П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 10.03.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на десети март две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело №21 по описа за 2020 г. …….……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова …………………….…..…

на именното повикване в 10:46 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.П.Д., редовно призован, не се явява. Същият се представлява адв.М.Д.Д., надлежно упълномощен с приложено към жалбата пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Главна ДирекцияГранична полиция“-гр.София, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

Адв.Д. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва се постъпилата под вх.№820/03.02.2020 г. молба на ответника, с която се представя разпечатка от Централизираната автоматизирана информационна система за документооборот в МВР, включително в Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП), видно от която жалба с вх.№328200-73/03.01.2020 г., подадена от М.П.Д. срещу заповед №3282з-3538/02.12.2019 г., е входирана в деловодството на ГДГП на 03.01.2020 г. в 14:38 часа, като е направено отбелязване, че жалбата е получена по пощата. В писмото се сочи, че след направена проверка в деловодството на ГДГП е установено, че пощенският плик, с който е получена жалбата, не е запазен, поради което такъв не може да се представи с поставено пощенско клеймо. Към писмото е приложено пълномощно, удостоверяващо представителната власт на главен юрисконсулт Т. К.

Докладват се и постъпилите под вх.№1293/24.02.2020 г. писмени бележки по делото на процесуален представител на ответника.

Адв.Д. – Поддържам жалбата. Моля да бъде отменена заповедта на основанията, посочени в нея. Моля да се приеме представената дисциплинарно-наказателна преписка, молбата и представените писмени бележки от ответника, както и представените от нас известие за доставяне и системен бон, удостоверяващи датата на представяне на жалбата, тъй като представената молба с входящия номер в тяхната деловодна система не считам, че е доказателство за спазване срока на обжалването.

Считам, че обжалваната заповед има много неточности и неясноти. Например описаният маршрут на полицейския автомобил „Лада Нива“, който маршрут е прекалено широк за да бъде осъществен по време на нощната смяна за времето от 20:00 часа на 23.07.2019 г. до 08:00 часа на 24.07.2019 г. Отделно е писано, че доверителят ми е бил нощно дежурство.

Моля да бъде призован по месторабота, като свидетел инспектор А.Г.А., който да отговори на въпроса дали е изпълнил задължението, което произтича от чл.61, т.2 от инструкцията от 2015 г. за наблюдение на държавната граница, а именно да укаже на старшия на наряда, че е в неговата компетентност да променя маршрута, реда на смяна на времевите интервали за придвижване от един пункт до друг и да установява конкретни установъчни пунктове. Същият да отговори и на въпроса дали е уведомен от граничния полицейски наряд автопатрул №389 къде са били през цялото времетраене на граничния полицейски наряд във всеки един момент и по какъв начин са осъществили комуникация по между си. Считам, че горното не е изяснено и събирането на исканите от мен доказателства са от значение за разкриване на обективната истина.

Съдът намира, че за изясняване фактическата обстановка по делото следва да приеме като писмени доказателства документите, представени с жалбата, документите, съдържащи се в административната преписка по издаване на оспорения акт, както и допълнително представените от страните такива, а именно с молба на пълномощника на жалбоподателя с вх.№496/21.01.2020 г. - системен бон ведно с известие за доставяне и представената от ответника с молба вх.№820/03.02.2020 г. разпечатка от Централизираната автоматизирана информационна система за документооборот в МВР, включително в Главна дирекция „Гранична полиция“. С оглед изявленията на процесуалния представител на жалбоподателя съдът намира за основателно искането му за събиране на гласни доказателства чрез разпит в качеството на свидетел на инспектор А.Г.А. за установяване на фактите и обстоятелствата, посочени от адв.Д. в днешното съдебно заседание, поради което същото искане следва да бъде уважено. Свидетелят следва да се призове по месторабота – ГПУ – Ново село, гр.Свиленград като същият ще следва да бъде призован след представяне на доказателства за внесен депозит за възнаграждение за същия свидетел в размер на 30 лв., платими от страна на жалбоподателя по сметка на АдмС – Хасково в 7–дневен срок от днес.

Водим от горното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: заповед УРИ 3282з-3538/02.12.2019 г. на директор на ГДГП; документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№213/09.01.2020 г. - от лист 12 до лист 129 по делото; системен бон ведно с известие за доставяне с баркод ИД PS 6500 007532 9; разпечатка от Централизираната автоматизирана информационна система за документооборот в МВР, включително в Главна дирекция „Гранична полиция“ с дата 27.01.2020 г.

ДОПУСКА събиране на гласни доказателства чрез призоваване за  следващото съдебно заседание  на лицето А.Г.А., полицейски инспектор в ГПУ – Ново село, гр.Свиленград, за установяване на фактите и обстоятелствата, посочени от пълномощника на жалбоподателя в днешното съдебно заседание.

ОПРЕДЕЛЯ депозит за възнаграждение на свидетеля в размер на 30 лв., платими от страна на жалбоподателя по сметка на АдмС – Хасково в 7–дневен срок от днес.

Свидетелят да се призове по месторабота – ГПУ – Ново село, гр.Свиленград, след представяне на доказателства за внесен депозит по сметка на съда.

Адв.Д. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

С оглед необходимостта да бъдат събрани доказателства, съдът намира, че следва да отложи делото за друга дата и час, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 12.05.2020 г. от 10:10 часа, за която дата и час страните уведомени от днес.

Заседанието приключи в 11:00 часа.

Протоколът се изготви на 10.03.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: