П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 11.02.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на единадесети февруари две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова ……………………..…

и прокурора Елеонора Иванова ………………………………………….

сложи за разглеждане  адм.  дело № 60 по описа за 2020 г. … ………..

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………...…

на именното повикване в 09:30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.Б., редовно призован чрез процесуалния си представител, не се явява. Същият се представлява от адв.В.А.П., назначена за негов процесуален представител с разпореждане на съда от 27.01.2020 г. във връзка с допуснатата правна помощ.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при РПЦ - Харманли към Държавната агенция за бежанците (С. Н.), редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от ст.юрк.М. Х., надлежно упълномощена с пълномощно, представено днес.  

СТРАНА Окръжна прокуратура – Хасково, нередовно призована се представлява от прокурор Елеонора Иванова. Призовката е получена на 10.02.2020 г. и към настоящия момент не е изтекъл законоустановеният 3-дневен срок за призоваване,

Адв. П.  – Няма пречки да се даде ход на делото.

Юрк. Х. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото. Не възразявам срещу нередовното ни призоваване.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв. П. – Поддържам жалбата по изложените в нея съображения. Считам същите за достатъчно подробни, обосновани относно неправилността и незаконосъобразността на обжалваното решение. Моля да се приемат приложените към преписката доказателства. Нямам доказателствени искания.

Юрк. Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка, както и справка с вх.№МД-59/28.01.2020 г. на дирекция „Международна дейност“ към ДАБ при МС и докладна записка за самоволно напуснали РПЦ – Харманли чужденци с вх.№54/20.01.2020 г.

ПРОКУРОРЪТ – Моля да бъдат приети като доказателства представените с административната преписка документи, както и днес представените такива. Нямам други доказателствени искания.

Адв. П. – Да се приемат допълнително представените от ответника доказателства.

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна ще следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, съдържащи се в административната преписка във вид на заверен препис, както и днес представените в съдебно заседание от процесуалния представител на ответника, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, представена от ответника с писмо вх.№ 403/17.01.2020 г. – от лист 10 до лист 52 от делото; справка вх.№МД-59/28.01.2020 г. на директор дирекция „Международна дейност“ при ДАБ при МС; докладна записка за самоволно напуснали РПЦ – Харманли чужденци с вх.№54/20.01.2020 г.

Адв. П. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Юрк. Х. – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят други искания за събиране на доказателства, намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. П. – Уважаема госпожо съдия, моля да уважите жалбата като отмените като незаконосъобразно обжалваното решение на ДАБ при МС. Считаме, че то не отразява в пълнота обстоятелствата около моя доверител, които са го накарали да напусне страната и да поиска хуманитарен статут в Република България. Наред с всички съображения в жалбата следва да се отчете и това, че той е заявил, че изпитва притеснение за живота и сигурността си, ако се завърне в страната, тъй като преди да я напусне  е получил писмо от талибаните. Притесненията му са, че ако се върне може да бъде наказан за отказа си да се присъедини към тях. В този смисъл моля да постановите решение.

Юрк. Х. – Уважаема госпожо административен съдия, моля да отхвърлите жалбата на П.Б., гражданин на Афганистан, срещу решение на интервюиращия орган като неоснователна и недоказана. Считам, че при постановяване на своето решение интервюиращият орган е спазил общите изисквания за законосъобразност на индивидуални административни актове, както и специалните разпоредби на ЗУБ. В обжалваното решение са преценени всички правно-значими факти, свързани с личното положение на жалбоподателя в държавата му по произход Афганистан, като считам, че не са допуснати посочените в жалбата и днес посочени в съдебна зала от процесуалния представител нарушения на закона. Подробности излагам в писмените си бележки, които моля да вземете предвид при постановяване на Вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо председател, считам обжалваното решение за законосъобразно и обосновано, поради което не са налице основания за неговата отмяна и моля да оставите жалбата без уважение като неоснователна.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 09:37 часа.

Протоколът се изготви на 11.02.2020 г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: