П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 21.05.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и първи май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета А.……..………………………..……..…..

и  прокурора ……………………...…………..……………….…………….……………….. 

сложи за разглеждане адм. дело № 1140 по описа за 2018 година ….……..…………... 

докладвано от съдия Ива Байнова…….…….…....…...……….……...…………………..

на именното повикване в 12.08 часа се явиха:……………………………………………

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „ПРОФИЛАКТИКА, РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ОТДИХ“ (ПРО) ЕАД - София, редовно призован, се представлява от юриск. Т., надлежно упълномощен.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА КМЕТ НА ОБЩИНА МИНЕРАЛНИ БАНИ, редовно призован, се представлява от адв. В., с пълномощно от преди.

                        ВЕЩОТО ЛИЦЕ Р.А.Г., редовно призована, не се явява.

                        ВЕЩОТО ЛИЦЕ А.Д.С., не се явява.

                        Юриск. Т. – Да се даде ход на делото.

                        Адв. В. – Да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се молба от вещото лице инж. А.Д.С., в която моли да бъде освободен от експертизата и заменен с друго вещо лице, тъй като не разполага с необходимите средства, апаратура и софтуер за изпълнение на поставените задачи.

                        Докладва се писмо от 15.05.2020 г. от вещото лице инж. Р.А.Г., в което сочи действията, които следва да се извършат, за да се отговори на поставените с експертизата въпроси, а именно необходимостта от изготвяне на оферти за лабораторни изследвания и изпитвания от акредитирани лаборатории, свързани с качеството на бетона и армировката, с извършване на сондажи и определяне на физико-механичните характеристики на почвата. Вещото лице сочи също, че е необходимо да се вземе решение относно заплащането на разходите за тези дейности, без които не би могло да се отговори на въпросите от експертизата.

                        В последващо писмо от 20.05.2020 г. вещото лице инж. Г. сочи, че няма да се яви в съдебното заседание на 21.05.2020 г., поради необходимостта от време за изготвяне на оферти от акредитирани лаборатории, като такива ще бъдат изготвени в 7-дневен срок от получаване на архитектурното заснемане. Моли да бъде внесен депозит от страните по делото, за да бъде изготвена експертизата до следващата дата на съдебното заседание.

                        Докладва се и писмо от вещото лице инж. Г. от 21.05.2020 г., към което прилага оферти за инженерно-геоложко проучване и за изследвания на бетона. В молбата вещото лице сочи, че изследването на арматурата ще трябва да се направи в процеса на изготвяне на експертизата, за да се зададат точните места за изследване. Без данните от тези изследвания е невъзможно да се изготви исканата експертиза. Представя два броя оферти за инженерно-геоложко проучване и за изследвания на бетона от акредитирани лаборатории, като посочва, че страните могат да поръчат посочените изследвания и на други фирми, като предоставят съответните данни за анализ и изготвяне на експертизата.

                        Юриск. Т. – С оглед на тези оферти, ние още при поискването на експертизата държахме да е изготвена от лицензирани и акредитирани лаборатории. Моля да ми се даде възможност да се запозная с офертите. Да се уважи молбата на вещото лице инж. С..

                        Адв. В. - Бих искала да се запозная с офертите, които са представени, за да мога да взема становище. Да се уважи молбата на вещото лице инж. С.. Освен това имам още едно искане, с оглед становището на колегата, лабораториите, с които се запознаем и техните оферти, следва да представят регистрационни номера на сертификатите, издадени от Българска сертификационна служба или Българска сертификационна агенция, тъй като същите могат да бъдат проверени в сайта.

                        Съдът като взе предвид молбата на вещото лице инж. А.Д.С. и изложените в същата съображения за невъзможност да изготви заключение, намира, че следва да го замени с друго вещо лице, а именно вещото лице А.С.Г. – инженер-конструктор, вписан в списъка на специалистите, утвърдени за вещи лица за съдебния район на Софийски градски съд.

                        Във връзка с постъпилите от инж. Г. писма следва вещите лица да се уведомят, че всички разходи, свързани с изпълнение на задачите по експертизата, ще бъдат заплатени от внесените суми за възнаграждение на вещите лица, като към настоящия момент е определено възнаграждение в първоначален размер от по 1500 лв. за всяко от вещите лица и сумите са внесени по сметка на съда. Предварително заплащане на възнаграждения е невъзможно, а заплащането се извършва след представяне, изслушване и съответно приемане на заключението на вещите лица и представяне на справка-декларация съобразно Наредба № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.      С оглед спецификата и обема на експертизата, съдът счита, че е възможно евентуално предварително заплащане на дейностите по изпитване и изследване, които следва да се извършат от акредитирани лаборатории, но тази възможност следва да се прецени след даване на становища от страните по делото относно предполагаемите разходи по изпитвания и изследвания, което пък е свързано и със съответно коригиране на определените възнаграждения на вещите лица. В тази връзка съдът счита, че следва копия от представените от вещото лице инж. Г. оферти, да бъдат предоставени на страните за изразяване на становище относно предложените изпълнители и съответно посочените стойности на разходите за изследванията и изпитванията, като се даде възможност на страните от своя страна също да предложат изпълнители на дейностите по изпитвания и изследвания и съответно ценови предложения.

                        Следва, доколкото изготвянето на поисканата от жалбоподателя експертиза е невъзможно без извършване на дейностите по изпитвания и изследвания, следва да му се укаже, че първоначално определеният размер за възнаграждение на вещите лица подлежи на корекция съобразно предполагаемите стойности на разходите за изпитвания и изследвания. След получаване на становищата от страните, вещите лица ще бъдат уведомени относно по-нататъшното процедиране по експертизата.

                        Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ЗАМЕНЯ вещото лице инж. А.Д.С. с вещото лице инж. А.С.Г., който да се призове за датата на следващото съдебно заседание, а вещото лице инж. С. да бъде заличен от списъка на лицата за призоваване.

                        Копия от предоставените два броя оферти от акредитирани лаборатории да се предоставят на страните за становище в 10-дневен срок от днес относно предложените изпълнители по изпитвания и изследвания, като им дава възможност да представят и предложения относно други изпълнители на дейности по изпитване и изследване, съответно с ценови оферти от акредитирани лаборатории.

                        УКАЗВА на жалбоподателя, че доколкото изготвянето на поисканата от него експертизата е невъзможно без извършване на дейностите по изпитвания и изследвания от акредитирани лаборатории, първоначално определеният размер за възнаграждение на вещите лица подлежи на корекция, съобразно предполагаемите стойности на разходите за тези дейности.

                        ДА СЕ УВЕДОМЯТ вещите лица относно реда за заплащане на възнагражденията им съобразно указанията в мотивите на настоящото определение, а след становищата на страните по представените два броя оферти от акредитирани лаборатории, вещите лица да се уведомят и относно по-нататъшното процедиране по изготвяне на назначената експертиза.

                        Юриск. Т. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

                        Адв. В. - Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

                        За изясняване на делото от фактическа страна, съдът намира, че същото следва да се отложи за друга дата, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 02.07.2020 г. от 11.30 часа, за която дата страните да се считат уведомени. Да се призоват вещите лица, като в призовките им се впишат указанията на съда.   

                        Заседанието приключи в 12.25 часа.

                        Протоколът се изготви на 21.05.2020 година.

 

 

 

     СЪДИЯ:

 

 

 

                                     

     Секретар: