П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 19.05.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на деветнадесети май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: Антоанета Митрушева

                                                                                             

При участието на секретаря Гергана Мазгалова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 215 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 10:20 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Д. Н.“ ЕООД, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от адв. З. Г., надлежно упълномощена по делото с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА“ се представлява от ст. юрк. К. Г., надлежно упълномощена с представено в днешното съдебно заседание пълномощно. Липсва върнато потвърждение във връзка с извършеното призоваване на ответника по имейл.

           

По хода на делото:  

Адв. Г. – Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Г. - Да се даде ход на делото.

 

            Съдът намира, че доколкото в днешното съдебно заседание се явяват процесуални представители на страните на делото и не се възразява във връзка с призоваването им, следва да се приеме, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба от „Д. Н.“ ЕООД, чрез управителя Г. Г., против отказ за издаване на документи по Заявление с вх. № 20008639/29.01.2020 г. на Директор на Дирекция „Инспекция по труда“.

Докладва се придружително писмо вх.№ 1463/02.03.2020 г., ведно с постъпилата от страна на ответника административна преписка.

 

Адв. Г. - Поддържам жалбата. Да се приемат представените доказателства. В днешното съдебно заседание представям и моля да бъдат приети като допълнителни доказателства по делото: Удостоверение по чл. 58, ал. 1, т. 3 от ЗОП, Уведомление изх. № 26-Д-31/12.03.2020 г. ведно с приложения към същото, както и Писмо от дата 29.01.2020 г. до Министерство на икономиката. Заявявам, че ние не сме искали издаване на Удостоверение по чл. 58, ал. 1, т. 3 от ЗОП, тъй като с такова сме се сдобили по електронен път. В случая става въпрос за мерките за надеждност и в тази връзка представям това удостоверение. Писмото, което представям в днешното съдебно заседание, е до Министерство на икономиката, Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ и тъй като в случая, от една страна, Министерството изисква доказване на мерки за надеждност, които ние да изискаме от „Инспекция по труда“, а, от друга страна, инспекцията не ни снабди с никакви документи, вследствие на това получихме уведомление за отказ да сключим договор с Министерството. Считам, че основната причина за несключването на договора е отказът да ни се представят документи, касаещи именно мерките за надеждност, тъй като ни бяха изискани от самото министерство. Самото нарушението не се оспорва, то е факт.

Ст.юрк. Г. – Оспорвам жалбата. Считам същата за неоснователна и моля да бъде оставена без уважение. Моля да бъде приета изпратената административна преписка. Не възразявам да бъдат приети и така представените в днешното съдебно заседание доказателства, макар че считам същите за несъотносими по делото.

 

Съдът намира, че като доказателства по делото следва да бъдат приети изпратената с придружително писмо вх.№1463/02.03.2020 г. административна преписка, както и днес представените писмени такива от процесуалния представител на жалбоподателя.

Мотивиран от горното съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като доказателства по делото следните документи: Заявление вх. №20008639/29.01.2020 г. от „Д. Н.“ ЕООД до Дирекция „Инспекция по труда“ – гр. Хасково; Писмо от Министерство на икономиката до „Д. Н.“ ЕООД (по ел.поща); Уведомотелно писмо вх. №20008635/29.01.2020 г. от „Д. Н.“ ЕООД до Дирекция „Инспекция по труда“ – гр. Хасково; Писмо изх. №20005372/31.01.2020 г. от Директор на Дирекция „Инспекция по труда“ до „Д. Н.“ ЕООД; Известие за доставяне №ИД PS 6300 011VJR X; Пощенски плик № R PS 6300 012EVY 0.

ПРИЕМА като доказателства по делото днес представените от процесуалния представител на жалбоподателя писмени такива, а именно: Удостоверение по чл.58, ал.1, т.3 от ЗОП, Уведомление изх. №26-Д-31/12.03.2020 г. до г-н Г. Г. – управител на „Д. Н.“ ЕООД, Решение №РД-16-232/05.03.2020 г. на Зам. главен директор в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ и ръководител на УО на ОПИК; Писмо от дата 29.01.2020 г. от Г. Г. – управител на „Д. Н.“ ЕООД до Министерство на икономиката, Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентноспособност“.

 

Адв. Г. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна. Моля да се премине към разглеждане на делото по същество.

Ст.юрк. Г. - Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

 

Доколкото не се правят искания за събиране на нови доказателства, съдът намери делото за изяснено от фактическа страна и

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Г. - Уважаема госпожо председател, моля да постановите решение, с което да отмените мълчалив отказ за издаване на документи по Заявление с вх. № 20008639/29.01.2020 г., тъй като именно този отказ е причина за несключване на договор с Министерство на икономиката. Считам, че е формиран такъв, видно от писмото, но пак повтарям, че целта ни не беше издаване на удостоверение, нито да докажем плащане на самото наказателно постановление, тъй като ние имахме документи и сме представили същите. Плащането на сумата по наказателното постановление е извършено още през 2019 г. Това бяха мерки - организационни, технически и кадрови, които се приеха на основание ЗОП, и които целяха да докажат надеждността на кандидата във връзка с европейската програма.

Моля да постановите решение в този смисъл. В случай, че уважите жалбата, моля да ни присъдите извършените по делото разноски, съгласно списък с разноски, който представям. В случай, че отхвърлите жалбата ще Ви моля да присъдите на административния орган юрисконсултско възнаграждение в минимален размер. Моля да ми бъде предоставен срок, в който да представя писмени бележки по делото, за да цитирам практика на Съда на Европейския съюз.

 

Ст.юрк. Г. - Уважаема госпожо съдия, считам така подадената жалба за неоснователна и като такава, Ви моля да оставите същата без уважение. В конкретния случай от страна на дирекцията не е налице мълчалив отказ по смисъла на чл. 58, ал. 1 от АПК, тъй като относно подаденото от „Д. Н.“ ЕООД заявление, същата се е произнесла в законоустановения за това срок, с подробен и мотивиран отговор, съгласно своите правомощия и разпоредбите на ЗОП, които касаят дейността й. Отговорът е приложен по преписката. Дирекцията е изпълнила задълженията си по така подадения отговор от дружеството. В т. 26 от изпратеното до дружеството писмо от Министерство на икономиката са отговорили конкретно какви точно удостоверения издава Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и в кои случаи не е предвидена възможност за доказване на надеждност при участие в обществени поръчки. Отговорът от страна на дирекцията е базиран изцяло, както посочих, на разпоредбите на ЗОП. Там ясно е казано, че едно от нарушенията, в случая за доказване на надеждност, е когато в дружеството е установено лице без трудов договор, има влязло в сила наказателно постановление и ЗОП категорично казва, че в рамките на 3 години това дружество не може да участва в обществени поръчки. В тази връзка моля да се произнесете със съдебен акт, с който да оставите жалбата без уважение и моля да ни бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение.

 

Съдът дава възможност на процесуалния представител на жалбоподателя да депозира писмени бележки по делото в 7-дневен срок, считано от днес.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

            Заседанието приключи в 10:29 часа.

            Протоколът се изготви на 19.05.2020 година.

 

 

 

                                                          СЪДИЯ:

 

                                                                                                         

Секретар: