П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 03.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на трети януари през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:      ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                                    Членове:      1. ПЕНКА КОСТОВА

                                                                                            2. РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

 

                                           

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА

и  прокурора Цвета ПАЗАИТОВА

сложи за разглеждане адм.дело №  30 по описа за 2020 година

докладвано от Председателя

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

 

ЗА ПРОТЕСТИРАЩАТА СТРАНА - Прокурор при Окръжна Прокуратура – Хасково, редовно призовани за днешно съдебно заседание по имейл адрес на 18.05.2020 г., се явява прокурорът ПАЗАИТОВА.

ОТВЕТНИКЪТ по протеста Общински съвет – МАДЖАРОВО, редовно призовани за днешно съдебно заседание по имейл адрес на 21.05.2020 г., не изпращат представител. За него се явява адв.И. И., с днес представено пълномощно, видно от което се констатира, че същият не може да бъде приет като процесуален представител на ответника, тъй като представения договор за процесуална защита и съдействие е сключен между Кмета на Община Маджарово и Адвокатско дружество „И. и Г.“. Към настоящия момент по делото ответник по протеста е Общински съвет Маджарово, поради което съдът намира, че не е налице редовно процесуално представителство, тъй като липсва упълномощаване от страна на ответника Общински съвет – Маджарово и не приема адв.Иван Иванов, за участие в процеса.

ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, с оглед редовното призоваване на Общински съвет – Маджарово, считам, че няма пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА постъпилия протест, насочен  срещу Наредба № 4А на Общински съвет Маджарово за определяне размера на местните данъци, алтернативно срещу чл.11 ал.1 в частта „…от 01 март….и до 30 октомври“; чл.18, ал.1; чл.40, ал.1; чл.46 ал.1 в частта „… до 30.10…“; чл.51 ал.1 в частта…т.12 и 13 на приложение № 4 към Глава втора, раздел V от Закона за местните данъци и такси“ от същата наредба.

ДОКЛАДВА постановено определение от съдията-докладчик в з.з. от 23.01.2020 г., относно конституирането на страните в настоящото производство, указания относно доказателствената тежест и насрочването на делото за разглеждане в открито съдебно заседание.

ДОКЛАДВА извадка от стр.58 на ДВ/бр.10 от 04.02.2020 г. относно публикуване, съгласно чл. 188,  във връзка с чл. 181 от АПК на постъпилия протест на Окръжна прокуратура - Хасково.

ДОКЛАДВА и постъпилите с придружително писмо вх.№ 914/06.02.2020 г. от Председателя на Общински съвет Маджарово, писмени документи установяващи нови обстоятелства, възникнали в хода на образуваното съдебно производство, а именно решение на Общински съвет – Маджарово, за изменение на оспорената наредба.

ПРОКУРОРЪТ – Поддържам протеста. Моля да се приемат приложените към него писмени доказателства, както и допълнително постъпилите по делото, писмени такива.

Съобщавам на съда, че аз разговарях, вчера ми се обади адв.Иванов, и същия ме уведоми за предприетата процедура за отмяна на наредбата и приемане на изцяло нова наредба от Община Маджарово. Материали за тази процедура са публикувани и в сайта на общината и на Общински съвет – Маджарово, така че аз се уверих, че такава процедура е започнала.

Действително по делото са представени за предходно съдебно заседание решения на Общински съвет – Маджарово, където се приемат нови текстове, които обаче считам, че не са в пълно съответствие с оспорените.

Освен това наредбата се оспорва и в цялост от прокуратурата, тъй като има нарушения при приемането ѝ.

С оглед на всички тези обстоятелства, предлагам на съда делото да бъде отложено за друга дата и да се даде възможност на Общински съвет – Маджарово, да приеме изцяло нова наредба, вече съобразена със закона.

Считам, че това е от значение за правилното решаване на делото и за неговото изясняване, така че моето становище е делото да бъде отложено за друга дата. Нямам други искания на този етап от производството.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото приложените към протеста на Прокурор при Окръжна Прокуратура  – Хасково и изпратените от страна на ответника с придружително писмо вх.№ 914/06.02.2020 г. документи, представляващи административната преписка по приемане на протестираната наредба.

Намира за основателно процесуалното искане на прокуратурата. Налице са данни за предприета процедура по оттегляне на оспорения акт, поради което следва да бъде дадена възможност на ответника да завърши тази процедура и като взе предвид, че от страните не се правят други искания на този етап от производството

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото – приложените към протеста в надлежно заверен за“вярно с оригинала“ вид копия от: Наредба № 4А на Общински съвет Маджарово за определяне размера на местните данъци, ведно с приложенията към същата–19 л., Докладна записка от кмет на община Маджарово, Протокол № 4 от заседание на ОбС–Маджарово, проведено на 31.01.2008 г., Проект на Наредба № 4А на Общински съвет Маджарово за определяне размера на местните данъци – 17 стр., Препис-извлечение от Решение № 101- Протокол № 15/29.01.2009 г. на ОбС-Маджарово, Препис-извлечение от Решение № 265- Протокол № 37/27.01.2011 г. на ОбС-Маджарово, Препис-извлечение от Решение № 12- Протокол № 3/15.12.2011 г. на ОбС-Маджарово, Препис-извлечение от Решение № 152- Протокол № 20/12.12.2013 г. на ОбС-Маджарово, Препис-извлечение от Решение № 224-Протокол № 30/31.01.2019 г. на ОбС-Маджарово, както и тези приложени към писмо с вх.№ 914/06.02.2020 г. от страна на ответника, в надлежно заверен за“вярно с оригинала“ вид от писмени документи, находящи се от л.80 до л.110 вкл. от кориците на делото.

ПРИЛАГА за сведение към делото – извадка от стр.58 на ДВ/бр.10 от 04.02.2020 година.

ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 05.08.2020 година от 10.00 часа, за която дата страните да се считат редовно уведомени.

Заседанието приключи в 10.39 часа.

Протоколът се изготви на 03.06.2020 година.

 

                                     

          ПРЕДСЕДАТЕЛ:   

 

                                                             Секретар: