П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 28.05.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и осми май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове: 

 

 

При участието на секретаря Дорета Атанасова……..………………………..……..…...

и  прокурора …………………………………..……………….…………….……………….. 

сложи за разглеждане адм. дело № 1412 по описа за 2019 година …...……..…………. 

докладвано от съдия Ива Байнова…….…….…....…...……….……...…………………...

на именното повикване в 11.00 часа се явиха:……………………………………………

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА И.М.Д., редовно призована, не се явява. За нея се явява адв. А., надлежно преупълномощена от упълномощения по делото адв. И.Д..

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ЗАМ.-ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“, редовно призован, се представлява от старши юрисконсулт П., с приложено по делото пълномощно.

                        От същия е постъпило писмено становище, в което прави възражение за просрочие на жалбата. Със становището представя писмени доказателства, а именно заверени копия от жалба вх. № 02-260-6500/4313/02.10.2019 г., пълномощно от 26.09.2019 г., договор за правна защита и съдействие от 26.09.2019 г., известие за доставяне с баркод 8100015446454, писмо от ДФ „Земеделие“ изх. № 02-260-6500/4313#3/08.10.2019 г., ведно с известие за доставяне и дата на получаване от И.Д. на 10.10.2019 г. и прави доказателствено искане.

                        Адв. А. – Да се даде ход на делото.

                        Юриск. П. – Да се даде ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата.

                        Адв. А. - Поддържам подадената жалба изцяло, както и исканията във връзка с приемане на писмените доказателства.  

                        Юриск. П. – Оспорваме жалбата като неоснователна. Молим да бъде приета представената от нас административна преписка. Поддържам възражението за просрочие на жалбата, което сме формулирали писмено по делото, както и направеното доказателствено искане.

                        Адв. А. – Във връзка с възражението за просрочие на жалбата считаме, че е спазена процедурата за обжалване първо пред административния орган, след което има издаден последващ негов акт и след неговото издаване и изричните указания в този акт, сме подали жалбата пред настоящата съдебна инстанция, така че считам, че жалбата е подадена в срок. Във връзка с представените със становището на ответната страна писмени доказателства и доказателствени искания, моля да ми се даде възможност да се запозная с тях и тогава да ги коментирам.

                        По направеното възражение за просрочие на жалбата съдът намира следното:

                        Доколкото с жалбата се претендира нищожност на оспорения административен акт съдът счита, че възражението за просрочие е неоснователно, тъй като искането за обявяване нищожност на акта не е обвързано със срок и в тази връзка възражението за недопустимост, поради просрочие на жалбата, следва да се остави без уважение.

                        Следва да се приемат като доказателства по делото документите съдържащи се в изпратената административна преписка, като наред с това следва да се даде възможност на пълномощника на жалбоподателката да изрази становище по представените със становището на ответника писмени доказателства, като по приемането им съдът ще се произнесе в следващо съдебно заседание, включително и по направеното доказателствено искане за изискване на информация от ОД „Земеделие“.

                        Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ възражението на ответника за недопустимост на жалбата поради просрочието й.

                        ПРИЕМА като доказателства по делото изпратените от ответника със съпроводително писмо вх. № 8071/27.12.2019 г. документи, а именно заверени копия от Уведомително писмо от ДФ “Земеделие” с изх. № 02-260-6500/4313 от 06.09.2019 г. за извършена оторизация и изплатено финансово подпомагане по схеми и мерки за директни плащания, базирани на площ за кампания 2016 г.; Заповед РД 20-256/30.10.2019 г. на Министър на земеделието, храните и горите; писмо изх. № АО-Ж-26/31.10.2019 г.; известие за доставяне на пощенска пратка; пощенски плик, с който е депозирана жалбата и представената от ответника във вид на заверено копие административна преписка по опис, находяща се от л. 21 до л. 80 включително по делото.  

                        ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателката да изрази становище по представените с писменото становище на ответника от 05.03.2020 г. документи, както и по направеното в същото доказателствено искане в 7-дневен срок, считано от днес, като по приемането им и съответно по доказателственото искане съдът ще се произнесе след становището на страната в следващо съдебно заседание.

                        Да се предоставят копия от становището и приложенията към него на пълномощника на жалбоподателката.

                        Адв. А. – Във връзка с Вашите указания относно събиране на доказателства за твърденията, изложени в жалбата, моля да се изискат от ответния административен орган преписките по отпускане на субсидия на доверителката ми за 2015 г. и за 2018 г., от които ще стане ясно, че при абсолютно същите документи и при абсолютно същите условия субсидия е изплатена в пълен размер. По този начин ще подкрепим изразеното от нас твърдение, тъй като такива документи в цялост са налични при административния орган и затова правим това доказателствено искане.

                        Юриск. П. – Считам, че е неоснователно доказателственото искане, доколкото разглеждането на заявленията и това дали кандидатите отговорят на условията за подпомагане, се извършва всяка година конкретно за всяко заявление. В случай, че са били изплащани подпомагания за други години на жалбоподателката, не означава, че през 2015 г. същата е отговаряла на условията за подпомагане. На мен не ми е известно дали са й били изплащани конкретно по Схемата за млади земеделски стопани.

                        С оглед правилното изясняване на делото от фактическа страна, съдът намира основателно искането на жалбоподателката за представяне на преписките по изплащане на субсидии по Схема за млади земеделски стопани за кампания 2015 г. и 2018 г., поради което следва да се задължи ответникът да представи до датата на следващото съдебно заседание заверени копия от тези приписки, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ЗАДЪЛЖАВА ответника в срок до датата на следващото съдебно заседание да представи заверени копия от преписките по изплащане на субсидии на жалбоподателката по Схемата за млади земеделски стопани за кампания 2015 г. и 2018 г.

                        Адв. А. – Нямам други искания на този етап от производството.

                        Юриск. П. - Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

                        За правилното изясняване на делото от фактическа страна съдът намира, че същото следва да се отложи за друга дата, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 02.07.2020 г. от 10.00 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

                        Заседанието приключи в 11.14 часа.

                        Протоколът се изготви на 28.05.2020 година.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

 

Секретар: