П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 03.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на трети юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:      ХАЙГУХИ БОДИКЯН

                                                    Членове:      1. ПЕНКА КОСТОВА

                                                                                            2. РОСИЦА ЦИРКАЛЕВА-ИВАНОВА

 

                                           

При участието на секретаря Диана ДИНКОВА

и  прокурора Цвета ПАЗАИТОВА

сложи за разглеждане АНД(K)  154 по описа за 2020 година

докладвано от чл.съдия Пенка КОСТОВА

На именното повикване в 11.15 часа се явиха:

 

КАСАТОРЪТ А.М.Д., редовно призован по телефон на 22.05.2020 г., чрез пълномощника си адв.М., не се явява. За него се явява адв.С.М., надлежно упълномощен, с днес представено по делото писмено пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ Инспектор при РУ-Свиленград, ОД на МВР Хасково-И. Д. П., редовно уведомен от предходното съдебно заседание, се явява лично.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ХАСКОВО, редовно уведомен от предходното съдебно заседание, се явява прокурор ПАЗАИТОВА.

АДВ.М. – Да се даде ход на делото.

И. П.– Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА се касационната жалба, с която не се правят доказателствени искания.

ДОКЛАДВА и свое разпореждане на съда от 10.02.2020 г. за оставяне без движение на производството, както и разпореждане от 26.02.2020 г. за насрочване на делото и разпределение на доказателствената тежест.

АДВ.М. – Поддържам касационната жалба така, както е депозирана от моя доверител. Не правя доказателствени искания и няма да соча доказателства в днешното съдебно заседание.

И. П.– Искам да кажа, че нашата заповед за задържане е законосъобразна и оспорвам касационната жалба. Считам за правилно решението на Районен съд – Свиленград. Нямам доказателствени искания.

ПРОКУРОРЪТ –  Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЛАГА към настоящото дело - а.н.дело № 836/2019 г. по описа на Районен съд - Свиленград.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

АДВ.М. – Уважаеми административни съдии,  с така издаденото първоинстанционно решение Районенн съд – Свиленград, потвърди оспорената от моя доверител заповед, като правилна и законосъобразна, и ние сме го обжалвали по същество.

Считаме, че същата за издадена при липсващи формално изискуеми реквизити, като те се касаят, органът издал заповедта я е квалифицирал нали, задържането по случая по чл.72, ал.1, т.1 от ЗМВР, като при фактически правни основания е посочил единствено, че заповедта се издава във връзка с образувано досъдебно производство № 500, за престъпление по чл.354а.

Така описаните фактически и правни основания, са описани единствено и само правните основания, а именно че има образувано досъдебно производство. Безспорно същото се образува с юридически акт, въз основа на данни и квалификацията на предполагаемото деяние, без да са посочени фактическите данни на които се основава самото задържане на доверителят ми и евентуалната съпричастност към наказателноправната разпоредба.

От там насетне искам да посоча, че срокът на самото задържане е бил максимално предвидения такъв от 24 часа, като видимо от протоколите за претърсване и изземване на двата недвижими имота, които той обитава и на МПС, е било установено, че не са намерени забранени предмети и вещи, мисля, че така беше, които действия са били извършени в една кратка част от периода, за който е бил задържан. И така не ми стана ясно, защо се е наложило същия да бъде задържан за пълният размер от 24 часа и по този начин считам, че са му засегнати конституционните права и свободи застъпени в чл.3, че всеки гажданин има право на свобода и т.н. От тук насетне няма да продължавам и ще Ви помоля за някакъв кратък срок за писмени бележки да си доразвия тезата.

Представям Ви списък на разноските и моля да отмените така постановеното първоинстанционно решение, да постановите друго, с което да се отмени същото, съответно да се отмени заповедта. Претендирам за сторените от доверителя ми във връзка с обжалването на заповедта разноски и за акт в този смисъл.

И. П.– В сектор „Криминална полиция“ е постъпила оперативна информация, че лицето А.М.Д. държи в себе си наркотични упойващи вещества. По разпореждане на началник сектор, колеги в случая са изпратени, за да установят лицето и да проверят получената оперативна информация. Лицето е установено на Митническо бюро гр.Свиленград и при проведена оперативна беседа с охранител на обекта, същият е заявил, че на входа на Митническото бюро, е видял полиетиленово пликче и при преглед от камерите е установил, че пада от джоба на същото лице – А.М.Д.. След което при направения полеви наркотест с „Narco Spray“, зелената листна маса реагира положително на канабис и поради тази причина е издадена заповедта за задържане, и решението според мен, е правилно на районния съд.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаеми касационни съдии, считам, че касационната жалба е основателна, а решението на Районен съд – Свиленград, като незаконосъобразно и неправилно считам, че следва да бъде отменено.

Намирам, че решението е постановено при нарушение на съдопроизводствените правила. Считам, че производството е следвало да бъде разгледано в открито съдебно заседание с призоваването на оспорващия, и на страните по делото всъщност.

С оглед на тези мотиви моля решението на Районен съд – Свиленград, да бъде отменено.

СЪДЪТ дава възможност на пълномощника на касатора, в 3-дневен срок, считано от днес, да представи писмени бележки в подкрепа на защитната си теза и

ОБЯВИ, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11.23 часа.

Протоколът се изготви на 03.06.2020 година.

 

                                              

                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                      Секретар: