П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 10.03.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на десети март през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова……..………………………..………...…..

и прокурора  …………….……………………..…..……………….………………..………. 

сложи за разглеждане адм. дело № 854 по описа за 2019 година ………………….…..

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….……............…….

на именното повикване в 10.15 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.Т.Г., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. В съдебно заседание се представлява от адв.Ч. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на ТП на НОИ – София - град, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от гл.юрк. З., с пълномощно по делото.

Адв.Ч. – Ход на делото.

Гл.юрк. З. – Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Съдът докладва: Делото е отложено с оглед предоставена в предходно съдебно заседание възможност на жалбоподателя да се запознае с представени доказателства.

Адв.Ч. – Съгласно разпореждането на съда, следва да взема становище по приемането като доказателства на представени документи от ответника по жалбата, с които се цели оборване доказателствената стойност на Трудова книжка №1377 от 01.06.1978г. за годините, които не са възприети в решението на Директор ТП на НОИ за трудов стаж, УП-30№ XIV-137-91/09.07.1991г. и УП-30№ 47-3/15.12.1999г. Считам, че тези документи не са относими и не следва да бъдат приети като доказателство. Приетите нормативни документи, на които се позовава ответната страна и заповедите за реорганизация на дружествата не са относими към оборване доказателствената стойност на официалните документи, тъй като те не оборват и не отменят подписите и заверките в трудовата книжка, и оспорваните образци. Поради това не считам, че следва да ес приемат като доказателства по делото.

Като изслуша становището на процесуалния представител на жалбоподателя, съдът намира, че следва да приеме към доказателствата по делото представените от ответната страна документи, подробно описани и приложени към съпроводително писмо вх.№1029-26-1948-1/09.01.2020г. на НОИ, под опис от 12 пункта и представени в предходно съдебно заседание. По доказателствената стойност на същите и оборващата доказателствена сила, във връзка с откритото производство по чл.193 от ГПК съдът ще се произнесе с акта си по същество.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА към доказателства по делото представените от ответната страна документи и приложени към писмо вх.№1029-26-1948-1/09.01.2020г. на НОИ, под опис от 12 пункта/ от л.31 до л.68 по делото/.

Адв.Ч. – Нямам други доказателствени искания.

Гл.юрк. З. – Нямам доказателствени искания.

Като взе предвид, че от страните не се правят други доказателствени искания, съдът намери делото за изяснено от фактическа и правна страна и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.Ч. – Уважаема госпожо Председател, моля да уважите жалбата на доверителката ми и отмените решението на Директора на ТП на НОИ София-град, и потвърдените от него разпореждания като неправилни и незаконосъобразни. Моля за срок, в който да представя писмена защита. Моля да ни присъдите разноски, представляващи заплатен адвокатски хонорар и държавна такса.

Осигурителните правоотношения поради своята обществена важност са еднакво регламентирани с трудовите правоотношения и унифицирани в Кодекс. Осигурителните правоотношения са функция от трудовите правоотношения и с оглед еднаквата по ранг нормативна уредба. Неправилно административния орган не е съобразил разпоредбата на чл.357 от КТ, където възникването, съществуването, прекратяването и изменението на трудовото правоотношение законодателя е класифицирал като трудов спор. Такъв трудов спор е компетентен да го решава Районен съд. В настоящото административно производство не се представиха валидни налични документи, които да оборват доказателствената стойност на официални удостоверителни документи – Трудова книжка и два броя удостоверения, удостоверяващи трудовия стаж на моята доверителка за процесните периоди, като правните изводи на административния орган са извън неговите правомощия, извън неговите компетенции, без налични доказателства за това. Подробни съображения ще изложа в писмени бележки.

Гл.юрк. З. – Уважаема госпожо съдия, моля да постановите решение, с което да потвърдите процесното решение. Много подробно е аргументирано в решението на Директор ТП на НОИ София-град, абсолютната последователност – логическа и житейска, включително и жителството на жалбоподателката, заемането на длъжности за годините, когато това се е спазвало стриктно, как при първоначално вземане на обезщетение за безработица от ДОО са представени други документи, удостоверяващи стаж на съвсем друго място. Считам, че с всички приобщени доказателства към делото се доказа по категоричен начин, че същата не е полагала труд нито в ЖЗ “Г. Димитров“, нито в „Строймаш“ – София за спорните периоди изложени в жалбата. Моля на това основание да потвърдите решението. Моля също за присъждане на юрисконсултско възнаграждение. Правя възражение за прекомерност на адвокатския хонорар.

Адв.Ч./реплика/ – За възражението за прекомерност – поради правната и фактическа сложност хонорара е завишен в минимален размер. Няма изискване всички адвокатски хонорари да бъдат договорени на минималните прагове съгласно Наредбата. Ако има завишение, то същото не е в пъти увеличено, а това не е така в настоящото производство.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Съдът дава 10-дневен срок на жалбоподателя за представяне на писмени бележки.

Заседанието приключи в 10.23 часа.

Протоколът се изготви на 10.03.2020 г.

 

СЪДИЯ:

        

 

Секретар: