П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 11.02.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на единадесети февруари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

 

При участието на секретаря Мария Койнова……..………………………..………...…..

и прокурора ……………………..……………..…..……………….………………..……….

сложи за разглеждане исково адм. дело № 1310 по описа за 2019 година ……….…..

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….……............…….

на именното повикване в 09.55 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ П.Т.З., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично и с адв.Б., надлежно упълномощен с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ КМЕТ НА ОБЩИНА АРДИНО, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от адв. С., с пълномощно от 12.12.2019г., приложено към отговор на исковата молба от 21.01.2020г.

Преди становище на страните по хода на делото, съдът докладва отговор на искова молба вх.№501/21.01.2020г. от Кмет на Община Ардино след насрочване на делото, срещу предявения иск с правно основание чл.256, ал.1от АПК. С отговорът се прави възражение за местна неподсъдност на предявения иск пред АдмС – Хасково, а като компетентен да разгледа спора се сочи АдмС – Кърджали, като се прави искане делото да бъде изпратено за разглеждане от този съд. В отговора се излага становище по основателността на иска.

Съдът докладва и становище вх.№818/03.02.2020г. на ищеца, с което се прави възражение относно изразеното от ответника становище, че делото е местно подсъдно на АдмС – Кърджали, като в становището се прави искане за прекратяване на производството на основание чл.159, т.3 от АПК, поради оттегляне от органа на оспореното бездействие, чрез предприемане на дължимото на основание чл.15а от ЗОДОИ действие, за публикуване на сайта на Община Ардино актуалните нормативни разходи за предоставяне на обществена информация.

Становище по хода на делото:

Адв.Б. – Да се даде ход на делото.

Адв. С. – Предоставям на съда да реши, дали е компетентния съд. Поддържам отговора на исковата молба.

След като взе предвид изразените от страните становища, съдът намира, че ход на делото не следва да бъде даден в днешното съдебно заседание, доколкото намира за основателно направеното от страна на ответника възражение, за местна неподсъдност на настоящото производство пред АдмС – Хасково, предвид което, намира, че не следва да се произнася и по направеното искане за прекратяване на производството по реда на чл.159, т.3 от АПК, а това следва да направи местно компетентния съд.

За да достигне до този извод, съдът съобрази характера на производството образувано по оспорване по бездействието на административен орган – Кмет на Община Ардино, да извърши действие, дължимо по силата на чл.15а, ал.2 от ЗОДОИ. Дължимото от органа действие, съгласно нормата на чл.15а, ал.2 от ЗОДОИ има за адресати неограничен и неопределен кръг от лица, същото задължение за действие произтича пряко по силата на закон и не зависи от подаденото от П.Т.З. искане за действие.

В настоящото производство на основание чл.256, ал.1 от АПК са приложими разпоредбите за оспорване на индивидуални административни актове.

Съгласно нормата на чл.133, ал.1 от АПК, делата по оспорване на индивидуални административни актове се разглеждат от административния съд по постоянен адрес на посоченият в акта адресат. В настоящия случай адресати на действието, чието извършване се иска са всички лица желаещи да получат достъп до обществена информация от Община Ардино, а не само настоящият ищец. Последното води на извод за приложимост на нормата на чл. 133, ал.2, изр.2-ро от АПК, съгласно която делото следва да бъде разгледано от административния съд, в района на който е седалището на органа, в случая това е Административен съд - Кърджали.

По изложените съображения и на основание чл. 135, ал. 1 и ал.2, във вр. с  чл. 133, ал. 2, изр.2-ро от АПК, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ПРЕКРАТЯВА на основание чл.135, ал. 2 от АПК производството по административно дело № 1310/2019 г. по описа на Административен съд – Хасково, поради неподсъдност.

ИЗПРАЩА делото на АдмС – Кърджали по компетентност.

Определението не подлежи на обжалване.

Заседанието приключи в 10.03 часа.

Протоколът се изготви на 11.02.2020 г.

                                                                                                 

 

СЪДИЯ:

       

 

Секретар: