РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

 

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и  прокурора Елеонора Иванова

сложи за разглеждане АНД (К) № 1356 по описа за 2019 година

докладвано от Председателя

на именното повикване в 10:08 часа се явиха:

 

                        КАСАТОРЪТ АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ - СОФИЯ, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от юрк.Т.Д., с пълномощно, представено пред първата инстанция.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА П.А.П., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв.Т.Н., с пълномощно, представено днес.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът Елеонора Иванова.

                        Юрк.Д. – Да се даде ход на делото.

                        Адв.Н. – Да се даде ход на делото. 

                        ПРОКУРОРЪТ - Моля за ход на делото.

                        Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва касационна жалба, в която не се правят доказателствени искания.

                        Юрк.Д. – Поддържам касационната жалба. Нямам доказателствени искания. Моля да се даде ход по същество.

                        Адв.Н. – Оспорвам касационната жалба изцяло. Нямам доказателствени искания.

                        ПРОКУРОРЪТ – Нямам искания за събиране на доказателства.

                        Като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, поради което

                                                           О П Р Е Д Е Л И:

                        ПРИЛАГА към настоящото дело АНД № 424/2019г. по описа на РС - Димитровград.

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

            Юрк.Д. – Уважаеми административни Съдии, поддържам депозираната жалба. Считам решението на районния съд за постановено в разрез със закона. Моля да отмените същото и вместо него да постановите ново решение, с което да потвърдите обжалваното наказателно постановление. За да бъде отменено наказателното постановление районният съд е приел, че нарушението не е доказано, както и че извършителят не носи вина, което считам за неправилно. Намирам за неправилни изводите на районния съд, че атакуваното наказателно постановление не е доказано, тъй като в него ясно и недвусмислено е посочено мястото на извършване на административното нарушение, както и показанията на актосъставителя и свидетеля са еднопосочни е непротиворечиви, което е видно от протокола от съдебното заседание на първа инстанция. Въпреки това, като мотив за отмяна на наказателното постановление съдът е посочил, че свидетелят И.Г. в съдебна зала е посочил, че проверката е извършена в с. В., община Д., което противоречи с протокола от съдебното заседание. При разпита този свидетел посочи точните километри, на които е извършена проверката, както и че тя е извършена на В., а не в с.В.. Другият свидетел – актосъставителят И.Т., също посочи мястото на извършване на проверката ясно и непротиворечиво, но съдът не е коментирал неговите показания в решението си, т.е. липсва обсъждане на доказателства по делото. Неправилен е и вторият извод на съда, че нарушителят не носи вина. Според чл.139, ал.6 от ЗДвП водачът на ППС е длъжен преди движение по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, да заплати такса по чл.10, ал.1, т.1 от Закона за пътищата, т.е. в закона изрично е посочено като наказателно-отговорно лице водачът на ППС, а не неговият собственик. С оглед на изложеното моля да отмените решението на Районен съд – Димитровград и вместо него да постановите решение, с което да потвърдите наказателното постановление. Моля да присъдите юрисконсултско възнаграждение в размер на 120 лв. в полза на Агенция „Пътна инфраструктура“ – София. Ако ответникът предяви адвокатско възнаграждение правя възражение за прекомерност. Представям писмени бележки, които моля да приемете.

            Адв.Н. – Уважаеми административни Съдии, моля да потвърдите решението на Районен съд – Димитровград, като правилно, законосъобразно и обосновано със събраните по делото доказателства. Считам, че Районен съд – Димитровград пълно, съставно и обективно е изследвал всички спорни факти и обстоятелства по делото, в многобройни подточки и е стигнал до правилни изводи. Не съм съгласен с възраженията на касатора относно доказаност на мястото на извършване на нарушението. Както представителят на касатора така и аз присъствах на заседанието, в което свидетелят по акта изрично заяви, че нарушението е извършено на В.. Това е съществен момент, тъй като в населено място винетна такса не се дължи. Касаторът, чрез своя представител, ако е имал съмнения относно мястото, можеше да изясни тези неща в съдебно заседание като попита конкретно къде се намират – преди с.В., след с.В., къде точно са били спирали неговите служители. Това не бе сторено и на база установената фактическа обстановка съдът достигна до правилни фактически изводи, които по никакъв начин не бяха оборени пред настоящата инстанция. На следващо място не  е вярно, че съдът е посочил, че моят доверител е наказателно неотговорен. Напротив, той разсъждава относно субективния елемент на извършеното деяние, дали е имало знанието за винетка, като в тази връзка е изложил подробни съображения, които изцяло поддържаме. Моля да потвърдите решението на Районен съд – Димитровград като правилно и законосъобразно и да ни присъдите разноските по делото, за които представям списък на разноските, които са в минимален размер.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, считам касационната жалба за основателна, поради което моля да отмените решението на Районен съд – Димитровград и постановите друго, с което да потвърдите наказателното постановление.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

                        Заседанието приключи в 10:16 часа.

            Протоколът се изготви на 05.02.2020 година.

 

                                                      

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  

 

 

                                                                                                 

 

             Секретар: