П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 18.02.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на осемнадесети февруари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: Антоанета Митрушева

                                                                                             

При участието на секретаря Гергана Мазгалова

и прокурора Петър Мидов

сложи за разглеждане исково адм. дело № 84 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:46 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ „Ю-Б.“ ООД – ГР.ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представляват от адв. Т.Н., с приложено към исковата молба пълномощно.

Постъпила е молба с вх.№ 1170/17.02.2020 г. от адв. Т.Н., като пълномощник на ищеца, която съдът докладва в частта по отношение хода на делото.

ОТВЕТНИКЪТ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР - ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

Постъпила е молба с вх.№ 1082/13.02.2020 г. от юрк. С. С., като пълномощник на ответника, която съдът докладва в частта по отношение хода на делото.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани, се представляват от прокурор Петър Мидов.

 

По хода на делото:  

Адв. Н. – Моля да бъде даден ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

           

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилата искова молба с вх. № 551/22.01.2020 г., ведно с приложените към нея писмени доказателства.

Докладва постъпило писмо с вх. № 994/10.02.2020 г. от процесуалния представител на ответника – юрк. С. С., с приложените към него писмени доказателства.

Докладва постъпила молба с вх.№ 1082/13.02.2020 г. от юрк. С. С., като пълномощник на ответника, в частта по същество.

Докладва постъпила молба с вх.№ 1170/17.02.2020 г. от адв. Т.Н., като пълномощник на ищеца.

Докладва, че по делото с писмо вх.№ 932/07.02.2020 г., е постъпило изисканото от Районен съд – Хасково за прилагане към настоящото производство - АНД № 143/2019 г. по описа на съда.

Адв. Н. – Поддържам изцяло исковата молба. Да се приемат приложените по делото писмени доказателства както и АНД № 143/2019 г. на Районен съд – Хасково. Нямам други искания за събиране на доказателства.

 

 

 

 

ПРОКУРОРЪТ – Становище по исковата молба ще взема в хода по същество. Да се приемат приложените доказателства, както и административното производство на Районен съд – Хасково. Други доказателствени искания нямам и няма да соча нови доказателства.

 

По доказателствата съдът

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към исковата молба писмени такива, а именно: Решение №117 от 02.04.2019 г. по АНД №143 по описа на Районен съд – Хасково; Пълномощно ведно с Договор за правна защита и съдействие от 07.02.2019 г.

ПРИЛАГА към настоящото дело – АНД № 143/2019 г. по описа на Районен съд – Хасково за 2019 година и ПРИЕМА приложените към същото писмени доказателства.

 

Адв. Н. – Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа и правна страна.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам други искания. Считам делото за изяснено от фактическа и правна страна.

 

Доколкото страните не правят искания за събиране на нови доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна и

 

О П Р Е Д Е Л И :

                                              

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Н. – Уважаема госпожо председател, моля да уважите исковата претенция. Считам, че тя е доказана по размер и основание и не е оспорвана от ответника. Безспорно се доказаха  кумулативните предпоставки за уважаване на иска по ЗОДОВ. Налице е незаконосъобразен акт, отменен по надлежния ред. Дружеството е претърпяло имуществена вреда за заплащане на възнаграждение за един адвокат.

Моля да уважите иска. Подробни съображения съм изложил, както в исковата молба, така и в писмените бележки, които съм представил. Моля да ми бъдат присъдени разноски и по настоящото производство, за които съм представил списък. Относно възраженията на ответната страна за прекомерност на адвокатското възнаграждение считам, че са необосновани и неоснователни, тъй като са съобразени с Наредба № 1 за минималните адвокатски възнаграждения. Считам, че възнаграждението е определено в нормалните рамки и в унисон с практиката на Административен съд – Хасково.

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо председател, намирам иска за основателен и доказан по размер. Касае се за административно наказателна дейност на държавен орган, която при осъществяване на съдебен контрол е прието, че е незаконосъобразна. Осъществено е право на защита от страна на ищеца и същият е направил разходи, които подлежат на обезщетяване съгласно закона. В този смисъл предлагам да уважите иска ведно с последиците от това.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

Заседанието приключи в 10:51 часа.

Протоколът се изготви на 18.02.2020 г.

 

 

СЪДИЯ:

 

Секретар: