П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 26.05.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и шести май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                                

При участието на секретаря Мария Койнова…..………………………..………..…..

и прокурора …………………..…..……………….………………………………………. 

сложи за разглеждане адм. дело № 603 по описа за 2019 година ………..………..…

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...…………...………….

на именното повикване в 10.07 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Община Свиленград, редовно уведомен по e-mail за днешното съдебно заседание, се представляват от юрк. Д., с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Заместник - министър и Ръководител на УО на ОПРР 2014-2020г., редовно уведомен уведомен по e-mail за днешното съдебно заседание, не се явява. В съдебно заседание се представлява от адв. В., с пълномощно по делото.

Вещото лице С.Д.С., редовно призована по телефона за днешното съдебно заседание, се явява лично.

Юрк. Д. – Да се даде ход на делото.

Адв. В. – Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпило в заключение по назначената съдебна инженерно-техническа експертиза, представено с вх.№1589/09.03.2020г. от вещото лице С.С..

Юрк. Д. – Нямам искания на този етап. Да се пристъпи към изслушване на вещото лице.

Адв. В. – Нямам искания. Да се изслуша вещото лице.

Съдът пристъпи към снемане самоличността и изслушване на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ С.Д.С. – снета самоличност. Предупредена за отговорността по чл.291 от НК.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ С.Д.С. – Представила съм заключение, което поддържам.

Юрк. Д. – Нямам въпроси. Да се приеме заключението.

Адв. В. – Нямам въпроси. Да се приеме експертизата, ще изложа съображенията си по нея по същество.

Съдът намира, че към доказателствата по делото следва да се приеме заключението на вещото лице С. по назначената съдебна инженерно-техническа експертиза. На вещото лице С. следва да се изплати възнаграждение съобразно внесения от жалбоподателя депозит от 600 лева.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА към доказателствата по делото заключението на вещото лице С. по назначената съдебна инженерно-техническа експертиза.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ С.Д.С. – Изготвила съм справка-декларация, ще депозирам днес в деловодството на съда. Разходите по експертизата са в рамките на внесения депозит

С оглед направеното изявление на вещото лице С. за направените разходи за изготвяне на заключението, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

На вещото лице С. ДА СЕ ИЗПЛАТИ възнаграждение съобразно внесения от жалбоподателя депозит от 600 лева/изд. РКО/.

Вещото лице се освободи от съдебната зала.

Юрк. Д. – Нямам други искания.

Адв. В. – Нямам други искания.

СЪДЪТ докладва: По делото е постъпила молба вх.№954/07.02.2020г. от вещото лице С.А.. В молбата се прави искане за определяне изплащането на допълнителни разходи в размер на 210,76 лева, за които към молбата се представя справка-декларация, фактури и фискални бонове за разходи описани в справка-декларация. Доколкото извършването на твърдените от вещото лице допълнителни разходи, в молба-заявление е подкрепено от справка-декларация и доказателства за тяхното осъществяване, съдът намира, че на вещото лице С.А. следва да бъде определено допълнително възнаграждение поискано в размер на 210,76 лева. Поради което, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ОПРЕДЕЛЯ на вещото лице С.А. допълнително възнаграждение по изготвената и прието по делото СТЕ, в размер на 210,76 лв.

ЗАДЪЛЖАВА жалбоподателя да внесе по депозитната сметка на АдмС-Хасково в 7-дневен срок от днес, сумата от 210,76 лева. Сумата ДА СЕ ИЗПЛАТИ вещото лице А., след като същата постъпи по сметката на АдмС – Хасково/изд.РКО/.

Юрк. Д. – Нямам други искания.

Адв. В. – Нямам други искания.

Като взе предвид, че от страните не се правят други доказателствени искания, съдът намери делото за изяснено то фактическа и правна стана и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Юрк. Д. – Уважаема госпожо съдия, моля да отмените изцяло оспореното решение, да кредитирате изцяло приложените две заключение на вещите лица. Моля да ми дадете срок, в който подробно да изложа защитата си в писмени бележки. Моля да ни присъдите разноските по делото, за които представям списък.

Адв. В. – Уважаема госпожо Административен съдия, моля след като се уверите в убедителността на представените по делото доказателства и изложените от нас аргументи, да постановите решение, с което да отхвърлите като неоснователна подадената от Община Свиленград жалба и да оставите в сила процесното решение на Ръководител на УО на ОПРР 2014-2020г. Считам, че процесното решение отговаря на всички материалноправни и процесуални предпоставки за неговата законосъобразност. От доказателствата представени в настоящото производство по безспорен начин се установяват и фактическите и правни основания за издаването му. Съображенията относно неоснователността на жалбата, ще развия подробно в писмени бележки, за което моля съда да ми даде срок. Моля да осъдите Община Свиленград да заплати на МРРБ направените по делото разноски, за които представям списък, подкрепен с доказателства за действително плащане.

Юрк. Д./реплика/ – Възразявам по списъка за разноски на ответната страна, в частта за транспортните разходи – моля да не бъде уважавана направената претенция като изцяло неоснователна. Правя възражение и за прекомерност на адвокатското възнаграждение и при евентуалност на решението, моля да бъде намалено до установения минимум в Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения.

Съдът предоставя 7-дневен срок на страните да представят писмени бележки и ОБЯВИ, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10.20 часа.

Протоколът се изготви на 26.05.2020г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

Секретар: