П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 28.05.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и осми май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове: 

 

 

При участието на секретаря Дорета Атанасова……..………………………..……..…...

и  прокурора …………………………………..……………….…………….……………….. 

сложи за разглеждане адм. дело № 1220 по описа за 2019 година …...……..…………. 

докладвано от съдия Ива Байнова…….…….…....…...……….……...…………………...

на именното повикване в 09.50 часа се явиха:……………………………………………

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „ТЕРА РЕАЛ“ ЕООД - Свиленград, редовно призован, не изпраща представител.

                        От пълномощника на същия - адв. А., е постъпила молба, в която моли да бъде даден ход на делото, както и да се приложи към същото постъпилото адм. дело № 828/2018 г. по описа на АдмС – Хасково. Заявява, че няма други доказателствени искания и моли да се постанови решение, с което да се отмени обжалваният акт. Претендира разноски по делото.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ЗАМ.-ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“, редовно призован, се представлява от старши юрисконсулт П., с приложено по делото пълномощно.

                        Юриск. П. – Моля да бъде даден ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Юриск. П. – Молим да се приложи адм. дело № 828/2018 г. по описа на АдмС – Хасково. Във връзка със заявленията на дружеството е имало и друго административно дело с № 949 по описа на Административен съд – Хасково за 2018 г., по което предмет на оспорване е била заповедта за възобновяване на производството по заявлението на „Тера Реал“ ЕООД, което е било спряно поради наличието на адм. дело № 828/2018 г. Считаме, че това административно дело също следва да бъде приложено към настоящото производство с оглед на давността. В тази връзка представям и влязло в сила Определение по адм. дело № 949/2018 г. по описа на АдмС - Хасково, както и Разпореждане № 2460/20.02.2019 г. по адм. дело № 1515/2019 г. по описа на ВАС.

                        Съдът намира, че следва да приложи към настоящото дело адм. дело № 828/2018 г. по описа на АдмС – Хасково. Също така счита, че следва да приеме като доказателства днес представените от пълномощника на ответника заверени копия от съдебния акт по адм. дело № 949/2018 г. по описа на АдмС - Хасково, влязъл в сила и от Разпореждане № 2460/20.02.2019 г. по адм. дело № 1515/2019 г. по описа на ВАС.

                        Предвид представянето на влезлия в сила съдебен акт по делото, което се иска да бъде приложено към настоящото производство, съдът намира, че не е необходимо прилагането на адм. дело № 949/2018 г. по описа на съда, поради което това искане следва да се остави без уважение.

                        Водим от горното, съдът

                                                О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЛАГА към настоящото дело адм. дело № 828/2018 г. по описа на АдмС – Хасково.

                        ПРИЕМА като доказателства по делото представените от пълномощника на ответника заверени копия от влязло в сила Определение от 24.10.2018 г. по адм. дело № 949/2018 г. по описа на АдмС – Хасково и Разпореждане № 2460/20.02.2019 г. по адм. дело № 1515/2019 г. по описа на ВАС.

                        ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ искането за прилагане по делото на адм. дело № 949/2018 г. по описа на АдмС – Хасково.

                        Юриск. П. - Нямаме други доказателствени искания. Молим да бъде даден ход на делото по същество.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        Юриск. П. - Уважаема госпожо Председател, молим да постановите решение, с което да отхвърлите жалбата като неоснователна и недоказана. Съгласно чл. 18, ал. 3, т. 3 от Наредба № 11 от 06.04.2009 г. за условията и реда за прилагане на мярка 214 от ПРСР за периода 2007 - 2013 г., ДФ „Земеделие“ прекратява агроекологичния ангажимент и подпомаганите лица възстановяват получената финансова помощ по съответното направление, съобразно чл. 4 от Наредбата, когато не са спазени изискванията по чл. 24, ал. 2 от същата. В случая дружеството не е подало заявление за подпомагане, като по този начин не е изпълнило агроекологичния ангажимент и това е причината по отношение на него да бъде постановен акт за прекратяване на агроекологичен ангажимент с изх. № 01-2600/5200 от 06.07.2016 г. Същият е бил предмет на оспорване в производството по адм. дело № 828/2018 г. на АдмС – Хасково, като след приключване на производството по това дело и потвърждаване на законосъобразността на издадения акт, е било възобновено производството по отношение на дружеството, като заповедта за възобновяване на производството пък е била оспорена в производството по адм. дело № 949/2018 г. След приключване на производството и по това дело, по отношение на дружеството е започнало производство по издаване на Акт за установяване на публично държавно вземане, за което производство дружеството изрично е уведомено с писмо, по което не са постъпили възражения и като краен резултат е постановен оспореният в настоящото производство Акт за установяване на публично държавно вземане, с който в съответствие с чл. 18, ал. 4, б. „а“ от Наредба № 11 по отношение на дружеството е установено публично държавно вземане в размер на 5660.34 лв., представляващо 100 % от полученото подпомагане. В настоящото производство не бе спорен размерът на сумите, които са получени, поради което считаме, че издаденият Акт за установяване на публично държавно вземане е постановен от компетентен за това орган, в предвидената от закона форма и е съответен на материално-правните разпоредби, както е издаден и при спазване на административно-производствените правила, поради което молим същият да бъде потвърден.

                        Молим за присъждане на юрисконсултско възнаграждение в минимален размер. Също така правим възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение в случай, че такова се установява платено по делото.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 10.05 часа.

                        Протоколът се изготви на 28.05.2020 година.

 

 

 

                                                                                                          СЪДИЯ:

 

 

 

 

                                                                                                          Секретар: