П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 03.06.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети юни две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

          ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

         РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

                                                       

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 68 по описа за 2020 г.

докладвано от член-съдия Цв.Димитрова

на именното повикване в 10:04 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.Т.З., редовно призован за днешното съдебно заседание, се явява лично и с адв. Б.Б., надлежно упълномощен да го представлява по делото, с представено по същото пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ Общински съвет – Димитровград, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат процесуален представител.

От Председателя на Общински съвет - Димитровград е постъпила писмена молба под вх.№ 1804/19.03.2020 г., с която по делото се изпращат изброени под опис писмени доказателства. Допълва се изразеното становище по жалбата, като същата се счита за неоснователна по посочените в нея съображения, излага се становище по съществото на спора и се прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение.

Адв. Б. – Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва, че същото е образувано по жалба на П.Т.З., насочена срещу Решение № 69/19.12.2019 г. на Общински съвет – Димитровград, в частта му на т. II, т. 1, както и в частта му на т. II, т. 2, подточка 2.1. с.Б.. 

Адв. Б. – От името на доверителя ми заявявам, че поддържам предявените жалби. Да се приемат приложените към жалбата писмени доказателства, изпратената административна преписка, както и допълнително постъпилите от ответника документи, приложени към негова молба от 19.03.2020 г., с изключение на приложената Наредба № 12. В случая не е приложена исканата наредба за определяне на таксите на Община Димитровград, а е приложена друга наредба, която е за данъците и тя не касае нашето дело. Моля да се изиска от ответника Наредба №10 за определянето и администрирането на месните такси и цени на услуги на територията на Община Димитровград.

Съдът като взе предвид становището на пълномощника на жалбоподателя намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото приложените към жалбата документи, изпратените такива с административната преписка и допълнително изпратените документи с писмо вх.№1804/19.03.2020 г., с изключение на приложената като заверено копие, описана под т. 1 в описа Наредба № 12 на Община Димитровград, доколкото същата касае определянето на размера на местните данъци на територията на Община Димитровград, а процесното решение е основано на Наредба № 10 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Димитровград, с оглед на което основателно е доказателственото искане да бъде изискано в надлежно заверен вид копие от същата наредба, в редакцията ѝ, действаща към датата на издаване на процесния акт, а именно 19.12.2019 г.

Водим от изложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към жалбата документи, изпратените такива с административната преписка, допълнително изпратените документи с писмо вх.№1804/19.03.2020 г., с изключение на приложената като заверено копие, описана под т. 1 в описа Наредба № 12 на Община Димитровград, а именно: Протокол от 12.03.1998 г. по гр.дело № 36 по описа за 1997 г. на РС – Димитровград; приложените към писмо вх.№ 975/10.02.2020 г. на ответника писмени доказателства, подробно описани в писмото /от л. 17 до л.104 от делото/ и приложените към писмо вх.№ 1804/19.03.2020 г. на ответника писмени доказателства, с изключение на Наредба № 12 на Община Димитровград,  а именно: Заповед № РД-06-1488/15.10.2018 г. на Кмет на Община Димитровград; разпечатка от вестник „Марица“, бр.240/17.10.2018 г.; Заповед № РД-06-1550/16.10.2019 г. на Вр.ИД Кмет на Община Димитровград и разпечатка от вестник „Марица“, бр.242/18.10.2019 г.  

ПРИЛАГА към делото Наредба № 12 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Димитровград.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в 14-дневен срок от получаване на съобщението да представи по делото надлежно заверено копие на Наредба № 10 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Димитровград, в редакцията ѝ, действаща датата на издаване на процесния акт, а именно 19.12.2019 г.

Адв. Б. – Госпожо Председател, представяме Ви и моля да приемете извлечение от сайта на Община Димитровград, с което да докажем липсата на публикувана в Раздел „Проекти на нормативни актове“ докладна записка за приетата такса „смет“ за 2020 г., като твърдим, че такава никога не е публикувана, поради което считаме, че не са спазени процедурните правила при приемането ѝ. Също така Ви представяме доказателства за задълженията за 2020 г. за такса „битови отпадъци“ на моя доверител, покана за редовно заседание на Общински съвет на Община Димитровград и две решения по ЗДОИ за дължимата такса „битови отпадъци“ по компоненти за град Димитровград и с. Бодрово.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.Т.З. – Госпожо Председател, тази разпечатка от сайта на Община Димитровград, която представяме, касае месец ноември и декември 2019 г. и в раздел „Проекти на нормативни актове“ се вижда, че в този интервал няма публикувана докладна записка, и по правилата за приемане на общ административен акт не е качена на сайта на общината, и с това установяваме, че не са спазени административните правила на чл. 65 от АПК. Тоест в тази разпечатка се виждат всички качени проекти на нормативни актове за миналата година и се вижда, че няма публикувана докладна записка за приемане на такса „смет“ за 2020 г.

Адв. Б. – Госпожо Председател, също така имаме искане за назначаване на съдебно-счетоводна експертиза със следната задача: Вещото лице да изчисли общата сума на данъчните оценка на всички категории задължени лица за такса „битови отпадъци“ на територията на град Димитровград и на с. Бодрово, и като вземе предвид план-сметката за изразходване на битовите отпадъци да изчисли действителния размер на дължимата такса „битови отпадъци“ в промили.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото представените в днешното съдебно заседание от страна на жалбоподателя документи. Също така съдът намира за основателно доказателственото искане, направено от страна на жалбоподателя, за назначаване на съдебно-счетоводна експертиза, поради което такава следва да бъде назначена.

Водим от горното, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателства по делото представените в днешното съдебно заседание от страна на жалбоподателя писмени доказателства, а именно: разпечатка от Сайта на Община Димитровград от 21.05.2020 г.-2л.; съобщение от Община Димитровград до П.Т.З. за задължения за 2020 г.; покана за редовно заседание на Общински съвет на Община Димитровград на 19.12.2019 г.; решение за предоставяне на достъп до обществена информация № ОК-10-5/07.02.2020 г. и решение за предоставяне на достъп до обществена информация № ОК-10-7/07.02.2020 г.

НАЗНАЧАВА съдебно-счетоводна експертиза, която след като се запознае с доказателствата по делото и със съответните данни в Община Димитровград да извърши изчисленията и даде отговор на формулирания от пълномощника на жалбоподателя в днешното съдебно заседание въпрос, а именно:

-                     Вещото лице да изчисли общата сума на данъчните оценка на всички категории задължени лица за такса „битови отпадъци“ на територията на град Димитровград и на с. Б., и като вземе предвид план-сметката за изразходване на битовите отпадъци да изчисли действителния размер на дължимата такса „битови отпадъци“ в промили. 

Вещото лице да изготви заключението си поотделно за двете населени места, предмет на оспорваните части на решението, а именно град Димитровград и  с. Бодрово.

ОПРЕДЕЛЯ за вещо лице Е.Ж.Д., която да работи при възнаграждение в размер на 600 лв., вносими от жалбоподателя по сметката на АдмС – Хасково в 7-дневен срок от днес.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ да се призове за изготвяне на експертизата, след като по делото постъпят доказателства за внесен депозит, с указания към същото да представи заключението си най-малко в едноседмичен срок преди датата на съдебното заседание.

Адв. Б. – Нямаме други доказателствени искания.

С оглед необходимостта от събиране на доказателства, съдът

                                               О П Р Е Д Е Л И :

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 02.09.2020 г. от 10:30 часа, за която дата и час страните да се считат редовно уведомени.

Заседанието приключи в 10:21 часа.

Протоколът се изготви на 03.06.2020 г.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

Секретар: