П Р О Т О К О Л

 

гр. Хасково, 29.05.2020 година

 

Административен съд Хасково, в публично съдебно заседание на двадесет и девети май през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова

сложи за разглеждане адм.дело № 51 по описа за 2020 година,

докладвано от Председателя

 

На поименното повикване в 10.27 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА З.И.К., редовно призована за днешното съдебно заседание чрез адв. Б.Д., с призовка връчена на 14.05.2020 г., не се явява, представлява се от адв. Д., надлежно упълномощена по делото.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Т.И.К., редовно призован за днешното съдебно заседание чрез адв. Б.Д., с призовка връчена на 14.05.2020 г., не се явява, представлява се от адв. Д., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ОБЩИНА ХАСКОВО, редовно призован за днешното съдебно заседание, с призовка връчена на 14.05.2020 г., се представлява от гл. юрк. Андрей Д., надлежно упълномощен по делото.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА „ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЕН СИСТЕМЕН ОПЕРАТОР“ ЕАД - СОФИЯ, редовно призована за днешното съдебно заседание, с призовка връчена по електронна поща на 14.05.2020 г., не изпраща процесуален представител.

            ВЕЩОТО ЛИЦЕ Т.М.М., редовно призована за днешното съдебно заседание, с призовка връчена на 15.05.2020 г., налице.

            АДВ. Д.: Няма процесуални пречки да бъде даден ход на делото.

ГЛ. ЮРК. Д.: Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА, че в законоустановения срок по делото е постъпило писмено заключение с вх. №1623/09.03.2020 г. от вещото лице инж. Т.М.М. по назначената съдебно-оценителна експертиза, предвид което съдът намира, че не са налице процесуални пречки за изслушването му в днешното съдебно заседание.

АДВ. Д.: Госпожо съдия, преди изслушване на вещото лице имаме доказателствено искане. В днешно съдебно заседание представяме и молим да бъде приет като писмено доказателство по делото Договор за аренда от 22.07.2016 г.

ГЛ. ЮРК. Д.: Да се приеме днес представеното писмено доказателство.

Съдът, по отношение на днес представеното писмено доказателство от процесуалния представител на жалбоподателите в настоящото производство – адв. Д., намира същото за допустимо и относимо, поради което счита, че следва да бъде прието.

Ето защо, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като доказателство по делото: Договор за аренда, акт 1, том IV, рег. №2957 от 22.07.2016 г., сключен между ЗП Ф. М. М., ЕГН: ********** като арендатор и З.И.К., ЕГН: ********** като арендодател.

АДВ. Д.: Нямаме други доказателствени искания преди изслушване на вещото лице. Моля да се пристъпи към изслушване на вещото лице.

ГЛ. ЮРК. Д.: Нямам доказателствени искания преди изслушване на вещото лице. Моля да се пристъпи към изслушване на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. Т.М.М. – снета самоличност.

Предупредена за отговорността по чл. 291 от НК. Обещава да даде заключение по съвест и разбиране.

Пристъпи се към разпит на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. М.: Представила съм писмено заключение, което поддържам. Искам да направя една поправка, на стр.4 от заключението, таблица 1 в началото на листа, колона 1, да се чете „Землище гр. Хасково“, вместо „Землище с. Подкрепа“.

Съдът, във връзка с направеното уточнение в днешното съдебно заседание от вещото лице инж. Т.М.М., допуска поправка в представеното заключение, а именно на лист 4, таблица 1 в началото на листа, колона 1, вместо „Землище с. Подкрепа“, да се чете „Землище гр. Хасково“.

АДВ. Д.: Аз нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

ГЛ. ЮРК. Д.: Аз имам въпроси към вещото лице. Не открихте ли сделки, извършени в период от една година назад, от приемането на оценката?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. Т.М.М.: Аз разширих периода за изследване на подходящи аналози, тъй като в едногодишния срок от издаване на заповедта намерих ограничен брой аналози, които не кореспондираха с действителните пазарни цени.

ГЛ. ЮРК. Д.: Как се определя действителната пазарна цена?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. Т.М.М.: Действителната пазарна цена е реалната цената, на която се сключва дадена сделка, а не тази, която се вписва в документа за собственост.

ГЛ. ЮРК. Д.: Тоест Вие твърдите, че има извършени сделки на нереална стойност?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. Т.М.М.: Твърдя, че вписаната продажна цена не съответства на действителната цена, на която е сключена сделката.

ГЛ. ЮРК. Д.: Защо приемате, че коефициентът Ксп = 1, възможно най-тежкия коефициент?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. Т.М.М.: В случаите за енергийните обекти се приема, че коефициентът Ксп = 1, тъй като има прекалено големи ограничения в ползването на земеделската земя. Тя не може да се обработва и да се прибира реколтата с тежкотоварна техника, поради което коефициентът е максимален.

ГЛ. ЮРК. Д.: Има ли забрана за прибирането на реколтата?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. Т.М.М.: Да, има забрана за ползване на тежкотоварна техника?

ГЛ. ЮРК. Д.: Къде е въведена тази забрана?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. Т.М.М.: Това е записано в Закона за енергетиката, където е указано на каква височина може да се минава с превозни средства под кабелите, но тежкотоварната техника не отговаря на такива условия.

ГЛ. ЮРК. Д.: За изчисляване на рентата сте използвали цена на пшеницата към 25.07.2018 г., защо избрахте точно тази дата за определяне цената на пшеницата, която варира ежедневно?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. Т.М.М.: Това е публикация на НСИ към тази дата за 2018 г.. Заповедта е от 2018 г., поради което взимаме статистическите данни за тази година.

ГЛ. ЮРК. Д.: Взели сте данните от НСИ?

ВЕЩОТО ЛИЦЕ инж. Т.М.М.: Да!

ГЛ. ЮРК. Д.: Госпожо съдия, аз нямам повече въпроси към вещото лице. Оспорвам заключението на вещото лице и моля да не го кредитирате.

В тази връзка представям информация от НСИ, относно пазарната цена на пшеницата – средна цена за 2018 г., от където е видно, че цената е 304.00 лв. Също така представям и информация от НСИ за средните цени на сделките със земеделска земя, за Община Хасково през 2018 г., от където се вижда средната цена на изповяданите сделки с Община Хасково и същите не кореспондират, с това което е записало вещото лице. Нямам други искания в тази връзка.

АДВ. Д.: Аз считам, че тези документи са несъотносими към настоящия спор, не е видно, че това са данни от НСИ и считам, че не следва да бъдат приети по делото. Ако колегата има претенции към заключението, то той е в пълното си право да поиска друга експертиза.

Съдът, въпреки направеното оспорване от процесуалния представител на ответника в настоящото производство - гл. юрк. Д., на представеното по делото заключение по назначената съдебно-оценителна експертиза, счита че същото следва да бъде прието като неразделна част от протокола по делото, а на вещото лице да бъде изплатен първоначално определения депозит.

По отношение на представените в днешно съдебно заседание доказателства от процесуалния представител на ответника – гл. юрк. Д., съдът намира, че същите следва да бъдат приети по делото. Доколко тези доказателства са относими към предмета на настоящия спор, съдът ще се произнесе с крайния си съдебен акт.

Ето защо, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като неразделна част от протокола по делото изготвеното заключение от вещото лице инж. Т.М.М. по назначената в настоящото производство съдебно-оценителна експертиза, ведно със Справка – декларация по чл. 23, ал.2 и чл.24, ал.2 от Наредба № 2/2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, изготвена и приложена от същото към заключението с вх. №1623/09.03.2020 г.

На вещото лице инж. Т.М.М. да се изплати възнаграждение общо в размер на 150.00 лв. /сто и петдесет лева/ от първоначално внесения от жалбоподателите депозит, на 21.02.2020 г. /на стр.137 по делото/, представен с молба вх. №1277 от 21.02.2020 г. /изд. РКО/

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като писмени доказателства по делото: Разпечатка от инфостат на Средни цени на сделките със земеделска земя за 2018 г. за гр. Хасково; Разпечатка от инфостат на Цени на производител в селското стопанство, годишни, относно: мека пшеница лв./т и твърд пшеница лв./т.

Съдът освободи вещото лице от съдебната зала.

 

АДВ. Д.: Нямаме други доказателствени искания. Считаме делото за изяснено.

ГЛ. ЮРК. Д.: Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

Съдът като взе предвид, че страните не правят други искания за събиране на доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна и

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ. Д.: Уважаема госпожо председател, моля да уважите жалбата и измените оспорения акт на Комисията по чл.210 от ЗУТ при Община Хасково, като увеличите дължимото обезщетение, съгласно заключението на вещото лице.

При издаването на оспорения акт е допуснато нарушение на чл.146, ал.1, т.1 от АПК. Представени са заповеди, от които може да се изведе доводът, че органът не е компетентен да вземе решение и да утвърди оценката, представена от лицензиран оценител.

На следващо място е допуснато нарушение на чл.146, т.2 от АПК. Липсват мотиви при издаване на решението като не е ясно как и по какъв начин, конкретно за този имот, е определено обезщетението за сервитута, когато няма и индивидуална оценка за този имот. Поради което не може да се направи изводът каква пшеница е засадена. Какъв е коефициентът за този имот, за който колегата твърди, че същият е много завишен. Считам, че всички доводи, които бяха изложени от ответната страна следваше да бъдат изложени в решението конкретно за всеки имот поотделно, за да може жалбоподателите да защитят своите интереси.

Допуснато е нарушение и на материално правните норми по чл. 65 от Закона за енергетиката, относно критериите за определяне размера на обезщетението по чл.64, ал.4, т.2. Докато вещото лице е работило и е съобразило заключението си във връзка с тази разпоредба.

Ето защо, аз считам, че с оглед на изложеното е допуснато нарушение на материално правните норми. Моля да измените решението, ако приемете, че не е налице нищожност на акта.

Моля на доверителите ми да бъдат присъдени и направените по делото разноски, за които представям списък.

ГЛ. ЮРК. Д.: Уважаема госпожо съдия, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна. Считам заключението на вещото лице за необосновано.

На първо място по отношение на коефициента Ксп = 1, тъй като това е най-тежкия коефициент и той не съответства на вида на сервитута, а именно за енергиен обект за пренос на електроенергия. Ограниченията в този вид сервитути са определени в Наредба №16/2004 г. за сервитутите на енергийните обекти. В чл.14 от наредбата подробно са описани всички ограничения, отнасящи се за този вид сервитути. В следващите чл.17 и чл.20 са описани също ограничения, които касаят газопроводи и топлопроводи, и които са по-тежки ограничения. Вещото лице заяви, че е забранено влизането в имота с тежкотоварна техника, което не отговаря на нормативната уредба. Забранено е паркирането на тежкотоварни машини под електропровода, но не и преминаването им. Могат да бъдат засаждани земеделски култури от типа на пшеница, каквато има засята и в момента. Тоест жалбоподателите ще продължат да получават доходи в същия размер, които получават и сега.

Представям подробни писмени бележки. Правя възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10:45 часа.

Протоколът се изготви на 29.05.2020 г.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

Секретар: