П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 03.06.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети юни две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

          ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

         АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

                                                       

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Невена Владимирова

сложи за разглеждане АНД (К) № 265 по описа за 2020 г.

докладвано от Председателя  

на именното повикване в 11:42 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ М.В.М., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. В.Ч., надлежно упълномощен да го представлява, с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ ОД на МВР - Хасково, сектор „Пътна полиция“, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат представител.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът Невена Владимирова.

Адв. Ч. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото. 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се касационната жалба.

Адв. Ч. – Поддържам касационната жалба. Нямам доказателствени искания. 

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

Като взе предвид че страните не правят искания за събиране на други доказателства по делото, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Ч. – Уважаеми административни Съдии, моля да уважите подадената касационна жалба, да отмените първоинстанционното решение на РС - Хасково като неправилно и незаконосъобразно, както и да отмените обжалваното  наказателно постановление на същите основания. Обжалваният административен акт, погледнат формално, не кореспондира с нито едно от доказателствата в кориците на делото. В кориците на делото е видно, че е съставен акт за установяване на административно нарушение, в който са посочени регистрационните номера на колата, както и номера на удостоверението за регистрация на автомобила, както и че автомобилът е собственост на Търговско дружество, а отговорността е ангажирана за това, че автомобилът е без регистрация. Това не е равнозначно и неправилно е приравнено на изтеклата регистрация,  която е с два дена от датата на проверката.

На следващо място първоинстанционният съд, въпреки направените възражения, е игнорирал съществени процесуални нарушения, които са видни и установени във формалното производство по Закона за административните нарушения и наказания, а именно: Няма как в обжалваното Наказателно постановление, при положение, че то се издава въз основа на съставен акт за административно нарушение, което производство е било прекратено поради преценка на административно-наказващия орган за наличие на предпоставките за извършено престъпление от общ характер, преписката е изпратена на прокуратурата за вземане на становище и след това, пак въз основа на този АУАН да се издаде Наказателно постановление, като мотивът, че е прескочен 6-месечния срок е за това, че има издадено постановление за отказ на Прокуратурата от образуване на наказателно производство. Този съществен порок няма как да бъде игнориран и да бъде саниран, както в първоинстанционното производство пред РС - Хасково, така считам, че ще бъде установено и от настоящия състав на съда, като дори това е самостоятелно основание да бъде отменен първоинстанционният акт и обжалваното Наказателно постановление. Моля да присъдите на доверителя ми направените разноски за двете съдебни инстанции и да уважите изцяло касационната жалба.                                   

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, считам касационната жалба за неоснователна и като такава моля да бъде оставена без уважение, а атакуваният съдебен акт като правилен и законосъобразен да бъде оставен в сила.  

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 11:47 часа.

Протоколът се изготви на 03.06.2020 г.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

Секретар: