П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 25.02.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и пети февруари две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 1196 по описа за 2019 г. … ……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………..…

на именното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К.Ю.М., редовно призован, не се явява.

В залата се явява М. С. М. – съпруга на К.Ю.М., която представя медицинско удостоверение №49/25.02.2020 г., издадено от „МБАЛ гр.Хасково“ АД, с което удостоверява, че жалбоподателят е приет в болница.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Дирекция ОДОП” – гр.Пловдив, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител.

М. С. М. – Аз съм съпруга на жалбоподателя К.М.. Снощи по спешност го приеха в болница в гр.Хасково със съмнения за инфаркт. Той искаше лично да дойде на делото, но взех документ. Няма да участвам по делото, не съм процесуален представител, нямам пълномощно за явяване. Представям документ от името на жалбоподателя поради невъзможността му да участва в днешното съдебно заседание, аз съм преносител на документа. Не можахме да вземем и адвокатката, защото аз дойдох по спешност, живея в гр.София. Ако може делото да бъде отложено, защото жалбоподателят иска да присъства лично.

Съдът намира, че с оглед редовното призоваване на страните не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, съдържащи се в административната преписка.

Същевременно съдът намира, че е налице хипотезата на чл.229, ал.1, т.4 от ГПК във вр. с чл.144 от АПК, приложима по аргумент на §2 от ДР на ДОПК.

Служебно известен на настоящия съдебен състав е фактът от извършената служебна справка на електронната страница на Върховен административен съд, че по искане на председателя на Върховния административен съд е образувано и понастоящем е висящо тълкувателно дело №7/2019 г. по описа на Върховен административен съд, предмет на което е приемане на тълкувателно решение по въпроса дали отговорността по чл.19, ал.1 и ал.2 от ДОПК на третото задължено лице включва и установено задължение за лихви на главния длъжник, като същото е насрочено за разглеждане в открито заседание на 26.03.2020 г.

С обжалвания по настоящото административно дело ревизионен акт е ангажирана отговорността на  жалбоподателя именно в хипотеза на чл. 19, ал.1 и ал.2 от ДОПК, като установените негови задължения включват не само главница, но и лихви.

В този контекст съдът счита, че за правилното решаване на конкретния правен спор е от значение произнасянето на Върховния административен съд по цитираното тълкувателно дело.

Мотивиран от изложените съображения, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№6383/17.10.2019 г. при АдмС – Хасково, представляваща шест папки, подвързани в две приложения – от лист 1 до лист 1735  и  с писмо вх.№ 6836/05.11.2019 г. при АдмС – Хасково-обратна разписка с баркод ИД PS 6320 0023LE W.  

СПИРА на основание чл.229, ал.1, т.4 от ГПК, вр. с чл.144 от АПК, вр. §2 от ДОПК производството по адм. дело №1196/2019 г. по описа на Административен съд - Хасково до постановяване на съдебен акт по Тълкувателно дело №7/2019 г. по описа на Върховен административен съд.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Да се извършват периодични проверки от деловодството на АдмС – Хасково относно движението и произнасянето на ВАС по тълкувателно дело № 7/2019 г., като след постановяване на съдебен акт настоящото съдебно производство да се докладва на съдията – докладчик за възобновяването му.

Заседанието приключи в 11:09 часа.

Протоколът се изготви на 25.02.2020 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: