П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 25.02.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и пети февруари две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора ………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 828 по описа за 2019 г. … ……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………..…

на именното повикване в 10:30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.П.Н., редовно уведомен, не се явява. Същият се представлява от адв.М.К., надлежно упълномощена  по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на дирекция Обжалване и данъчно- осигурителна практика", Пловдив, редовно уведомен, не се явява и не изпраща процесуален представител.

СВИДЕТЕЛЯТ В.Х.К., нередовно призован, не се явява. Призовката, изпратена до посочения от жалбоподателя адрес, е върната с отбелязване на длъжностното лице, че адресът е посетен на 26.12., 06.01., 18.01., 27.01., като лицето не е открито, а на оставените известия не се е явило лице, което да получи съобщенията. С разпореждане на съда от 30.01.2020 г. на жалбоподателя е указано в 7-дневен срок от получаване съобщението на съда да посочи друг адрес за призоваване на свидетеля К., както  и , че на основание чл.169, ал.2 вр. с ал.1 ГПК,  вр. с чл.144 от АПК вр. с §2 от ДОПК при неизпълнение указанията на съда в посочения срок свидетелят няма да бъде призован. Съобщението е връчено на жалбоподателя на 05.02.2020 г. и до настоящия момент друг адрес за призоваване на свидетеля К. по делото не е бил посочен.

Адв.К. – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Съдът докладва, че с писмо вх.№5/02.01.2020 г. при АдмС – Хасково на ръководител Административно обслужване „Еконт Експрес“ ООД в Административен съд – Хасково са представени оригинали на изисканите от същото юридическо лице документи, представени с приемо-предавателен протокол. При извършена съпоставка между получените документи и посочените в приложения протокол е установена липса на няколко документа, за което „Еконт Експрес“ ООД е било уведомено, като със съобщение, получено от юридическото лице на 21.01.2020 г. е указано липсващите документи да се представят в съда в 3-дневен срок от получаване съобщението за това. На 23.01.2020 г. под вх.№580 в съда е постъпило писмо на ръководител Административно обслужване „Еконт Експрес“ ООД, в което е посочено, че при направена повторна проверка на откритите и предоставени оригинали, изискани по адм. дело №828/2019 г. е установено, че описаните РКО с №№115049742, 115049806, 115049856, 114974892 не са били открити и приложени с техен изх.№14509/30.12.2019 г., а поради техническа грешка от отговорен екип при претърсване и обработване на таблици в архива са добавени в протокола. Представен е и приемо-предавателен протокол с представените оригинали в съда .

Адв.К. – Запознах се с представените от „Еконт Експрес“ ООД в оригинал изискани РКО, удостоверяващи изплатени суми по наложени платежи и пощенски парични преводи. Не възразявам да се приемат. По отношение на дадената ни от съда възможност за разпит на свидетели за лицето В.К. не можахме да намерим друг адрес и затова не сме го посочили. Направили сме връзка по телефон, отказал е да даде друг адрес. Тъй като няма как да се възползваме от дадената ни възможност за разпит на този свидетел, оттегляме искането за разпита му, моля съдът да отмени определението си за призоваване на този свидетел и той да бъде заличен от списъка за призоваване.

За днешното съдебно заседание водим свидетелката Л. Д. Н. – дъщеря на жалбоподателя. След нейния разпит моля да ми дадете възможност да формулирам задачите към вещото лице, тъй като чакахме изпращането на оригиналите на документите.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства представените от „Еконт Експрес“ ООД писмени документи във вид на оригинал, като и ще следва да допусне до разпит в днешното съдебно заседание водената от оспорващата страна в качеството на свидетел Л. Д. Н.. С оглед изявлението на процесуалния представител на жалбоподателя, че се отказва от искането за събиране на гласни доказателства чрез разпит в качеството на свидетел на В.Х.К. и моли същият да бъде заличен като свидетел, съдът намира, че следва да отмени определението си от предходно съдебно заседание, проведено на 10.12.2019 г., с което е допуснал събирането на поисканите гласни доказателства чрез разпит на това лице в качеството на свидетел и следва да заличи същия от списъка на лицата за призоваване.

 Водим от което съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото: оригинали на документи, получени с писмо вх.№5/02.01.2020 г., описани в приемо-предавателен протокол от 22.01.2020 г.-общо 59листа(от л.44 до л.102 по делото).

ОТМЕНЯ определение от открито съдебно заседание, проведено на  10.12.2019 г., с което е допуснато събиране на гласни доказателства чрез разпит при режим на призоваване на В.Х.К. и ЗАЛИЧАВА В.Х.К. от списъка на лицата за призоваване по делото.

ДОПУСКА  до разпит в днешното съдебно заседание Л. Д. Н. за изясняване на фактите и обстоятелствата, посочени от процесуалния представител на жалбоподателя в предходно съдебно заседание.

Пристъпи се към снемане самоличността и разпит на свидетеля.

Свидетелят Л. Д. Н. се въведе в съдебната зала.

СВИДЕТЕЛЯТ Л. Д. Н. – (снета самоличност). Предупредена за отговорността по чл.290 от НК. Обещава да говори истината.

Данните за самоличност се снеха от лична карта с №***, издадена от МВР - *** на *** г., след което същата се върна на свидетеля.

СВИДЕТЕЛЯТ Л. Д. Н. – 2016 г., 2017 г. и 2018 г. от „Еконт Експрес“ ООД ми изготвиха картон, подготвях пратките от лаптопа ми и за тези подготвени пратки аз получавах бонус-точки, комисионни и за клиента също беше по-ниска доставната цена. Пращаха ми на Viber данните на клиента, аз ги подготвях от моя профил, получавах комисионна, и клиентът получаваше 5 % по-евтина доставка. Тези комисионни после си ги вземах за мен. Тези клиенти са баща ми, майка ми, фирмите на баща ми и майка ми, В. – ортака на баща ми. През този период от „Еконт Експрес“ ООД не са ми изисквали документ за самоличност. Познавах момичето, което е на „Еконт Експрес“ ООД и тя просто ми даваше техните пари, моите пари и на когото и да е подготвените пари, нямаше абсолютно никакъв проблем да ги вземем. Не е имало система за идентифициране в самата куриерска фирма. Единствено и само моето име фигурираше, защото картонът е мой и аз като подготвям пратките пиша „Л. Д. Н.“ и еди-коя си товарителница. И в момента се занимавам с това, но в момента искат лична карта, който е подготвил пратката лично той да я изпрати. А не както беше едно време аз да подготвя на баща ми пратката, да отида да я изпратя и да я запишат на моя картон и после майка ми да вземе неговите пари или нещо такова. Сега в момента вече не  е така.

Адв.К. – Нямам други въпроси към свидетеля.

Свидетелят Л. Д. Н. се освободи от съдебната зала.

Адв.К. – Искането ми за съдебно-счетоводна експертиза е на база основното възражение в жалбата, че не са прецизирани отношенията, които касаят личните доставки на доверителя ми. В тази връзка изискахме оригинални счетоводни документи, които да доказват липса или наличие на получени суми по куриерски пратки от страна на жалбоподателя. В тази връзка ми е искането към експертизата вещото лице само на база представените оригинали от третото лице „Еконт Експрес“ ООД, които съдържат име и подпис на жалбоподателя и на съпругата му С. (но без представени РКО, които имат имена, но без подпис) да даде заключение за процесния период всяка една от сумите в тези счетоводни разписки кореспондира ли и с коя от сумите, описано в ревизионния доклад на стр.20-22 (там е и констатацията за т.н. „сбор по колонки“). Ако кореспондира да я идентифицира като посочи дали е в колонка 2, дали е в колонка 3, дали е в колонка 5, дали е в колонка 6 и на база на този анализ да даде заключение колко са общо недекларираните на база на представените РКО приходи от жалбоподателя и да преизчисли по методиката, използвана от НАП, размера на евентуално дължимите годишен и авансов по ЗДФЛ по ДДС и съответно да преизчисли на тази база и осигурителните вноски. Т.е. да работи по табличката, друго нямаме в ревизионния доклад. Но за тази цел трябва да ги идентифицира като суми, защото тук са посочени по месеци.

В РКО освен името на жалбоподателя и съпругата му като получател фигурира и дъщерята Л.. Уточнявам, че имам предвид носещи името на С. Н., подпис на С. Н., името на жалбоподателя, подпис на жалбоподателя и името Л. Д. Н. и подпис на същата за 2015 г. и 2016 г., но без 2017 г., за което тя си има собствени пратки и си ги е декларирала. Л. въобще не фигурира в ревизионния доклад. Те са включили само Д. и С.. В хода на ревизията има събрани доказателства, че през 2017 г. тя (Л.) е осъществявала собствена дейност и нейните пратки са отделени, платени данъци, декларирани и т.н.

Представям и писмена молба с въпросите за експертизата, с екземпляр за ответната страна, с допълването, което направих в съдебно заседание.

Съдът намира искането за допускане на съдебно-счетоводна експертиза, направено от пълномощника на жалбоподателя по посочените в представената в днешното съдебно заседание молба от адв.К. и уточненията, направени във връзка с нея, за основателно по наведените в жалбата доводи за незаконосъобразност на обжалвания акт, поради което същото ще следва да бъде уважено. За вещо лице, което да изготви експертизата, ще следва да бъде назначен П. П., като същият следва да работи при възнаграждение в размер на 400 лв., платими от жалбоподателя в 7-дневен срок от днес по сметка на АдмС – Хасково. На ответната страна ще следва да се изпрати препис от молбата на адв.К., в която са формулирани въпросите за експертизата като й се даде възможност в 14-дневен срок от получаване съобщението на съда да допълни задачите за експертизата.

Водим от горното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДОПУСКА изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза и НАЗНАЧАВА П. П. за вещо лице, което да изготви  същата.

Вещото лице като  вземе предвид и на база представените в оригинал от трето лице „Еконт Експрес“ ООД разходни касови ордери за изплатени суми на жалбоподателя чрез НП и ПП, носещи името на жалбоподателя, подпис на жалбоподателя, носещи името на С. Н., подпис на С. Н., носещи името на Л. Д. Н. и подпис на Л. Д. Н. (за същата само за 2015 г. и 2016 г.) и без да взема предвид РКО, които макар и да носят името на жалбоподателя, С. Н. и Л. Д. Н. (за последната само за периода 2015 г. и 2016 г.) не съдържат подпис на лице, получило сумите, да даде заключение по методиката, използвана от ревизиращия орган, като преизчисли данъчните задължения за процесния период по ДДС, годишен и авансов данък по ЗДДФЛ и осигурителни и здравни вноски, като при изготвяне на заключението си вещото лице да извърши анализ и отговори изрично на следните въпроси:

1. Могат ли да се идентифицират сумите, посочени в оригиналните и приложени по делото РКО със сумите, описани в констативната част на ревизионния доклад (стр.20 – 22), съответно в колонка 2 и/или колонка 3?

2. Могат ли да се идентифицират сумите, посочени в оригиналните и приложени по делото РКО със сумите, описани в констативната част на ревизионния доклад (стр.20 - 22), съответно в колонка 5 и/или колонка 6?

3. На база анализа и заключението по т.l и т.2, вещото лице да изготви и заключение в табличен вид по методиката, използвана от ревизиращия орган на стр.20 - 22 от РД, като посочи размера (ако е установен такъв) на недекларирани приходи (колонка 4 минус колонка 5 минус колонка 6).

4. На база констатациите по т.1, т.2 и т.3 вещото лице да даде заключение по поставената задача, а именно: да преизчисли размера ?? данъчните задължения за процесния период по ДДС, годишен и авансов данък по ЗДДФЛ и осигурителните и здравни вноски по методиката на ревизиращия орган за недекларирани приходи от получени НП и ППП чрез куриерски пратки от „Еконт Експрес“ ООД на база приложените по делото в оригинал РКО, съдържащи подпис на жалбоподателя   съпругата му С. Н. и дъщеря му Л. Н..

Вещото лице да работи при възнаграждение в размер на 400 лв., платими от жалбоподателя в 7-дневен срок от днес по сметка на АдмС – Хасково, като започне работа след представяне на документ за внесен депозит по сметка на съда.

 ДА СЕ ИЗПРАТИ на ответника препис от молбата, в която са формулирани въпросите за експертизата като ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на същия в 14-дневен срок от получаване съобщението на съда да допълни задачите за експертизата като представи по делото писмена молба с препис за жалбоподателя.

Адв.К. – Нямам други доказателствени искания на този етап.

С оглед необходимостта по делото да бъде изготвено заключение по допуснатата съдебно-счетоводна експертиза, съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 19.05.2020 г. от 11:00 часа, за която дата и час страните да се считат редовно уведомени от днес.

На ответника да се изпрати съобщение за указанията на съда ведно с препис от молбата на адв.К. за допускане на съдебно-счетоводна експертиза с формулирани задачи.

Заседанието приключи в 10:59 часа.

Протоколът се изготви на 25.02.2020 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: