П Р О Т О К О Л

 

гр. Хасково, 15.05.2020 година

 

Административен съд Хасково, в публично съдебно заседание на петнадесети май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова

сложи за разглеждане адм.дело № 223 по описа за 2020 година,

докладвано от Председателя

 

На поименното повикване в 10.36 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.И.П., редовно призован за днешното съдебно заседание чрез процесуалния си представител, с призовка връчена по e-mail на 22.04.2020 г., не се явява, представлява се от адв. Д.А., надлежно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ НАЧАЛНИК СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ ПРИ ОДМВР - ХАСКОВО, редовно призован за днешното съдебно заседание с призовка връчена по e-mail на 23.04.2020 г., не се явява и не се представлява.

АДВ. А.: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се делото, образувано по жалба от Т.И.П. ***, подадена чрез пълномощник адв. Д.А. против Заповед №1253з-63/25.02.2020 г., издадена от Началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Хасково, с която на жалбоподателя е наложено дисциплинарно наказание „писмено предупреждение“ за срок от три месеца. По изложени в жалбата съображения се моли за отмяна на оспорения, в настоящото производство административен акт.

АДВ. А.: Поддържам жалбата. Относно приемането на административната преписка, ще Ви моля да се произнесете в следващо съдебно заседание, тъй като поради обявеното извънредно положение нямахме достъп до делото. Заявявам, че не съм запознат с административната преписка и моля да ми бъде предоставено време за това.

На следващо място, с оглед твърденията на моя доверител, че въпросните два електронни фиша са генерирани автоматично чрез системата за електронно издаване на таблет, тоест въвежда се само основание и таблетът автоматично генерира останалата информация, ще Ви моля да задължите ответникът да представи по делото доказателства, относно това кога са въведени тази система и специализираният софтуер за издаване на електронни фишове и наказателни постановления, при осъществяване на контролната и наказателната дейност. Също така да представи съответната инструкция и други вътрешни актове, касаещи дейността на тези таблети за извършването на контролна и административно наказателна дейност с тях, както и да представи доказателства кога е бил осъвременен софтуерът на тези устройства, тъй като твърдението на моя доверител е, че софтуерът е бил подменен едва след издаване на процесните фишове. До този момент е действал старият софтуер, който автоматично е генерирал резултатът, получен като размер на санкцията и е основание за същата. Моля да изискате и съответния софтуер, който е действал към датата на издаване на тези фишове. В тази връзка ще Ви моля, за следващо съдебно заседание да бъдат допуснати и гласни доказателства чрез разпит на един свидетел при довеждане.

 

Съдът във връзка с направеното в днешно съдебно заседание изявление от процесуалния представител на жалбоподателя – адв. А., че е нямал възможност, поради възникналата в страната обстановка да се запознае с представената административна преписка намира, че по приемането на същата следва да се произнесе в следващо съдебно заседание, като бъде дадена възможност на адв. А. да се запознае със съдържащите се в същата документи.

По отношение на направените в днешно съдебно заседание доказателствени искания, от процесуалния представител на жалбоподателя – адв. А., да бъдат изискани от ответникът да представи по делото доказателства, относно това кога са въведени системата и специализирания софтуер за издаване на електронни фишове и наказателни постановления при осъществяване на контролната и наказателната дейност, съответната инструкция и други вътрешни актове, касаещи дейността на тези таблети за извършването на контролна и административно наказателна дейност с тях, доказателства кога е бил осъвременен софтуерът на тези устройства, както и да представи съответния софтуер, който е действал към датата на издаване на тези фишове, съдът намира същите за относими и допустими и счита, че следва да бъдат уважени.

На следващо място по отношение на доказателственото искане да бъде допуснат до разпит като свидетел, при режим на довеждане, съдът намира същото за допустимо и относимо и счита, че следва да бъде уважено.

Ето защо, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на процесуалния представител на жалбоподателя в настоящото производство – адв. А. да се запознае с представената административна преписка, като по приемането й съдът ще се произнесе в следващо съдебно заседание.

ДА СЕ ИЗИСКАТ от ответника по делото - Началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Хасково, да представи до дата на следващо съдебно заседание доказателства, относно това кога са въведени системата и специализирания софтуер за издаване на електронни фишове и наказателни постановления при осъществяване на контролната и наказателната дейност, съответната инструкция и други вътрешни актове, касаещи дейността на използваните таблети, с които се извършва контролна и административно наказателна дейност, доказателства кога е бил осъвременен софтуерът на тези устройства, както и да представи съответния софтуер, който е действал към датата на издаване на тези фишове.

ДА СЕ ИЗИСКА от ответника по делото - Началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Хасково, да представи до дата на следващо съдебно заседание: Компакт диск - приложение към Писмо с рег. №3286р-39810/04.09.2019 г., тъй като същият се съдържа като опис по представената преписка, но с оглед направената заверка от деловодител при Административен съд – Хасково се установява, че същият не е приложен към нея.

ДОПУСКА до разпит за следващо съдебно заседание, при режим на довеждане от страна на жалбоподателя един свидетел.

АДВ. А. Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

В изпълнение на горното съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 12.06.2020 г. от 10.20 часа, за която дата жалбоподателят уведомен от съдебно заседание чрез процесуалния си представител, ответникът – при условията на чл.138, ал.2 от АПК.

Заседанието приключи в 10.47 часа.

Протоколът се изготви на 15.05.2020 година.

 

 

 

                                                                     

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

                                                       

                    

 

Секретар: