П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 10.03.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на десети март две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 44 по описа за 2020 г. ……….…….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ……………………..…..…

на именното повикване в 10:38 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.М.М., редовно призован, не се явява. За него се явява адв. С., надлежно упълномощен с приложено по делото пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ ОБЩИНА ХАСКОВО, редовно призовани, се представляват от гл.юрк. Д., надлежно упълномощен по делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД - София, редовно призовани, не изпращат процесуален представител.

Адв. С. – Ход на делото.

Юрк. Д. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва се постъпилата под вх.№ 779/31.01.2020 г. молба от жалбоподателя, с направено в нея искане за допускане на съдебно-оценителна експертиза по делото. 

Докладва се постъпилото под вх. № 1533/05.03.2020 г. становище от заинтересованата страна „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД – София.

Адв. С. – Поддържам жалбата. Да се приемат като доказателства по делото представените с нея заверени преписи от документи за собственост. С отделна молба съм направил доказателствено искане, което поддържам, а именно за назначаване на съдебно-оценителна експертиза, която да даде заключение по поставените в молбата конкретни въпроси. Нови доказателства няма да соча.

Юрк. Д. – Оспорвам жалбата.  Да се приеме административната преписка. Не възразявам по направеното искане за назначаване на съдебно-оценителна експертиза, като считам, че същата е допустима.  Нови доказателства няма да соча.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, представени от жалбоподателя като приложения към жалбата, както и тези, съдържащи се в административната преписка по издаване на оспорения административен акт. Същевременно съдът намира, че административната преписка е непълна, поради което счита, че следва да бъде задължен ответникът да допълни същата, като в 14-дневен срок от днес представи по делото във вид на заверен препис цитираните документи в заявление на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД – София, постъпило в Община Хасково под рег.индекс: 53Е-450-2/17.08.2018 г., а именно Заповед № РД-02-15-20/09.03.2018 г. на МРРБ, ведно с данни за влизането ѝ в сила и Решение № 584/18.07.2016 г. на МС. Основателно съдът намира искането на жалбоподателя за допускане на съдебно-оценителна експертиза по делото, вещото лице по която след като се запознае с материалите по делото и извърши проверка на място, посети Община Хасково и Служба по вписванията – Хасково и навсякъде другаде, където прецени за необходимо, да даде отговор на следния въпрос: Каква е пазарната оценка за размера на еднократното обезщетение относно сервитута за право на прокарване и преминаване на трасе на въздушна линия 400 кV и площадки на ел. стълбове в землището на гр.Хасково, обл.Хасково за строеж: „Въздушна линия 400 кV п/ст „Марица Изток“ (Република България) - п/ст „Неа Санта“ (Република Гърция) на територията на Община Хасково“ през имота на жалбоподателя, посочен в точка *, пореден №* от Протокол № 32/05.09.2018 г. на Комисия по чл. 210 от ЗУТ при Община Хасково, а именно имот с № ***.17, находящ се в местността „Б.“, град Хасково, към датата на издаване на оспорения административен акт. Вещото лице следва да работи при възнаграждение в размер на 200 (двеста) лв., платими от жалбоподателя по сметка на АдмС – Хасково в 7-дневен срок от днес, като по поименното определяне на вещото лице съдът ще се произнесе в закрито заседание след представяне на доказателства за внесен депозит.

Водим от горното съдът 

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот №084, том 01, рег.№0629 дело №025/2015 г.; документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№320/14.01.2020 г. при АдмС – Хасково – от лист 8 до лист 115 от делото.

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 14-дневен срок от днес, да допълни административната преписка, като представи по делото във вид на заверен препис цитираните в заявление на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД – София, постъпило в Община Хасково под рег.индекс: 53Е-450-2/17.08.2018 г.документи, а именно: Заповед № РД-02-15-20/09.03.2018 г. на МРРБ, ведно с данни за влизането ѝ в сила и Решение № 584/18.07.2016 г. на МС.

ДОПУСКА изготвянето на съдебно-оценителна експертиза по делото, вещото лице по която след като се запознае с материалите по делото и извърши проверка на място, посети Община Хасково и Служба по вписванията – Хасково и навсякъде другаде, където прецени за необходимо, да даде отговор на следния въпрос: Каква е пазарната оценка за размера на еднократното обезщетение относно сервитута за право на прокарване и преминаване на трасе на въздушна линия 400 кV и площадки на ел. стълбове в землището на гр.Хасково, общ.Хасково за строеж: „Въздушна линия 400 кV п/ст „Марица Изток“ (Република България) - п/ст „Неа Санта“ (Република Гърция) на територията на Община Хасково“ през имота на жалбоподателя, посочен в точка *, пореден №* от Протокол № 32/05.09.2018 г. на Комисия по чл. 210 от ЗУТ при Община Хасково, а именно имот с № ***.17, находящ се в местността „Б.“, град Хасково, към датата на издаване на оспорения административен акт.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ да работи при възнаграждение в размер на 200 (двеста) лв., платими от жалбоподателя по сметка на АдмС – Хасково в 7-дневен срок от днес, като по поименното определяне на вещото лице съдът ще се произнесе в закрито заседание след представяне на доказателства за внесен депозит.

Адв. С. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

Юрк. Д. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

С оглед необходимостта от събиране на допълнителни доказателства, съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 12.05.2020 г. от 10:00 часа, за която дата и час страните да се считат уведомени от днес.

Заседанието приключи в 10:46 часа.

Протоколът се изготви на 10.03.2020 г.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

Секретар: