П Р О Т О К О Л

 

гр. Хасково, 14.02.2020 година

 

Административен съд Хасково, в публично съдебно заседание на четиринадесети февруари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова

и прокурора Елеонора Иванова

сложи за разглеждане исково адм.дело № 1278 по описа за 2019 година,

докладвано от Председателя

 

На поименното повикване в 10.32 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ Г.Г.Г., уведомен от предходно съдебно заседание, чрез процесуалния си представител, не се явява, представлява се от адв. Г., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ по иска ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР - ХАСКОВО уведомени при условията на чл.138, ал.2 от АПК, не изпращат представител.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - Хасково, уведомена от предходно съдебно заседание, се представлява от прокурор Елеонора Иванова.

АДВ. Г.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА, че съгласно протоколно определение на съда от предходно съдебно заседание проведено на 13.12.2019 г., с което на ответника в настоящото производство Областна дирекция на МВР – Хасково е дадена възможност да изрази становище по депозираната от адв. Г. молба за изменение на иска, по делото е постъпила молба с вх.№1056/12.02.2020 г. от юрк. С. С. – процесуален представител на ответника, в която сочи, че следва в настоящото производство да бъдат съобразени приобщените доказателства, съдържащи се в АНД №102/2018 г. на Районен съд – Димитровград, КАНД №80/2019 г. на Административен съд – Хасково и АНД №108/2019 г. на Районен съд – Димитровград и едва тогава да се прецени доколко същите обосновават размера на предявения иск. В молбата юрк. С. изразява становище, че предявеният иск в размер на 650,00 лв. е неоснователен и в тази връзка прави възражение по чл.78, ал.5 от ГПК за прекомерност на платения адвокатски хонорар, ако се докаже наличието на този факт.

АДВ. Г.: Аз смятам, че така направеното възражение за прекомерност е преклудирано и моментът за това е пропуснат, тъй като той е бил по време на съдебните заседания по трите административно наказателни дела и в този смисъл следва съдът да не го взема в предвид при постановяване на решението си.

ПРОКУРОРЪТ: Изменението на иска е допустимо. Считам така направеното възражение за неоснователно.

Съдът като взе предвид изразеното становище на страните в настоящия процес намира за допустимо и основателно, направеното искане за изменение на иска, като същият следва да се счита за предявен вместо в размер на 350,00 лв., за сумата от 650,00 лв. ведно с претендираната лихва.

Водим от което и на основание чл.214, ал.1 от ГПК във връзка с чл.144 от АПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДОПУСКА изменение на иска за главницата, като увеличава размера на предявения иск от 350,00 лв. на 650,00 лв.

ДОПУСКА изменение на иска в частта за лихвата за забава, като увеличава размера на предявения иск в тази му част от 6,51 лв. на 12,10 лв.

АДВ. Г.: Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа и правна страна.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за събиране на други доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа и правна страна.

Съдът намира делото за изяснено от фактическа и правна страна, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. Г.: Госпожо председател, моля да постановите решение, с което да уважите така предявения иск по чл.1, ал.1 от ЗОДОВ за сумата от 650,00 лв., представляваща, нанесени на ищеца в настоящото производство, имуществени вреди за заплатено адвокатско възнаграждение по три административно наказателни производства, а именно: АНД №102/2018 г. по описа на Районен съд – Димитровград, АНД(К) №80/2019 г. по описа на Административен съд – Хасково и АНД №108/2019 г. по описа на Районен съд – Димитровград.

Моля да ни бъде присъдена сумата в размер на 12,10 лв., представляваща лихва за забава от датата на отмяна на незаконосъобразния административен акт, със съдебно решение - 06.09.2019 г., до датата на завеждане на иска за обезщетение – 11.11.2019 г. както и да ни бъде присъдена законната лихва върху сумата от 650,00 лв. от датата на завеждане на исковата молба – 11.11.2019 г., до окончателното й изплащане. Моля да ни бъдат присъдени и направените разноски в настоящото производство, за които представям списък с разноски.

ПРОКУРОРЪТ: Уважаема госпожо председател, считам исковата претенция за основателна и доказана по размер, поради което предлагам да бъде уважена.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.39 часа.

Протоколът се изготви на 14.02.2020 година.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:             

 

 

 

Секретар: