П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 15.05.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на петнадесети май две хиляди и двадесета година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Мария Койнова

сложи за разглеждане адм. дело № 29 по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 11.20 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.Т.З., редовно призован по e-mail за днешното съдебно заседание, се явява лично и с адв.Б., редовно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор Дирекция „АПО“ на Комисия за защита от дискриминация - София, редовно призован по телефона за днешното съдебно заседание, се явява лично Ж.М.– Директор Дирекция „АПО“ на КЗД.

Адв. Б. – Да се даде ход на делото.

Директор Дирекция „АПО“ на КЗД Ж.М.– Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва се и постъпила на 14.05.2020г. писмена защита от адв. Б., в която се взема становище по същество и се прави искане за спиране производството по настоящото дело до произнасяне на ВАС по посочени от жалбоподателя дела.

Съдът връчи в съдебно заседание екземпляр от писмена защита на ответната страна.

Адв. Б. – Поддържам жалбата, ведно с наведените в нея основания за нищожност. Моля да приемете приложените писмени доказателства, да се приложи и преписката. Поддържам искането на моя доверител за спиране на производството до произнасяне на ВАС по посочените в писмената защита дела, тъй като считам, че предметът на тези дела е именно прогласяване нищожността на Инструкция за предоставяне на достъп до обществена информация издадена от КЗД и има пряко отношение към настоящото дело. Други искания по доказателствата и други процесуални искания нямам.

Директор Дирекция „АПО“ на КЗД Ж.М.– Оспорвам жалбата. Считам, че решението е издадено от компетентен орган в рамките на неговите правомощия. Не са налице сочените основания за обявяване на неговата нищожност. По отношение искането за спиране на делото – моля да оставите същото без уважение и да се произнесете с решение по конкретните искания на г-н З..

Съдът намира, че като доказателства по делото следва да бъдат приети и всички доказателства приложени към жалбата, заверени от жалбоподателя. Следва по делото да бъде приложена така постъпилата административна преписка, като бъдат приети като писмени доказателства всички съдържащи се в нея документи, заверени от ответната страна.  Наред с това, към така постъпилата за днешно съдебно заседание писмена защита също са представени документи, които следва да бъдат приети като доказателства по делото. С оглед така направеното искане за спиране на стоящото производство, съдът намира, че не са налице предпоставки да бъде спряно разглеждането на настоящото дело, доколкото произнасянето на ВАС касае Инструкцията, въз основа на която е била определена компетентността на органа, който да се произнесе по искането за предоставяне на информация, което е факт, който не следва да бъде обсъждан към момента на издаване на съответния оспорен акт в настоящото производство. С оглед на изложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

            ПРИЕМА като доказателства по делото представените от жалбоподателя: Заявление по ЗДОИ-З изпратено по електронна поща на 14.09.2019г.,19.31 ч.; Решение №13/26.09.2019г. за предоставяне на достъп до обществена информация; Заповед №29/30.03.2018г.; Решение №18/24.10.2019г. за предоставяне на достъп до обществена информация.

ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№ 1101/13.02.2020г.

ПРИЕМА като писмени доказателства документите, съдържащи се в административната преписка, а именно: Отговор на заявление за достъп до обществена информация до П.З. от 27.09.2019г. относно Решение №13/26.09.2019г.; Решение №13/26.09.2019г.; Заявление по ЗДОИ-З изпратено по електронна поща на 14.09.2019г.,19.31 ч. от П.З.; Заповед №29/30.03.2018г.; Заповед №22/14.03.2018г.; Заповед № СПО-63/16.09.2019г.

            ПРИЕМА като доказателства по делото и представените с писмена защита документи, а именно: Разпечатка от страницата на ВАС относно АД №3965/2020г., АД №3966/2020г. и АД №3968/2020г. всички по описа на ВАС; Жалба на П.З. до ВАС чрез КЗД от 26.02.2020г.; Жалба от П.З. до ВАС от 02.03.2020г.; Писмо от КЗД до ВАС вх.№17167/25.10.2019г.;Решение №6/07.04.2020г. за предоставяне на достъп до обществена информация.

            Адв. Б. – Нямам други искания.

Директор Дирекция „АПО“ на КЗД Ж.М.– Нямам искания.

            Съдът намира делото за изяснено от фактическа страна и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Б. – Поддържам изцяло съображенията, подробно изложени в жалбата и в приложената от нас писмена защита, които моля да имате предвид. Моля въз основа на посочените основания да постановите решение, с което да уважите жалбата на моя доверител и да му присъдите направените от него деловодни разноски.

Директор Дирекция „АПО“ на КЗД Ж.М.– Моля да постановите решение, с което да оставите без уважение жалбата на г-н П.Т.З. срещу Решение №13/26.09.2019г. на Директор Дирекция „АПО“ на КЗД. Законът за достъп до обществена информация дава възможност в своя чл.28, ал.2, органите или изрично определени от тях лица да вземат решения и да се произнасят по постъпили Заявления за достъп до обществена информация. На това основание Председателят на Комисията за защита от дискриминация е определил лице, за което е издадена Заповед №29/30.03.2018г. - на Заместник председател на Комисия за защита от дискриминация. Ясна е фактическата обстановка. Това се е случило така, защото по време на отсъствие на председателя, той се замества от неговия заместник председател, а в случая има изрична заповед за заместване. На второ място искам да отбележа, че относима към случая считам практиката на настоящия състав на АдмС – Хасково, който вече е разгледал подобни оплаквания в предходно свое решение и е приел, че Директор Дирекция „АПО“ е бил компетентния орган, който да се произнесе, тъй като към момента на постановяване на решението, отделно от всички предпоставки за издаването му, вече съм била преназначена на длъжност „Директор“. Правя възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение. Моля да ни присъдите разноски по настоящото дело. Представям писмени бележки с копие и за жалбоподателя. Моля да постановите съдебен акт в този смисъл.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11.30 часа.

Протоколът се изготви на 15.05.2020 г.

 

 

Съдия:

 

 

 

 

Секретар: