П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 02.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на втори юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова……..………………………..………...…..

и прокурора  …………….……………………..…..……………….………………..………. 

сложи за разглеждане адм. дело № 1213 по описа за 2019 година ………………….…..

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….……............…….

на именното повикване в 10.30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛИТЕ К.Г.К. и Я.А.И., призовани за днешното съдебно заседание по телефона чрез адв.Ж., не се явяват. Същите са нередовно призовани, поради това, че адв. Ж. не е съдебен адресат.

В съдебно заседание се явява адв. С.Ж., с пълномощно по делото.

Адв. Ж. – Уведомил съм моите доверители за датата на съдебното заседание и моля да се считат за редовно призовани. Не възразяваме по призоваването.

ОТВЕТНИКЪТ ГЛАВЕН АРХИТЕКТ НА ОБЩИНА ХАРМАНЛИ, редовно призован за днешното съдебно заседание по e-mail, потвърждение за получена призовка на 18.05.2020г., не се явява и не изпраща представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА В.Х.А., призован за днешното съдебно заседание чрез адв. Г.. Същият не се явява и не се представлява.

Съдът докладва: По делото е постъпила молба вх.№2706/02.06.2020г. на адв.Г., в която се сочи, че заинтересованата страна В.Х.А. живее в чужбина. Биле е упълномощена да направи проучване на материалите по делото, но след това е изгубила връзка с А.. В молбата се сочи, че същия не е уведомен за датата на днешното съдебно заседание, предвид което, се изразява становище, че ще бъде нарушено правото на защита на лицето при разглеждане на делото в негово отсъствие, без да бъде лично призован за съдебното заседание. Едновременно с това се посочва, че по информация предоставена и от В.А., по делото липсва конституиране на Д. Х.А. – брат на страната, който се сочи да е съсобственик по наследство на процесната жилищна сграда. Прави се искане да се конституира лицето по делото и същия да бъде призован за съдебно заседание. Моли се да се задължи Община Харманли, жалбоподателя или самото лице да представи документи за собственост на сградата. Моли се също, Община Харманли да представи адрес за призоваване на новата страна, след като се направят справки в НБД „Население“.

Предвид Молба вх.№2706/02.06.2020г. съдът намира заинтересованата страна В.Х.А. за нередовно призована за днешно съдебно заседание.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Х.И.С., редовно призована по телефон, се явява лично.

Адв. М. – С оглед нередовното призоваване на ответната страна, считам, че ход на делото не следва да бъде даван в днешното съдебно заседание. По отношение на твърдението, че заинтересованата страна В.А. има брат, доколкото знам е така, но дали е съсобственик на сградата - не мога да взема отношение по това, дали лицето Д. Х.А. е заинтересована страна.

С оглед постъпилата молба  вх.№2706/02.06.2020г. на адв. Г., упълномощена като процесуален представител на заинтересованата страна В.Х.А., но не и като съдебен адресат на същия, съдът намира, че заинтересованата страна В.А. се явява нередовно призован за днешното съдебно заседание, предвид което е налице процесуална пречка за даване ход на делото в днешното съдебно заседание. Доколкото в молбата се сочи наличие на още една страна по делото – лицето Д. А., брат на В.А. съдът намира, че за установяване на горното обстоятелство, на първо място следва да бъде задължена ответната страна да представи списък на страните в производството по оспорване на процесния акт, в 7-дневен срок от съобщаването. На второ място, следва да бъде дадена възможност на страната В.Х.А. да представи всички документи, които намери за необходими, с оглед удостоверяване съсобствеността на процесния имот с посоченото лице Д. Х.А..*** следва да се изиска удостоверение за наследници на лицето Х. Д. А.. Съдът констатира, че с протоколно определение от 07.01.2020г. ответната страна е била задължена да попълни административната преписка, което към настоящия момент не е сторено, поради което намира, че следва повторно да бъде задължена да попълни административната преписка с всички съдържащи се в нея документи, включително и със заявлението инициирало издаването на оспорения акт.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ЗАДЪЛЖАВА ответната страна да представи списък на страните в производството по оспорване на процесния акт, в 7-дневен срок от съобщаването.

ИЗИСКВА Община Харманли да представи удостоверение за наследници на лицето Х. Д.А. с ЕГН:**********, в 7-дневен срок от съобщаването.

На основание чл.152, ал.4 от АПК ПОВТОРНО ЗАДЪЛЖАВА административния орган, в 7-дневен срок от съобщението да попълни административната преписка с всички съдържащи се в нея документи, включително и със заявлението инициирало издаването на оспорения акт.

ДАДВА възможност на страната В.Х.А. да представи всички документи, които намери за необходими, с оглед удостоверяване съсобствеността на процесния имот с лицето Д. Х.А..

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 28.07.2020г. от 11.30 часа, за която дата жалбоподателите, ответника и вещото лице да се считат уведомени.

Да се призове заинтересованата страна В.А.,***.

Съдът връчи екземпляр от СТЕ на процесуалния представител на жалбоподателите.

Заседанието приключи в 10.45 часа.

Протоколът се изготви на 02.06.2020 г.

                                                                                                 

 

СЪДИЯ:

        

 

Секретар: