П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 20.02.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесети февруари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:        ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                                           Членове:       

 

 

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА

и прокурора   

сложи за разглеждане адм.дело № 8 по описа за 2020 година   

докладвано от съдия Василка ЖЕЛЕВА 

На именното повикване в 10.35 часа се явиха:

        

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ „Тролейбусен транспорт“ ЕООД, гр.Хасково, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява адв.Б. Д., надлежно упълномощена, с днес представено по делото писмено пълномощно.

ЗА ОТВЕТНИКА по жалбата Главен инспектор в Дирекция „Инспекция по труда“ – Хасково, редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява ст.юрисконсулт К. Г., надлежно упълномощена, с днес представено по делото писмено пълномощно от Изп.директор на Изпълнителна агенция“Главна инспекция по труда“, вкл. да представлява и Дирекция „Инспекция по труда“-Хасково, пред съдилищата.

АДВ.Д. – Няма процесуални пречки. Моля да дадете ход на делото.

ЮРК.Г. – Няма процесуални пречки за даване ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се постъпилата жалба, насочена срещу Предписанието по т.1 от Протокол за извършена проверка с рег.№ ПР1938292 от 23.12.2019 г. на  Главен инспектор в Дирекция „Инспекция по труда“ – Хасково.

АДВ.Д. – Поддържам жалбата. Да се приемат представените писмени доказателства, но ако позволите, нека представителят на ответната страна да заяви, това ли е пълната административна преписка, защото така, както са изисквани документи и доказателства, конкретно за един работник, на който е прекратено трудовото правоотношение, считаме, че се касае до жалба, подадена от него в „Инспекцията по труда“. Считам, че по преписката липсват сигналът, или жалбата от това лице, тъй като не ги виждам по делото от проверката. Няма заповед евентуално за назначаване на проверката.

ЮРК.Г. – В тази връзка само да кажа, че ако дадена проверка се извършва евентуално по жалба на работник, служител, гражданин, организация и т.н., контролните органи по закон са длъжни да пазят своя източник, и да, твърдя, че това е пълната преписка, на база на която е издадено въпросното предписание.

АДВ.Д. – Касае се за обжалване по подадена жалба, нали така? Само, че Вие трябва да пазите своя източник и в тази връзка ли не сте представили жалбата.

ЮРК.Г. – Това е извършена проверка, констатирано е нарушение, издадено е предписание, което се обжалва и са приложени всички доказателства, въз основа на което същото е издадено.

АДВ.Д. – Аз като гледам протоколът не в цялост, а е извадка от определени страници. Видно е, че има съкращаване на още един работник, за което няма констатации, че е допуснато нарушение. По същия начин е прекратено трудовото правоотношение и с него.

Говоря за протокола на комисията по извършване на подбор по реда на чл.329 от КТ, който е представен по делото на л.21 от кориците на делото, за който твърдя, че е представен в непълен вид на първо място.

И на второ място, от този протокол ще се установи и второто обстоятелство за прекратяване на трудовото правоотношение, с още един работник на същото основание. И след като е извършена проверка точно за този подбор, за тази дата, за този ден, констатацията е само за едно нарушение, а не за две нарушения.

Твърдението ни е, че този документ е непълен и не може едното прекратяване на трудовото правоотношение да е законосъобразно, а другото да е незаконосъобразно според административния орган. 

Моля да не се приема този протокол като доказателство, защото не е в цялост. Държим да бъде попълнена преписката с целия протокол и ако проверката е извършена по представена жалба на А. Х. П., от страна на ответника да се представи и жалбата на това лице.

Наред с това представям и моля да приемете като доказателство по делото, исковата молба от А. Х. П., в която няма твърдения за допуснато нарушение за това, че му е връчено предизвестие, както и счетоводна справка, че му е изплатено обезщетението по чл.220, ал.1 от КТ, болничен лист, искане за отмяна на заповедта и отговора по същото. Това са също елементи от настоящото производство.

ЮРК.Г. – Оспорваме жалбата и моля да оставите същата без уважение.

По така направените доказателствени искания, първо считам преписката за пълна. Относно въпросният протокол, който е за подбора, това е целият протокол, който на нас ни е представен при проверката.

Ако жалбоподателят твърди, че не е пълен, ще моля да го представи в пълнота. Ние нямаме друго, и това е, което е представено, а по така представените в днешното съдебно заседание писмени документи, не възразявам да се приемат, макар че считам, че същите са неотносими, защото никой не оспорва, че на лицето към момента е било изплатено обезщетение за неспазен срок на обезщетение. Считам, че те са неотносими към настоящия спор.

Заявявам, че при нас разполагаме само с тези три страници от протокола, който е представен и по делото. Нямам други искания на този етап от производството.

АДВ.Д. – Госпожо съдия, този протокол се съдържа в личното  трудово досие на работника в „Тролейбусен транспорт“ ЕООД, заедно с други документи по подбора. Всичко, целият набор от документи - щатни разписания, подбор и други документи, които са издадени, са представени в Дирекция „Инспекция по труда“ и това, което административния орган е преценил, че му необходимо, това е копирал и това е заверено, и представено от тях по делото. Нямам други искания на този етап от производството.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото изпратените от административния орган под формата на административна преписка, писмени такива, като с оглед твърденията на пълномощника на жалбоподателя, че представения по преписката Протокол на комисията по извършване на подбор по реда на чл.329 от КТ от 08.11.2019 г., находящ се от л.21 до л.23 от кориците на делото, е непълен, и изявленията на пълномощника на ответника, че администрацията на ответната страна разполага само с тези страници от протокола, представени по делото в пълнота, намира, че следва да даде възможност на дружеството-жалбоподател, да представи в пълнота цитирания протокол, съставен от комисия, назначена в „Тролейбусен транспорт“ ЕООД-Хасково, както и да му даде възможност, в следващото съдебно заседание да представи по делото всички писмени доказателства от трудовото досие на работника А. Х. П., които счита за относими към правния спор и които не се съдържат в административната преписка.

В тази връзка намира, че не е налице пречка да бъде задължен ответника, в срок най-късно до датата на следващото съдебно заседание, да представи по делото в надлежно заверен за“вярно с оригинала“ вид копие от сигнал, жалба или друг постъпил при тях писмен акт, въз основа на който е била образувана проверката и въз основа на който е бил постановен процесния акт.

Няма процесуална пречка да бъдат приети и днес представените от страна на дружеството-жалбоподател писмени доказателства, и като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, към настоящия момент на производството по делото, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото – надлежно заверени за“вярно с оригинала“ вид копия от Протокол за извършена проверка рег.№ ПР1938292/23.12.2019 г., Трудов договор № 038/05.09.1991 г., Призовка (на основание чл.45, ал.1 от АПК) вх.№ 285/27.11.2019 г ., Заповед № 09/11.11.2019 г. на Управителя на „Тролейбусен транспорт“ЕООД, ведно с Разписка от 11.11.2019 г. относно запознаването на адресатите със същата, Справка за приети и отхвърлени уведомления по чл.62, ал.5 от КТ с вх.№ 26388193042749 от 18.11.2019 г., Заповед № 91 от 07.11.2019 г. на Управителя на „Тролейбусен транспорт“ЕООД, Щатно разписание в сила от 08.11.2019 г. утвърдено от Управителя на „Тролейбусен транспорт“ЕООД, Критерии и показатели за длъжността „Продавач на билети/талони/“ за извършване на подбор при уволнение по реда на чл.329 от КТ в „Тролейбусен транспорт“ЕООД – Хасково  от 08.11.2019 г., Протокол на комисията по извършване на подбор по реда на чл.329 от КТ от 08.11.2019 г., ведно с разписка относно получаването и запознаването със същия от страна на адресата и Приложение към Протокол на комисията по извършване на подбор по реда на чл.329 от КТ, Заповед № 92 от 07.11.2019 г. на Управителя на „Тролейбусен транспорт“ЕООД – Хасково, Седмичен график на продавач на билети/талони от 28.10.2019 г. до 01.11.2019 г., ведно с разписка относно запознаването със същия от страна на адресатите, Седмичен график на продавач на билети/талони от 04.11.2019г. до 08.11.2019 г., ведно с разписка относно запознаването със същия от страна на адресатите, Седмичен график на продавач на билети/талони от 11.11.2019 г. до 15.11.2019 г., ведно с разписка относно запознаването със същия от страна на адресатите, Седмичен график на продавач на билети/талони от 18.11.2019 г. до 22.11.2019 г., ведно с разписка относно запознаването със същия от страна на адресатите, Седмичен график на продавач на билети/талони от 25.11.2019 г. до 29.11.2019 г., ведно с разписка относно запознаването със същия от страна на адресатите, График за месец ноември – 2019 г. (Звено продавач на билети/талони), Бланка на декларация, ведно с разписка относно запознаването с текста на декларацията от страна на адресатите, както и Съобщение на Районен съд – Хасково, по гр.дело № 16/2020 г. по описа на съда, ведно с приложена към същото искова молба от А. Х. П., против „Тролейбусен транспорт“ЕООД-Хасково, счетоводна справка за начислените и изплатени обезщетения на А. Х. П. през месец ноември 2019 г. от „Тролейбусен транспорт“ЕООД-Хасково, Болничен лист от 11.11.2019 г., Искане от А. Х. П. до Управителя на „Тролейбусен транспорт“ЕООД-Хасково с вх.№  271/12.11.2019 г. и писмо с изх.№ 274/18.11.2019 г. на „Тролейбусен транспорт“ЕООД-Хасково.

ПРИЛАГА за сведение към дело - служебно извършена справка в Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ от 08.01.2020 година. 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на дружеството-жалбоподател, в срок най-късно до датата на следващото съдебно заседание, да представи по делото в пълнота Протокол на комисията по извършване на подбор по реда на чл.329 от КТ от 08.11.2019 г.,  съставен от комисия назначена в „Тролейбусен транспорт“ ЕООД-Хасково, както и всички писмени доказателства от трудовото досие на работника А. Х. П., които счита за относими към правния спор и които не се съдържат в административната преписка.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в срок най-късно до датата на следващото съдебно заседание, да представи по делото в надлежно заверен за“вярно с оригинала“ вид копие от сигнал, жалба или друг постъпил при тях писмен акт, въз основа на който е била образувана проверката и въз основа на която е бил постановен процесния акт.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 30.04.2020 година от 10.00 часа, за която дата страните по делото да се считат редовно уведомени.

Заседанието приключи в 10.53 часа.

Протоколът се изготви на 20.02.2020 година.

 

 

 

 

 

                                   СЪДИЯ:

                                  

       

 

 

 

 Секретар: