П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 02.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на втори юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Антоанета Митрушева

                                                                             

При участието на секретаря Гергана Мазгалова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 794 по описа за 2019 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 12:14 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА Р.Р.И., редовно призована за днешното съдебно заседание чрез адв. С.Я., не се явява. Същата се представлява от адв. Я., надлежно упълномощен по делото.

            ОТВЕТНИКЪТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ - СОФИЯ, редовно призован за днешното съдебно заседание, не изпраща процесуален представител.

 

По хода на делото:

            Адв. Я. – Моля да бъде даден ход на делото.

 

            С оглед редовното призоваване на страните, съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                                                                                      О П Р Е Д Е Л И :  

           

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилото становище с вх.№ 1121/14.02.2020 г. от Изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – София, подадено чрез юрк. З.а, към което са приложени: Заповед № 03-РД/3368 от 06.12.2016 г. и Протокол № 70 от заседание на Управителния съвет на ДФ „Земеделие“ от 27.11.2014 г.

 

Адв. Я. – Госпожо съдия, на първо място считам, че тези документи са представени твърде късно и е преклудирана възможността да ги представят, тъй като не са представени с цялата административна преписка, която е изискана от административния орган. На следващо място, считам, че Заповед № 03-РД/3368 от 06.12.2016 г. се явява незаконосъобразна, тъй като е издадена от некомпетентен орган, който определя ред за приемане на заявления, противоречащ на Наредба № 9. Предвид изложеното считам, че постъпилите доказателства не следва да бъдат приети, а в случай, че бъдат приети, считам същите са незаконосъобразни.

 

Съдът намира, че като доказателства по делото следва да бъдат приети приложените към становище вх.№ 1121/14.02.2020 г. писмени такива, доколкото същите са от значение за изясняване на правния спор.

 

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: Заповед № 03-РД/3368 от 06.12.2016 г. на Изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ и Протокол № 70 от заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ от 27.11.2014 г.

 

Адв. Я. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

 

Доколкото не се правят искания за събиране на нови доказателства, съдът намери делото за изяснено от фактическа страна и

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Я. – Уважаема госпожо председател, моля да отмените атакуваната с жалбата заповед. На първо място, считам, че кандидатът, оценен с 53 точки, е следвало да бъде класиран за одобрение за финансово подпомагане. Съгласно доказателствения материал, събран по делото и заключението на вещото лице се установи, че така, както са оценени кандидатите с 53 точки, за тях има наличен остатъчен бюджет. На следващо място, като се изключат проектите, подадени след крайната дата за прием, се вижда, че кандидатът има достатъчен брой точки.

Моля да ми бъде предоставен срок, в който да представя писмена защита.

Моля да присъдите на доверителката ми направените до настоящия момент разноски, за които прилагам списък с разноски.

 

Съдът дава възможност на процесуалния представител на жалбоподателката – адв. Я. да представи по делото писмена защита в 10-дневен срок, считано от днес.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

Заседанието приключи в 12:19 часа.

            Протоколът се изготви на 02.06.2020 година.

 

 

 

 

СЪДИЯ:

                                                                                                                                             

 

 

 

Секретар: