П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 18.02.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на осемнадесети февруари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Цветомира Димитрова

                                                                             

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 1402 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Цветомира Димитрова

на именното повикване в 10:14 часа се явиха:

 

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.Р.Т., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв. М.З., надлежно упълномощена, с представено с жалбата пълномощно и договор за правна защита и съдействие.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР - ХАСКОВО, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. С., надлежно упълномощен, с представено по делото пълномощно.

Адв. З. – Моля да бъде даден ход на делото.

Ст.юрк. С. – Моля да се даде ход на делото.

Съдът счита, че с оглед редовното призоваване на страните не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва се писмения отговор по жалбата, представен от ответната страна, постъпил с писмо вх.№ 676/27.01.2020 г.

Докладва се писмо с вх.№995/10.02.2020 г. на ответната страна, приложено към което по делото се представя Протокол с рег.№ 1253р-1737/22.02.2019 г.

Адв. З. – Поддържам жалбата. Да се приеме административната преписка. В отговор на дадените от Вас указания с определение от 15.01.2020 г. заявявам, че ще се ползваме от предоставените разпечатки от GPS системата за посочените дати и час и посочените данни в справката с № 1253р-8095/22.08.2019 г., в които се съдържат данни, че автомобилът на посочените дати и час се е движил интензивно. Заявявам, че не поддържам искането си за събиране на гласни доказателства. Искам да обърна внимание на съда, че в представените по делото указания на МВР за работа на полицейските служители със системата за видеонаблюдение, монтирана в автомобил и техническите характеристики и правила на работа е описано какво включват системите за видеонаблюдение ВПК. В т. 2 на същите указания е описано какво включва този комплект, а в т. 3 е посочено, че самият комплект е оборудван и с резервно захранване от допълнителен акумулатор, който осигурява нормалното функциониране на тези системи с цел да не бъде прекъсван видеозаписа им. Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

Ст.юрк. С. – Оспорвам жалбата. Да се приеме административната преписка. Няма да соча нови доказателства. Заявявам, че жалбоподателят е запознат с указанията за работа на полицейските служители със системата за видеонаблюдение, монтирана в автомобил и техническите характеристики, както и със самата заповед на Министъра на МВР, с която се утвърждават. В справката от 22.08.2019 г. фигурират два подписа, като искам да разясня, че подписът под резолюцията с дата 16.10.2019 г. е на Директора на ОДМВР – Хасково, а подписът под резолюцията с дата 23.10.2019 г. е на бившия юрисконсулт Т. Г., която сега е началник на СКАПОЧР. Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна. 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, съдържащи се в административната преписка, изпратена в съда с писмо вх.№ 337 от 14.01.2020 г., както и допълнително представения Протокол с рег.№ 1253р-1737/22.02.2019 г., изпратен в съда с писмо вх.№ 995/10.02.2020 г. и като взе предвид становищата на страните, че считат делото за изяснено от фактическа страна намира, че след събиране на тези доказателства следва да бъде даден ход по същество на спора.

Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото документите, съдържащи се в административната преписка, изпратена в съда с писмо вх.№ 337 от 14.01.2020 г. (от лист 15 до лист 207 от делото), както и Протокол с рег.№ 1253р-1737/22.02.2019 г.

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

            Адв. З. – Уважаема госпожо Съдия, категорично поддържам заявените в жалбата доводи относно това, че оспорената заповед е незаконосъобразна, неоснователна и са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. За процесуална икономия представям и моля да приемете писмени бележки, с копие и за ответната страна. Към писмените бележки прилагам и списък на разноските. Считам, че наказващият орган не е изпълнил задължението си да докаже конкретно твърдяното от тях нарушение, извършено от жалбоподателя, поради което моля да отмените процесната заповед, като уважите жалбата. Моля да присъдите разноски на жалбоподателя, за което съм приложила списък на разноските.

Ст.юрк. С. – Уважаема госпожо Съдия, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и недоказана и потвърдите процесната заповед, с която на жалбоподателя е наложено дисциплинарно наказание „Порицание за срок от шест месеца“. Моля да ни присъдите юрисконсултско възнаграждение. Моля да ми предоставите срок за представяне на писмени бележки по делото.

Съдът дава възможност на ответната страна да представи писмена защита по делото в петдневен срок от днес.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:24 часа.

Протоколът се изготви на 18.02.2020 година.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

                                                                                              Секретар: