П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 26.05.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и шести май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                                

При участието на секретаря Мария Койнова……..………………………..………..…..

и прокурора ……………...……..…..……………….………………………………………. 

сложи за разглеждане адм. дело № 176 по описа за 2020 година …..……….……...…

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….…………...…….

на именното повикване в 10.22 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.М.Д., редовно призован по телефона на 15.05.2020г. за днешното съдебно заседание, чрез процесуален представител се явява лично и с адв. Й., надлежно упълномощен с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ОБЖАЛВАНЕ И ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНА ПРАКТИКА“ – ПЛОВДИВ, редовно призован за днешното съдебно заседание, с потвърждение на призовка изпратено на 15.05.2020г., се представляват от ст.юрк. П., надлежно упълномощена да представлява ответната страна, с пълномощно представено днес.

Адв. Й. – Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. П. – Моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба от Т.М.Д., подадена чрез адв. Й., насочена срещу Ревизионен акт №Р-16002619002597-091-001 от 07.11.2019г. на орган по приходите към ТД на НАП- Пловдив, в частта потвърдена с Решение №26/20.01.2020г. на Директор  Дирекция ОДОП – Пловдив.

Адв. Й. – Поддържам жалбата. Да се приеме преписката.

Ст.юрк. П. – Оспорвам жалбата. Да се приеме административната преписка. Представям и моля да приемете CD, във връзка с електронните подписи на документите по ревизията.

Съдът намира, че като доказателства по делото, следва да бъдат приети тези изпратени от административния орган във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпили със съпроводително писмо с вх.№ 1163/14.02.2020г., съобразно опис за приложения и  прономеровани и прошнуровани в 1бр. мека папка, съдържаща 290 листа и 4бр. CD. Към доказателствата по делото следва да се приеме и представения от ответната страна днес - CD, съдържащ ел. подписи на лицата издали оспорения акт.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА към доказателствата по делото, тези изпратени от административния орган във вид на заверен препис и представляващи административната преписка по издаване на оспорения акт постъпили със съпроводително писмо с вх.№ 1163/14.02.2020г., съобразно опис за приложения и  прономеровани и прошнуровани в 1бр. мека папка, съдържаща 290 листа и 4бр. CD/л.291- 2бр. и л.292- 2бр./, както и днес представеното CD, съдържащо ел. подписи на лицата издали оспорения акт.

Адв. Й. – Моля да задължите ответната страна да направи в табличен вид пълно обвързване между товарителниците, за които се твърди, че са изпратени от доверителят ме и съответните ордери за получени наложени платежи. За да стане ясно както на съда, така и на нас, и евентуално необходимост от вещо лице – кои точно товарителници към кои РКО отговарят. Това нито в РД нито в проверката по факти и обстоятелства е извършено. Както съм посочил в жалбата, се вижда, че за един доста дълъг период от време (15 -20 дни), че пратките по товарителниците са изпращани съответно от дружество „Искрица СК“ и Д. Д., но въпреки това РКО за същите тези периоди отново са включени в данъчната основа на доверителя ми.

Съдът намира за необходимо на основание чл.171, ал.4 от АПК, да укаже на страните, че настоящия Ревизионен акт е издаден при производство на основание чл.122, ал.2 от ДОПК. В тази връзка, указва на ответната страна, че следва да докаже наличието на предпоставки за провеждане на производството по този ред. Указва на жалбоподателя, че с оглед провеждане на производството по реда на чл.122, ал.2 от ДОПК, направените в РА констатации се считат за верни до установяване на противното с всички допустими доказателства и доказателствени средства. Поради това, дава възможност на жалбоподателя да направи доказателствени искания за оборване направените констатации.

Адв. Й. – Моля да задължите ответната страна да представи в оригинал всички товарителници и РКО, въз основа на които е издаден оспорения акт. Оспорваме, че подписите върху тях са на доверителя ми. Извършили сме преглед и голяма част от тях намиращи се на оптичния носител са неясни. Не се виждат номера и дати. Подписите са размазани, а там където са ясни – се вижда, че не са негови. Без оригиналите много трудно би могло вещото лице да направи това обвързване. Това е във връзка с допускане съдебно-графологична експертиза. След като ги отсеем, върху кои стои подписа на доверителя ми, ще искам съдебно-счетоводна експертиза. Ще искам и друга експертиза за пазарната оценка, но тя ще бъде към счетоводната.

С оглед указаната ни доказателствена тежест, желаем да бъде изготвена съдебно-графологична, съдебно-счетоводна и оценъчна експертиза и съдебно-техническа експертиза, но доколкото преписката не съдържа в оригинал РКО и товарителници, въз основа на които е издаден оспорения акт. Моля да бъде задължена ответната страна да представи същите в оригинал, като оспорваме подписите в тях. Моля да ми бъде дадена възможност с молба да конкретизирам, след представянето на същите в оригинал, по кои точно да работи вещото лице.

Ст.юрк. П. – Във връзка с доказателственото искане, представени са всички неща предоставени ни от куриерските фирми. Ако съда ни задължи да представим оригиналите, моля да ни се даде възможност да изготвим молби по чл.192 ГПК, за да се изискат от фирмите.

С оглед становището на страните по доказателства, съдът намира, че на ответната страна следва да се даде възможност да депозира необходимите молби по чл.192 от ГПК за изискване на товарителници и РКО, въз основа на които е издаден оспорения акт, доколкото в днешното съдебно заседание представителя на ответната страна заяви, че същите не се намират в оригинал в ответника. С оглед доказателствените искания от жалбоподателя, на същия следва да се даде възможност след депозиране на съответните молби по реда на чл.192 от ГПК и изискване на относимите към оспорения акт – товарителници и РКО, с допълнителна писмена молба да направи конкретни искания за съдебно-графологична, съдебно-счетоводна и съдебно-техническа експертизи. Намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата, до която всяка една от страните да предприеме необходимата доказателствена активност, с оглед направените от съда указания за разпределение на доказателствената тежест в настоящото производство.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответната страна да депозира необходимите молби по чл.192 от ГПК за изискване на товарителници и РКО в оригинал, въз основа на които е издаден оспорения акт, които следва да бъдат изискани от трето неучастващо по делото лице.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя с допълнителна писмена молба да направи конкретни доказателствени искания за съдебно-графологична, съдебно-счетоводна и съдебно-техническа експертизи, с оглед оспорване на констатациите в процесния РА.

За събиране на доказателства ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 28.07.2020г. от 10.15 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

Заседанието приключи в 10.40 часа.

Протоколът се изготви на 26.05.2020 г.

 

 

СЪДИЯ:

 

 

Секретар: