П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 03.06.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети юни две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

          ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

         АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

                                                       

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Невена Владимирова

сложи за разглеждане АНД (К) № 72 по описа за 2020 г.

докладвано от член-съдия Цв. Димитрова

на именното повикване в 10:40 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ Б.Б., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. Ц.Т., надлежно упълномощен с пълномощното от първата инстанция и представеното в днешното съдебно заседание такова.

ОТВЕТНИКЪТ по касационната жалба ГД МРР - ЦМУ отдел „Митническо разузнаване и разследване“ - ТД „Южна Морска“, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат представител.

От пълномощник на ответника – ст.юрк. Ц. Д. са постъпили писмени бележки с идентично съдържание под вх.№1936/07.04.2020 г. и под вх.№2672/01.06.2020 г. , в които се заявява, че няма възражения по даване ход на делото, оспорва изцяло касационната жалба като неоснователна, заявява, че няма да сочи други доказателства, излага съображения по съществото на спора, моли обжалваното решение да бъде оставено в сила, както и претендира юрисконсултско възнаграждение. Към писмените бележки е представено пълномощно за процесуално представителство.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът Невена Владимирова.

Адв. Т. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото. 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва касационната жалба.

Адв. Т. – Поддържам касационната жалба и въведените в нея възражения. Няма да представям нови доказателства. Нямам нови доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Становище по касационната жалба ще взема в ход по същество. Нямам доказателствени искания.

Съдът като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Т. – Уважаеми административни Съдии, моля да постановите решение, с което да отмените първоинстанционното решение и да постановите решение, с което да отмените изцяло издаденото наказателно постановление като незаконосъобразно. Считам, че наказателното постановление е незаконосъобразно, тъй като е нарушено правото на защита на наказаното лице, тъй като то не е български гражданин, не владее български език, като съставеният акт не му е преведен при връчването, което е самостоятелно основание за отмяна на наказателното постановление.

На следващо място липсва пасивна процесуална легитимация. В хода на първоинстанционното производство безспорно се установи, че към момента на проверката камионът е бил пломбиран и пломбата не е била нарушена, с оглед на което се установи, че наказаното лице не е имало фактическата власт върху стоките, които са внасяни в границите на ЕС. Освен това шофьорите на товарните автомобили не разполагат с възможност да нарушат пломбата на ремаркето, за да проверят каква е стоката вътре и самоволно да разтоварват, или да отказват да превозват. Липсват каквито и да е доказателства, че наказаното лице е присъствало при натоварването на камиона, тъй като от всички приложени документи към преписката няма нито един, по който той да е титуляр, който да съдържа неговите данни, или да съдържа неговия подпис.

На следващо място, липсва субективният елемент на извършеното нарушение, тъй като, както вече казахме, той не е имал фактическата власт върху тези стоки, те не са били при него в купето, той не ги е притежавал, не ги е закупил той. Те са били натоварени в ремаркето на камиона и са били пломбирани, не са били достъпни към него.

На последно място, превозваната стока не е от този тип, за който е всеизвестно, че е забранено пренасянето й през границите на ЕС, като за превозвачите е абсолютно невъзможно, поради огромното количество стоки, които превозват, да притежават знанията и уменията да разпознават кои следва да бъдат внесени и кои не следва да бъдат внесени. Следва да се вземе предвид, че един камион побира между 22 – 25 тона стоки и е абсолютно невъзможно при всяко превозване, товарене и т.н. той да проверява и да установява стоката. Това не е негово задължение, тъй като той не е представител, а е само работник - служител на дружеството.

Моля да вземете предвид всички аргументи, които подробно съм изложил както в касационната жалба, така и в жалбата пред първоинстанционния съд.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, считам касационната жалбата за неоснователна, тъй като изложените в нея доводи не съответстват на събраните по делото доказателства. От последните действително и категорично се установява извършеното нарушение, както и споделям изцяло изводите на първоинстанционния съд.

На следващо място считам, че в развилото се административно производство са били спазени всички процесуални правила. В тази процедура административният орган има задължението да преведе съставения акт, а не да бъде преведен и да бъде доведен до знанието от първо лице, което е квалифициран преводач.

По изложените съображения ще Ви моля да оставите жалбата без уважение, а атакуваният съдебен акт като правилен и законосъобразен да бъде оставен в сила.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:48 часа.

Протоколът се изготви на 03.06.2020 г.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

 

Секретар: