П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 03.06.2020 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на трети юни две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

          ЧЛЕНОВЕ: ЦВЕТОМИРА ДИМИТРОВА

         АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

                                                       

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Невена Владимирова

сложи за разглеждане АНД (К) № 97 по описа за 2020 г.

докладвано от Председателя

на именното повикване в 11:06 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ Н.С.К., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв. Т. Н., надлежно упълномощен да го представлява, с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ по касационната жалба ГД МРР - ЦМУ Отдел „Митническо разузнаване и разследване Тракийска“, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат представител.

От Б.А., като процесуален представител на ответника, е постъпила молба-становище под вх.№ 2212/13.05.2020 г., в която моли да бъде даден ход на делото при нейното неявяване в днешното съдебно заседание, заявява, че оспорва касационната жалба, като я счита за неоснователна и недоказана, че няма доказателствени искания, няма да сочи нови доказателства и излага становище по съществото на спора, като претендира обжалваното решение да бъде оставено в сила. Претендира се и присъждане на юрисконсултско възнаграждение.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурорът Невена Владимирова.

Адв. Н. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото. 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се касационната жалба.

Адв. Н.– Поддържам касационната жалба. Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ – Нямам доказателствени искания.

Като взе предвид, че от страните не се правят искания за събиране на други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа и правна страна, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

            ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. Н.– Уважаеми административни Съдии, моля да уважите жалбата, с която обжалваме въззивното решение и да отмените наказателното постановление. Считам, че то е незаконосъобразно и неправилно. Ще се спра само на няколко основни момента. На първо място е видно, че въпросните бутилки с безцветна течност са иззети от служители на икономическа полиция с протокол и са били на съхранение в ОДМВР – Хасково. По никакъв начин не се установи пред първоинстанционния съд реда и начина, по който тези бутилки с тази безцветна течност са достигнали до митническите служители в град П.. И от разпита на  актосъставителя е видно, че е извършена една процедура, която за мен лично е странна. В кабинета си той е събрал в един общ съд течност от бутилките и от този общ съд е извадил така наречените и описани в протоколите „проби“, което считам, че е незаконосъобразно и неправилно, доколкото няма никакъв протокол за тези негови действия, нито има присъствие на свидетели или на други лица. Считам че това нарушение нарушава правото на защита на моя доверител, тъй като не е посочено какъв документ наказващият орган е считал, че трябва да бъде издаден. Опасана е общо взето цялата разпоредба на чл. 126 – или фактура, или митническа декларация, което осуетява правото на защита. Подробни съображения сме изложили и в жалбата си. Също така в решението си съдът не е обсъдил всички наши възражения, които сме поставили пред него, което считам че е съществено нарушение на правилата. На следващо място по делото се установи, че моят доверител е закупил спирт, а не алкохол, както се твърди. Не стана ясно как е определен и акцизът, по каква система, по какъв алгоритъм. Ние и в тази връзка го обжалвахме, но също няма мотиви в решението на съда. Поради изложеното считам, че решение на РС – Хасково е неправилно и незаконосъобразно, и моля за Вашия акт, с който да го отмените и да отмените изцяло наказателното постановление. Моля да ни присъдите и разноските от предходната инстанция.  

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми административни Съдии, считам касационната  жалба за неоснователна и като такава предлагам да я оставите без уважение, а атакуваното съдебно решение като правилно и законосъобразно да бъде оставено в сила. С оглед на събраните по делото доказателства аз съм на мнение, че от тях изцяло се доказва извършеното административно нарушение, като в хода на развилото се административно производство считам, че няма нарушаване и на процесуалните правила. По изложените съображения моля да оставите в сила атакувания съдебен акт.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 11:13 часа.

Протоколът се изготви на 03.06.2020 г.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

 

Секретар: