П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 26.05.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и шести май две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане  адм.  дело № 901 по описа за 2018 г…………….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова…………………………….

на именното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.А.В., редовно призован чрез процесуалния си представител адв.Т. по телефона на 24.04.2020 г., се явява лично и с адв.Т., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Изпълнителен директор на Държавен фондЗемеделие”, гр.София, редовно призован по телефона на 24.04.2020 г. чрез процесуален представител ст.юрк.П., с приложено по делото пълномощно, не изпраща представител.

Адв.Т. – Да се даде ход на делото.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.А.В. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се молба вх.№1813/19.03.2020 г. от вещото лице М.Й.В., докладвана на съдебния състав на 15.05.2020 г., с която уведомява съда, че при направена справка по телефона в деловодството на АдмС – Хасково й е била дадена информация, че към този момент ответникът по делото не е внесъл определената сума от 614 лв. Моли за разпореждане на съда ответникът да внесе определената от съда сума в размер на 614 лв. В случай, че същата не бъда внесена уведомява съда, че ще бъде принудена да поиска да й бъде издаден изпълнителен лист за ответника по делото.

Адв.Т. – Поддържаме искането си за приемане на доказателствата, които са представени в съдебно заседание на 10.12.2019 г. и водим допуснатия ни свидетел.

По постъпилата на 19.03.2020 г. молба от вещото лице съдът ще се произнесе с крайния съдебен акт по делото в случай, че до този момент от ответната страна по сметка на АдмС – Хасково не постъпи внасяне на сумата за депозит на вещото лице.

Представените в открито съдебно заседание  на 10.12.2019г. от жалбоподателя документи, а именно:  ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване/транспортиране на животни, издавано от информационна система с №BG2016-033475,ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване/транспортиране на животни, издавано от информационна система с №BG2016-049360,  сертификат с №2-01127-2017, удостоверение от „Космосерт услуги за сертифициране - клон“ от 09.12.2018 г. и писмени доказателства, издадени от „Космосерт“ с номер на протокол №0401190013, №1110190049, №0401190011 следва да бъдат приети по делото като писмени доказателства. По отношение на останалите, представени от страна на жалбоподателя документи, съдът не следва да се произнася, тъй като същите вече са били приети като доказателства по делото в предходни съдебни заседания. Ще следва да бъде допуснат до разпит в днешното съдебно заседание воденият от страна на жалбоподателя свидетел Ж. Д. за установяване на фактите и обстоятелствата, посочени в предходно проведено по делото открито съдебно заседание, като при приемане на писмените доказателства  и допускане на водения свидетел до разпит съдът съобрази и обстоятелството, че въпреки предоставената на ответника възможност в определения от съда краен срок, а именно днешното съдебно заседание, да ангажира становище по събиране на тези доказателства същият не е ангажирал такова.

Водим от горното съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване/транспортиране на животни, издавано от информационна система с №BG2016-033475,ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване/транспортиране на животни, издавано от информационна система с №BG2016-049360,  сертификат с №2-01127-2017, удостоверение от „Космосерт услуги за сертифициране - клон“ от 09.12.2018 г. и писмени доказателства, издадени от „Космосерт“ с номер на протокол №0401190013, №1110190049, №0401190011 .  

ДОПУСКА до разпит в днешното съдебно заседание в качеството на свидетел Ж. Д..

Пристъпи се към снемане самоличността и разпит на свидетеля.

Свидетелят Ж. Д. се въведе в съдебната зала.

СВИДЕТЕЛЯТ Ж. Г. Д. – (снета самоличност) Предупреден за отговорността по чл.290 от НК. Обещава да говори истината.

Данните за самоличност се снеха от лична карта с №***, издадена от МВР – гр.*** на *** г., след което същата се върна на свидетеля.

СВИДЕТЕЛЯТ Ж. Г. Д. – С Н.В. се познаваме от 2014 г., когато той се прехвърли като наш клиент в „Австрия Био Гаранти“. Аз тогава бях управител на българския клон и реално заемах тази длъжност от 2012 г. до м.март 2016 г. По тази връзка и линия се познаваме с Н.. След 2016 г. се занимавам със собствен бизнес.

Процедурно нещата се осъществяват като се следват два европейски закона. Това са Регламент 887/2007 г. и Регламент 889/2008 г. и Наредба на МЗХГ. Това са нормативните актове, които касаят биологичното земеделие и производство. Специално за да бъде един оператор биологичен се стартира с подаване на заявление към контролиращо лице – това са независимите организации, които изпълняват контрола, правят проверката, и след разглеждане на това заявление те преценяват да се случи договор и реално със сключване на договор този оператор влиза в система на контрол и става биологичен оператор. Стъпките са, че има конкретен преходен период, който той трябва да премине за да стане биологичен. След ставането на биологичен оператор той е в система на контрол като един път в годината му се правят инспекции. На тези инспекции се проверяват обстоятелствата към датата на инспекция в стопанството му. Въпреки това, той е длъжен да информира контролиращото лице за всякакъв тип обстоятелства в неговото стопанство, като води регистър на животните и в този регистър се вписват абсолютно всички неща, които се случват с животните – дали има раждане на нови животни, ветеринарни обработки, третиране с конкретен тип препарати, лекарства, всякакъв тип фуражни норми. Всичко се описва в този регистър, той е проверяван от контролиращото лице, то е запознато с тези неща и съответно по време на инспекция то проверява дали това, което е въвел операторът като данни в регистъра и въобще дейността му, отговаря на това, което е заявил при контролиращото лице. Това е като цяло- като стъпки, които има един биологичен животновъд и стопанството.

Не ми е известно и няма как да има прекъсване в сертифицирането на животните в стопанството на Н.В., защото той дойде при нас от „Балкан Биосерт“ (друго контролиращо лице) вече като сертифициран биологичен оператор и реално ние поемаме нещата от „Балкан Биосерт“ от датата на сключване на договора на Н.В. с нас и ги продължаваме, така, че няма как да има някакви животни, които не са биологични в неговото стопанство и той да не е биологичен оператор, това е невъзможно.

Сертификатът, който представлява доказателство за броя на биологичните животни в стопанството, се издава след като се направи проверка-инспекция, като той е обвързан с доклада от тази инспекция, реално той е доказателство по чл.29 от Регламент 834/2007 и на него се удостоверява моментното състояние по време на инспекцията и това се вписва в сертификата, като този сертификат е валиден до следващата инспекция (минимум), която се прави да кажем на следващата година, когато се прави нова инспекция за да може да се преиздаде сертификатът. Той се отнася за моментната ситуация, но в процеса на това време, от инспекция до инспекция, в стопанството може да има нови животни, те са биологични и те се отразяват в последствие при следващата инспекция в документа. Така върви системата.

Началната дата на важимост на сертификата е след като се издаде първият сертификат и се направи инспекцията. Тогава това е първото документално доказателство. Следващото зависи от това кога ще се направи следващата инспекция в рамките на следващата календарна година, защото процесът протича така, че се прави минимум една инспекция годишно и ако няма някакъв риск в стопанството или съответно контролиращото лице не е преценило, че то е високо рисково, не се правят допълнителни инспекции в рамките на тази година, а се прави следващата годишна инспекция, която е следващата година.

Допълнителна проверка се прави само ако има някакъв тип казус. При всяка годишна проверка се издава сертификат, тя е един път в годината. Този сертификат важи, когато влезе в сила контролиращото лице, като то си е записано на самия сертификат и съответно неговия срок от кога до кога важи. Реално той е обвързан с инспекторския доклад, който се прави по време на инспекцията и в инспекторския доклад са описани всичките обстоятелства, защото той е базата на това да се издаде сертификатът. На практика е от извършване на проверката, удостоверена със съответния доклад.

Ако примерно м. януари 2016 г. е извършена проверка и в стопанството са установени „Х“ броя животни, а следващата проверка се извършва през м. януари 2017 г. Приплодите, с което е нараснало стопанството през м. март-април 2016 г., се отразяват в следващия сертификат, като преди да се отразят контролиращото лице е получавало информация от оператора, че има такива приплоди. Той трябва да ги впише в своя дневник (което казахме за регистъра на животните), защото инспекторът като дойде на проверка той проверява всички обстоятелства, след което пише своя доклад и тогава в новия сертификат се вписват новите обстоятелства. Контролиращото лице през цялото време е наясно с това какво се случва, защото операторът е биологичен, той реално няма как да има небиологични животни в стопанството си. Приплодите се водят биологични, те са от биологични животни, няма как да не са.

Ако в сертификата за 2016 г. пише 100 животни, а в сертификата за 2017 г. пише 120 животни, тези 20 животни са били налични в стопанството и през 2016 г. Дори и да са закупени след тази дата и да не са приплоди, това си го пише в регистъра на стопанина, защото дори и да са закупени той ги закупува биологично, отразява го в неговия дневник, съответно към тези животни има всички необходими документи, които се проверяват, и те се отразяват в сертификата на следващата инспекция. По време на инспекцията се гледа целият период от предишната инспекция до датата на тази инспекция, проверяват се всички обстоятелства за предходен период. Реално една година назад се гледа абсолютно всичко. И ако те фигурират в новия сертификат, съпоставено със сертификата от предходната година и дневниците на земеделския производител, това означава, че те са били биологични животни и към предходната година.

Земеделският производител е длъжен да подава информация и в БАБХ. Задължително има връзка между информацията, която проверява контролиращият орган и информацията, която е подадена в БАБХ, защото контролиращото лице изисква тази информация и тя е абсолютно задължителна така да се каже като част от досието на оператора, защото няма как без тази информация да се случат надлежно нещата. Информацията за ушните марки плюс това, че животните са регистрирани в БАБХ е задължително да бъде предоставена и се проверява от контролиращото лице дали отговаря на действителността.

Ако тези животни са били налични в периода, който е обект на проверката, т.е. предходната година, която предхожда физическото издаване на сертификата, и са били вписани в системата на БАБХ като регистрирани животни, ако няма някакво специално основание те да не бъдат приемани като биологични, те се считат за билогични, защото те фигурират и в системата на контролиращото лице, защото там се въвежда всяко едно животно със съответната ушна марка в системата и се проверява по време на инспекция. Защото задачата на контролиращото лице е да установи какво е реалното нещо като ситуация в стопанството на база на всички предоставени документи, които има и обстоятелства и дали има съответствие в стопанството. Ако няма съответствие, тогава контролиращото лице пише мярка или налага санкция. Щом няма наложена санкция или мярка няма абсолютно никакъв проблем за статуса на стопанина и това той да не е биологичен.

Адв.Т. – Нямам други въпроси към свидетеля.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.А.В. – Нямам въпроси към свидетеля.

Свидетелят Ж. Г. Д. се освободи от съдебната зала.

Адв.Т. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.А.В. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.Т. – Уважаема госпожо съдия, моля да уважите депозираната жалба и да отмените обжалвания административен акт. Моля на доверителя ми да бъдат присъдени всички сторени съдебни и деловодни разноски – заплатена съдебна такса за водене на настоящото производство, заплатения адвокатски хонорар, депозит за вещо лице. Моля да ми бъде дадена възможност да изложа подробни съображения в писмени бележки.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н.А.В. – Уважаема госпожо съдия, поддържам становището на адвоката.

Съдът дава възможност на страните да ангажират писмена защита по делото в 12-дневен срок от днес като ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 11:22 часа.

Протоколът се изготви на 26.05.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: