П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 28.02.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и осми февруари две хиляди и двадесета година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Мария Койнова

и прокурора Н. Трендафилов

сложи за разглеждане исково адм. дело № 47 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

На именното повикване в 10.21 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ Н.И.С., редовно призован, не се явява. В съдебно заседание се представлява от адв.С., надлежно упълномощен с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР - ХАСКОВО, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

Окръжна прокуратура Хасково, редовно призовани, се представляват от прокурор Трендафилов.

Съдът докладва:

На 24.01.2020 г. е постъпило изисканото АНД №1122/2019г. на РС – Хасково.

На 27.01.2020 г. е постъпил отговор на искова молба от ответната страна.

Адв.С. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото и

                                             О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се исковата молба.

Адв.С. – Поддържам исковата молба. Нямам възражения срещу постъпилия отговор от ответника. Същият се свежда само и единствено до платената имуществена санкция, която моят доверител е претърпял. Да се приложи постъпилото АНД от РС – Хасково. Нямам други доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Да се приложи АНД №1122/2019 г. по описа на Районен съд – Хасково. Няма да соча други доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът, с оглед изразените становища на явилите се страни намира, че следва да бъде приложено по настоящото дело постъпилото АНД №1122/2019 г. по описа на Районен съд – Хасково, и като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА по делото АНД №1122/2019 г. по описа на Районен съд – Хасково.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.С. – Моля да уважите изцяло предявения иск. От приложеното АНД №1122/2019г. на РС – Хасково е видно, че НП издадено от ОДМВР Хасково е отменено изцяло с влязло в сила решение на съда, но моя доверител е ангажирал адвокат, който го е представлявал по това дело и е заплатил съответното възнаграждение в размер на 500 лева. Доколкото в отговора на исковата молба от МВР се признава основанието, но единствено се спори така определеното обезщетение, то моля да имате предвид следното: С акта за административно нарушение, пренесен в отмененото наказателно постановление, са установени две административни нарушения, от които едното е парична санкция „глоба“, а другото е парична санкция „глоба и лишаване от права“. В тази връзка, тъй като Наредба №1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения определя самостоятелно за всяко едно от административните наказания процесуално съдействие и защита, би следвало адвокатския хонорар от 300 лева, да бъде 600 лева, но тъй като съм счел, че наистина делото не беше сложно от фактическа и правна страна, е договорен и изплатен хонорар в размер от 500 лева. Относно възраженията за прекомерност на адвокатския хонорар, заплатен за настоящото производство като разноски в размер на 400 лева, същия отговаря на размера определен в специалните режими на чл.8, ал.2, т.3  - по дела по ЗМВР се дължи адвокатско възнаграждение в минимален размер от 400 лева. В противен случай, ако в неуредените административни дела, без уреден материален интерес и непосочени в Наредбата отидем в ал.3, то би трябвало да бъде какъвто е по ЗОДОВ, и би следвало да е в размер на 500 лева. Адвокатските хонорари и в двете производства са в минимален размер и като такива, ще следва да ги уважите. Моля да ни присъдите така поисканите разноски, като представям списък на разноските.

ПРОКУРОРЪТ – От приложените доказателства се установява, че е осъществен фактическия състав на увреждането на гражданина и съгласно обвързващата практика, това е редът, по който следва да се търси обезвредата. Макар и да не съм съгласен с развитата позиция в днешно съдебно заседание относно минималните размери считам, че минималният посочен размер е 300лева и се явява прекомерен, но съгласно практиката на АдмС – Хасково - не се коригират вече платените възнаграждения, за които се търси обезщетение. Ето защо считам, че искът е основателен и доказан, поради което следва да бъде уважен.

Съдът ще постанови решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10.29 часа.

Протоколът се изготви на 28.02.2020 г.

 

 

 

 

 

Съдия:

 

 

 

 

Секретар: