П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 05.02.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на пети февруари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                          Членове:  ПЕНКА КОСТОВА

                                                          РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

 

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и  прокурора Елеонора Иванова

сложи за разглеждане АНД (К) № 1364 по описа за 2019 година

докладвано от чл.-съдия Пенка Костова

на именното повикване в 10:27 часа се явиха:

 

                        КАСАТОРЪТ Р.Ф.М., редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от адв. П., редовно упълномощен от първоинстанционния съд.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА ТД „ЮЖНА МОРСКА“ КЪМ АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. П., надлежно упълномощена по делото.

                        ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът Елеонора Иванова.

                        Адв. П. – Уважаеми съдии, искам да кажа, че според нас делото не е правилно администрирано, тъй като от първоинстанционния съд и до момента не ни е връчен препис от тяхното решение. Жалбата, която сме депозирали пред Вас е бланкетна и съдържа само кратко становище относно неспазването на сроковете и в този смисъл не отговаря на изискванията, предвидени в Кодекса, не сме посочили касационните основания и пороци, от които страда. Ако намерите това за порок, Ви моля да ни бъде определен срок, в който да отстраним тези нередовности. Заявявам, че в днешно съдебно заседание сме готови да изложим нашето становище, ако колегата няма нищо против и по преценка на състава. Моля да бъде даде ход на делото.

                        Ст.юрк. П. – След като съдът е приел, че касационната жалба е подадена в срок, не възразявам да се даде ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ - Моля за ход на делото.

                        Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва касационна жалба, в която не се правят доказателствени искания.

                        Докладва разпореждане на съда от 12.12.2019 г. за насрочване на делото и разпределение на доказателствената тежст.

                        Адв. П. – Поддържам касационната жалба. Нямам доказателствени искания.

                        Ст.юрк. П. – Оспорвам касационната жалба. Считам я за неоснователна. Нямам доказателствени искания.

                        ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

                        Като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, поради което

                                                           О П Р Е Д Е Л И:

                        ПРИЛАГА към настоящото дело АНД № 476/2019г.  по описа на Районен съд – Свиленград.

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

            Адв. П. – Уважаеми административни Съдии, намирам, че съдът неправилно е изяснил фактическата обстановка и това, което оспорвам в действителност не е това, което е отразено в акта и в последвалото го наказателно постановление. Вярно е, че актът е подписан от моя доверител без абсолютно никакви възражения. Вярно е, че в тази си част той представлява частен свидетелстващ документ, който се ползва с доказателствена сила, доколкото изявления, които не ползват моя доверител, но това ще бъде така само в гражданското право. В процеса, който стои пред нас, това трябва да бъде подплатено с абсолютно всички доказателства. Неправилно е отчетено, че заплащането на глобата в размер на 5500 лв. също доказва субективния елемент на деянието. Това е сторено само за да бъде освободено превозното средство към момента на проверката. Освен това не са отчетени разминаванията в показанията на служителите на Агенция „Митници“. Единият от тях твърдеше, че стоките са укрити в багажника. Вторият от тях при разпита твърдеше, че били намерени в отделението, в което трябва да бъде поставена резервната гума. Неправилно е отчетено и е прието без никакви аргументи, че част от стоката е намерена и в подлакътника на седалката. Ние твърдим, че обемът, съответно пастите за наргиле и пакетите, в които е била разпределена, не позволяват да бъдат вместени в това пространство. Без абсолютно никакви аргументи са отхвърлени показанията на свидетелите, които са в полза на защитната теза, поради което молим да отмените наказателното постановление в частта, с която е наложена глоба на  Р.Ф.М.. Моля за Вашия съдебен акт в този смисъл.

Ст.юрк.П. – Уважаеми касационни Съдии, моля да оставите в сила решението на Районен съд – Свиленград като правилно и законосъобразно. Безспорно се установи сочената в акта и в наказателното постановление фактическа обстановка. Тя беше потвърдена от разпита на явилите се свидетели - митнически служители. От друга страна свидетелят, ангажиран от страна на жалбоподателя, не успя да конкретизира важни обстоятелства относно нарушението, като дата и място на извършване на същото, поради което правилно същите не са взети предвид при постановяване на решението. Решението на първоинстанционния съд е подробно мотивирано, придържам се изцяло към неговите мотиви, поради което Ви моля да го оставите в сила. Моля да бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, считам атакуваното решение за правилно и законосъобразно, поради което предлагам да бъде оставено в сила.

            Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

            Заседанието приключи в 10:37 часа.

            Протоколът се изготви на 05.02.2020 година.

 

                                                          

ПРЕДСЕДАТЕЛ:  

 

 

                                                                                                 

 

Секретар: