П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 19.05.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на деветнадесети май две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова

и прокурора Петър Мидов

сложи за разглеждане исково адм. дело № 95 по описа за 2020 г.

докладвано от съдия Цветомира Димитрова

на именното повикване в 10:10 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ Г.Р.И., редовно призован чрез процесуалния си представител адв.К. по телефона на 24.04.2020 г., не се явява. Същият се представлява от адв. М.И.К., надлежно упълномощен по делото с приложено към исковата молба пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ ОД на МВР - Хасково, редовно призован, не изпраща представител. От процесуален представител на ответната страна с вх.№1210/19.02.2020 г. е постъпил писмен отговор по исковата молба.

СТРАНА Окръжна прокуратура-Хасково, редовно призовани, се представляват от прокурор Мидов.

Адв.К. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се исковата молба.

Докладва се писмо вх.№891/05.02.2020 г. на съдия при Районен съд – Свиленград, с което се представя за послужване цялото производство по АНД №749/2019 г. по описа на същия съд.

Адв.К. – Поддържам исковата молба. Поддържам доказателствените си искания. Моля да бъде приложено изпратеното АНД №749//2019 г. по описа на Районен съд – Свиленград. Нови доказателства няма да соча. Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

ПРОКУРОРЪТ – Становище по исковата молба ще взема в ход по същество. Да се приобщи към доказателствата изпратеното  АНД №749//2019 г. по описа на Районен съд – Свиленград. Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът намира, че следва да приложи по делото приключилото АНД №749//2019 г. по описа на Районен съд – Свиленград и като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото изяснено от фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество на спора, водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЛАГА към настоящото производство приключилото АНД №749/2019 г. по описа на Районен съд – Свиленград.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.К. – Уважаема госпожо председател, моля да уважите изцяло така предявения иск на основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ. Смятам, че са налице условията и предпоставките за ангажиране на отговорността на държавата, тъй като е налице административен акт, отменен като незаконосъобразен по съответния съдебен ред. Във връзка с това моят доверител е направил разноски, ангажирайки адвокат в това производство, което от своя страна представлява имуществени вреди, поради което смятам, че същите подлежат на репариране. Смятам, че по безспорен начин е доказано, че тези имуществени вреди са настъпили. Моля изцяло да уважите исковата молба. Съответно ще моля да присъдите разноските, направени в това производство, за което представям списък.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо председател, намирам иска за основателен и доказан по размер. Касае се за административнонаказателна дейност на държавен орган, която със съдебен контрол е обявена за незаконосъобразна. При осъществяването на защитата си срещу издаденото наказателно постановление ищецът е направил разноски. Моля да присъдите претендираното обезщетение.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:15 часа.

Протоколът се изготви на 19.05.2020 г.

 

 

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

Секретар: