П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 14.05.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на четиринадесети май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:       ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                                 Членове:       

 

    

                                  

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА

и прокурора   

сложи за разглеждане адм.дело № 1117 по описа за 2019 година     

докладвано от съдия Василка ЖЕЛЕВА   

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ ЕТ“ГРАЙ-Г. А.-Р.А.“ – гр.Хасково, призован за днешното съдебно заседание на 13.03.2020 г., се явява адв.Х.Р., надлежно упълномощен да го представлява, с представено по делото писмено пълномощно.

Съдът констатира, че върнатата разписка на призовката до жалбоподателя не е оформена съгласно изискванията на чл.44 от ГПК, доколкото в същата липсва удостоверяване на имената и длъжността на връчителя    , както и качеството на получилото я срещу подпис лице Ваня Руменова.

ОТВЕТНИКЪТ по жалбата Директор на Дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ – Пловдив е нередовно призован за днешното съдебно заседание, доколкото от изпратената до същия призовка за днешното съдебно заседание няма върната разписка, която да удостовери получаването ѝ, не се явява и не се представлява.

Съдът докладва, че от гл.юрисконсулт Ц. Д., в качеството ѝ на процесуален представител на ответника, по е_mail на АдмС-Хасково е постъпила писмена молба под вх.№ 2219/13.05.2020 г., ведно с приложено пълномощно за процесуално представителство.

В молбата се сочи, че представителят на ответника няма възможност да се яви в съдебно заседание по делото, насрочено за 14.05.2020 г., но не възразява да бъде даден ход на делото. Заявява, че няма въпроси към вещото лице по отношение на изготвената съдебно-счетоводна експертиза, няма възражение по приемане на заключението, няма други доказателствени искания и няма да сочи нови доказателства.

Моли в случай, че бъдат направени други доказателствени искания, да му бъде дадена възможност за становище.

Алтернативно моли за ход по същество и постановяване на решение, с което се потвърди обжалвания ревизионен акт. Претендира присъждане на юрисконсултско възнаграждение, като прави искане за намаляване на претендираното от насрещната страна възнаграждение за един адвокат, над минимума по Наредба № 1/09.07.2004 година.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К.А.Н., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично.

АДВ.Р. Не възразяваме против така извършеното призоваване. Считаме се за редовно призовани, при така оформената призовка.

С оглед докладваната молба, с която се изчерпват всички въпроси досежно процесуалните права на ответната страна, считам че не са налице процесуални пречки и моля да дадете ход на делото в днешното съдебно заседание.

Съдът намира, че доколкото пълномощникът на жалбоподателя изрично заяви, че не възразява против редовността на извършеното призоваване, както и доколкото в писмената молба от 13.05.2020 г. от упълномощен представител на ответника се заявява, че същият е уведомен за датата на днешното съдебно заседание и не възразява да бъде даден ход на делото, въпреки, че по делото липсват доказателства за призоваването му, същият следва да се счете редовно призован. Липсват процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА, че в законоустановения срок по делото е постъпило Заключение под вх.№ 835/03.02.2020 г. от вещото лице К.А.Н. по назначената в настоящото производство съдебно-счетоводна експертиза, предвид което не са налице процесуални пречки за изслушването му в днешното съдебно заседание.

ДОКЛАДВА постъпило по е-mail на АдмС-Хасково, подписано с валиден електронен подпис, становище под вх.№ 262 от 10.01.2020 г. от К. С. – гл.юрисконсулт в дирекция“Обжалване и данъчно-осигурителна-практика“-Пловдив, с което се заявява изрично, че не се формира спор относно датата 20.03.3015 година, на която Разписката с окончателния идентификационен номер за помощта от Европейската комисия, съгласно Регламент(EC) № 702/2014 г., е получена от страна на българската държава.

АДВ.Р. – Ние също заявяваме, че няма спор по този въпрос. Да се приеме като доказателство така постъпилото становище.

Представям и моля да приемете молба допълнение към договора за правна помощ и съдействие относно разноските, както и разписка за получената сума от доверителя ми. Декларирам, че съм я получил. Представям също и списък на разноските по чл. 80 от ГПК. Нямам други искания преди разпита на вещото лице.

С оглед изразеното становище и от двете страни, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОБЯВЯВА на основание чл.155 от ГПК за безспорен между страните  и ненуждаещ се от доказване по делото факта, че българската държава е получила цитираната Разписка с окончателния идентификационен номер за помощта от Европейската комисия, съгласно Регламент (EC) № 702/2014 г. на датата, посочена в жалбата и в писменото становище на ответника, а именно на 20.03.2015 година.

ПРИЕМА като писмено доказателство по делото -  постъпило по е-mail на АдмС-Хасково, подписано с валиден електронен подпис становище под вх.№ 262 от 10.01.2020 г. от К. С. – гл.юрисконсулт в дирекция“Обжалване и данъчно-осигурителна-практика“-Пловдив.

ПРИЛАГА към дело – Молба за допълнение към договор за правна помощ и съдействие от адв.Х.Р., ведно с Разписка за получената сума и Списък на разноските по чл. 80 от ГПК от 13.05.2020 година.

ПРИСТЪПИ  към снемане самоличността и изслушване заключението на вещото лице.

К.А.Н. – /снета самоличност/. Предупреден за отговорността по чл.291 от НК.

Поддържам така представеното заключение.

АДВ.Р. – Досежно експертизата от вещото лице, запознат съм и нямам въпроси към вещото лице. Считам, че е обективна, пълна, всестранна и точна. Моля да бъде приета.

Съдът намира, че следва да приеме така изготвеното заключение от вещото лице К.А.Н. от назначената в настоящото производство съдебно-счетоводна експертиза, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА заключението на вещото лице К.А.Н., ведно с приложената към същото Справка-декларация по чл.23, ал.2 и чл.24, ал.2 от Наредба № 2/2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица от 31.01.2019 година.

На вещото лице да се изплати възнаграждение общо в размер на внесения депозит - 250.00/двеста и петдесет/лева. /изд.Р.К.О./

АДВ.Р. – Нямам и други искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Моля да дадете ход по същество.

Като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства по делото, съдът счете същото за изяснено от фактическа и правна страна, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ.Р. – Уважаема госпожо Председател, ще Ви моля да уважите жалбата по изложените съображения, които подробно съм изложил в същата. Считам наведените твърдения от нас за доказани. Същите намирам и за подкрепени от изготвената и приета без възражение съдебно-счетоводна експертиза.

Представям и моля да приемете, с оглед реализиране на процесуалната икономия, писмени подробни съображения и писмени бележки, в които подробно съм изложил мотивите си, защо намирам, че атакуваният ревизионен акт е незаконосъобразен и неправилен.

Претендирам за разноските, които са увеличени и доказани, видно от представения в днешното съдебно заседание списък на разноските.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.12 часа.

Протоколът се изготви на 14.05.2020 година.

 

                    

 

                                            

 

                СЪДИЯ:                                                                          

                                                                                 

 

 

 

              Секретар: