П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 26.05.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и шести май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова……..………………………..………...…..

и прокурора  …………….……………………..…..……………….………………..………. 

сложи за разглеждане адм. дело № 85 по описа за 2020 година ………………….…..

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….……............…….

на именното повикване в 09.50 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.М.М., нередовно призован за днешно съдебно заседание, призовката до същия се е върнала с отбелязване за получаване на 20.05.2020г., предходна призовка с №1241 се е върнала в цялост невръчена. Същия се явява лично и с адв.Я., надлежно упълномощен с пълномощно представено днес.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на ТП на НОИ – Хасково, редовно призован по e-mail за днешното съдебно заседание, с получено потвърждение за получаване на 15.05.2020г., не се явява и не изпраща представител..

Адв. Я. – Не възразяваме по призоваването. Ход на делото.

Съдът намира, че с оглед направеното изявление, че не се възразява по процедурата по призоваване и личното явяване на жалбоподателя, не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалба от А.М.М., насочена срещу Решение №1012-26-642-1/02.12.2019г. на Директор ТП на НОИ – Хасково.

Адв. Я. – Поддържам жалбата изцяло. Да се приемат доказателствата, но от Решението на Директор НОИ, установявам празноти по отношение на документацията изпратена от чужда държава. Касае се за U 002 и U 004 приложени на чужд език. Те съдържат данните за осигурителния период, дохода, който е имал и процедурата по доходи месечно, почасово и т.н. Работата, която той е извършвал във Великобритания и подчинена на Регламент (ЕО) №883/2004. Там никъде не се говори как е прекратен трудовия договор. Искам органа да представи U 002 и U 004 преведени на български. Твърдя, че преписката е непълна, но в момента не мога да посоча точните документи, които  следва да се съдържат в нея. След като се ориентирам от представените документи в превод, моля да ми дадете възможност в писмен вид да направя искане за допълване на преписката с необходимите според нас документи.

Като изслуша становището на жалбоподателя, съдът намира, че следва да приеме към доказателствата по делото административната преписка изпратена от органа в заверен вид, с писмо вх.№555/23.01.2020г., с изключение на представените на чужд език документи и непридружени с превод на български език, като по отношение на същите/находящи се на л.15-20 по делото/ и представляващи формуляри U 002 и U 004, органа следва да бъде задължен да ги представи в 14-двевен срок от съобщаването в превод на български език, доколкото същите представляват част от административната преписка по издаване на оспорения акт. Намира, че на жалбоподателя следва да бъде дадена възможност, след представяне на формуляри U 002 и U 004 с превод на български, да направи допълнителни доказателствени искания с изрична молба.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА към доказателствата по делото представената от ответната страна административна преписка с писмо вх.№555/23.01.2020г.

НЕ ПРИЕМА приложените към преписката на формуляри U 002 и U 004 на чужд език и непридружени с превод на български език.

 ЗАДЪЛЖАВА в 14-дневен срок от съобщаването ответната страна да попълни административната преписка с формуляри U 002 и U 004 на чужд език, с превод на български език.

ДАВА възможност на жалбоподателя, след постъпване на преведените формуляри в 7-дневен срок с писмена молба да направи доказателствени искания за попълване на административната преписка с документи, за които се твърди, че същата не съдържа.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 28.07.2020г. от 10.45 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

Заседанието приключи в 10.06 часа.

Протоколът се изготви на 26.05.2020 г.

 

СЪДИЯ:

        

 

Секретар: