П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 27.02.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и седми февруари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:        ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                                Членове:       

 

                                  

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА

и прокурора   

сложи за разглеждане адм.дело №  1078 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Василка ЖЕЛЕВА   

На именното повикване в 14.00 часа се явиха:

 

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ „Бултера“ООД -  гр.Стара Загора, редовно уведомени от предходното съдебно заседание, се явява  адв.Т.Т., надлежно упълномощен, с представено по делото писмено пълномощно.

ЗА ОТВЕТНИКА по жалбата Комисия, назначена със Заповед № РД-07-17/30.07.2019 г. на Директора на Областна дирекция „Земеделие“ – Хасково, редовно уведомени от предходното съдебно заседание, се явява юрк.Р.Д., надлежно упълномощена, с представено по делото писмено пълномощно.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТЕ СТРАНИ Ж.С.Ж. и М.К.И., редовно уведомени от предходното съдебно заседание, не се явяват и не се представляват.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К.А.Н., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично.

АДВ.Т. – Да се даде ход на делото.

ЮРК.Д. Ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА по реда на тяхното постъпване:

- писмо под вх.№ 8102/30.12.2019 г. от кмета на Община Хасково, ведно с изисканите му в предходното съдебно заседание и приложени към същото писмени документи;

- писмо под вх.№ 658/27.01.2020 г. от кмета на Община Хасково, ведно с приложените към същото писмени документи;

- постъпило под вх.№ 917/06.02.2020 г. писмено  заключение от вещото лице К.А.Н. по назначената в производството съдебно-счетоводна експертиза, предвид което не са налице процесуални пречки за изслушването му в днешното съдебно заседание, както и

- молба под вх.№ 1231/19.02.2020 г. от адв.Т., в качеството му на пълномощник на дружеството-жалбоподател, ведно с приложеното към същото Решение № 114/12.02.2020 г. на Районен съд – Хасково, постановено по гр.дело № 3016 по описа за 2019 г. на съда.

АДВ.Т. Да се приемат така постъпилите писмени доказателства, като във връзка с представеното Ви към молбата ни копие на Решение № 114/12.02.2020 г. на Районен съд – Хасково, по гр.дело № 3016/2019 г. по описа на съда, оттегляме искането си за спиране на производството по делото и нямаме други искания преди разпита на вещото лице.

ЮРК.Д. Да се приемат така представените Ви писмени доказателства. Нямам други искания преди разпита на вещото лице.

Предвид така заявеното от процесуалните представители на страните, съдът намира, че следва да приеме допълнително изисканите и постъпили по делото писмени доказателства, като намира, че не следва да се произнася по отложеното в предходното съдебно заседание искане за спиране на производството по делото, доколкото същото не се поддържа, и с оглед представеното окончателно Решение с № 114/12.02.2020 г. на Районен съд – Хасково, постановено по гр.дело № 3016 по описа за 2019 г. на съда, водим от което

О П Р Е Д Е Л И

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото – писмо вх.№ 8102/30.12.2019г. на Кмета на Община Хасково, ведно с приложените към същото в надлежно заверен за“вярно с оригинала“ вид копия от Справка за заявените плащания за кореспондент 53 М-576 – БУЛТЕРА ООД към дата 19.08.2019 г., Справка за просрочени задължения към 18.07.2019 г. за 02-Наем земеделска земя 444200 за действащи и изтекли досиета за видове задължения: Основно месечно задължение, основно шестмесечно задължение изготвена на 16.12.2019 г. – 11 л. и Решение № 114/12.02.2020 г. на Районен съд – Хасково, постановено по гр.дело № 3016 по описа за 2019 г. на съда.  

ПРИСТЪПИ към снемане самоличността и изслушване заключението на вещото лице.

К.А.Н./снета самоличност/. Предупреден за отговорността по чл.291 от НК.

В.л.К.Н. – Поддържам заключението, което съм представил.

АДВ.Т. – Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

ЮРК.Д. – Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Съдът намира, че следва да приеме така изготвеното заключение от вещото лице К.А.Н. от назначената по делото съдебно-счетоводна експертиза, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА заключението на вещото лице К.А.Н., ведно с приложената към същото Справка-декларация по чл.23, ал.2 и чл.24, ал.2 от Наредба № 2/2015г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица от 05.02.2020 година.

На вещото лице да се изплати възнаграждение в размер на 120.00/сто и двадесет/лева от внесения депозит/изд.Р.К.О./

АДВ.Т. – Нямам други искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Моля за ход по същество.

ЮРК.Д. – Нямам други искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Моля за ход по същество.

Съдът като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, с оглед на което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ.Т. – Уважаема госпожо Председател, моля да уважите представената пред Вас жалба и съответно да отмените оспорвания административен акт.

Моля да ни присъдите разноски, направени в настоящото производство, съгласно списък на разноските, който Ви представям днес и моля да приемете.

Моля за срок, в който да Ви изложа подробни писмени бележки.

ЮРК.Д. – Уважаеми административен съдия, моля да отхвърлите така предявената жалба. Считаме, че е неоснователна.

Оспореният административен акт е законосъобразен. Издаден е при спазване на административнопроизводствените правила.

Тръжната процедура, уредена в ППЗСПЗЗ, е уредена строго формално, и с императивни изисквания, като гаранция за публичност и прозрачност на търговете, както и за равнопоставеност на всички участници.

Наред със специфичните правила в чл.47в от Правилника, са предвидени и общоважими такива, като по силата на тази разпоредба, право на участие в търга имат само лица, които отговарят на определени условия.

В ал.3 на същия член е уреден способа, по който тръжната комисия да удостовери обстоятелството дали кандидатът отговаря на тези изисквания.

Едно от задължителните изисквания за участие в тръжната процедура е участникът, кандидатът, да няма неизплатени суми по чл.34, ал.6 и  8 от ЗСПЗЗ, както и за земите по чл.37в, ал.3, т.2 от същия закон.

Това обстоятелство следва да се удостовери служебно от ОД“Земеделие“Хасково,  като способът за удостоверяване е проверка в Публичен регистър, или с официална кореспонденция с администрацията, съответно организацията, която има тази информация.

Считам, че това е императивно изискване на правилника, при неспазване на което тръжната процедура би била опорочена.

С писмо изх.№ РД-12-04-38 от 11.07.2019  г. ОД“Земеделие“ Хасково е направила запитване до всички общински администрации в Област Хасково, за наличие на лица, които имат задължение по конкретно посочените разпоредби от правилника. С официални писма от всички общини, в т.ч. и Община Хасково, е предоставила информация за задължените лица. Изрично в писмото на Община Хасково е посочено, че това са лицата, които имат задължение по конкретните законови разпоредби.

Считам, че с това тръжната комисия е спазила стриктно изискванията на правилника. Не е нарушила принципа на равнопоставеност на участниците, както и административнопроизводствените правила, с оглед на което и взетото решение е правилно и законосъобразно.

С оглед на гореизложеното моля да отхвърлите жалбата и да потвърдите протокола на тръжната комисия.

СЪДЪТ дава възможност на пълномощника на дружеството-жалбоподател, в 7-дневен срок, считано от днес, да представи писмени бележки в подкрепа на защитната си теза и

ОБЯВИ, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 14.08 часа.

Протоколът се изготви на 27.02.2020 година.

 

 

 

 

                      

                                                             СЪДИЯ:

 

                                                            

 

 

   Секретар: