П Р О Т О К О Л

 гр. Хасково, 04.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на четвърти юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:ВАСИЛКА ЖЕЛЕВА

                                                                Членове:                                          

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

и прокурора Елеонора Иванова  

сложи за разглеждане исково адм.дело №  274 по описа за 2020 година

докладвано от съдия Василка Желева  

На именното повикване в 10:41 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ Р.Х.Р., редовно призован за днешното съдебно заседание, не се явява. За него се явява адв. В.К., надлежно упълномощена да го представлява, с представено по делото пълномощно.

ОТВЕТНИКЪТ по иска Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ - София, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат представител.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се явява прокурор Елеонора Иванова.

Адв. К. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Моля за ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, водим от което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилата искова молба, с която Р.Х.Р. претендира ответникът Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ – София да бъде осъден да му изплати обезщетение в размер на 500.00/петстотин/лева, на основание чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ, произтичащо от отмененото като незаконосъобразно Наказателно постановление № ДАИ-0000008/14.02.2018 г. на главен секретар на ИААА гр. София, отменено с решение по НАХД № 351/2018 г. по описа на РС – Хасково, ведно със законната лихва за забава върху главницата, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателното ѝ изплащане.

Докладва се, че по настоящото дело е изискано от РС – Хасково АНД № 351/2018 г. и е върнат отговор, че същото вече е изпратено на АдмС – Хасково за прилагане по адм.дело № 769/2018 г. на АдмС – Хасково и към настоящия момент делото не е върнато в РС - Хасково. При извършената справка в деловодната система на съда по адм.дело № 769/2018 г. се установява, че същото заедно с приложеното дело на Районен съд - Хасково е изпратено с касационна жалба на ВАС на 30.12.2019 г. и към момента не е върнато в съда.

Адв. К. – Поддържам исковата молба. Да се приемат приложените към нея доказателства. Във връзка с докладваното от съда, че изисканото АНД № 351/2018 г. по описа на РС – Хасково е във ВАС, аз подадох молба до ВАС да ми бъде издадено съдебно удостоверение, че договорът за правна помощ, ведно с пълномощното е приложен по съответното дело, както и да ми бъдат изпратени копия от протоколите по съответните съдебни заседание по наказателното дело. Представям Ви и моля да приемете самата молба, която съм изпратила до ВАС, издаденото ми съдебно удостоверение от ВАС, копието от договора за правна защита и съдействие, съответно пълномощното и копията на протоколите от съдебните заседания. Тези доказателства са заверени от мен, тъй като ВАС отказа да ги завери, доколкото не са по тяхно дело. Представям тези доказателства и считам, че не е нужно, от гледна точка на процесуално време, да чакаме делото да се върне от ВАС. Нямам други доказателствени искания.  

ПРОКУРОРЪТ – Да се приемат приложените към исковата молба писмени доказателства, както и днес представените от пълномощника на ищеца документи. Считам, че не е необходимо прилагането на самото АНД № 351/2018 г. по описа на РС – Хасково в оригинал, с оглед представените от пълномощника на ищеца доказателства. Нямам искания за събиране на други доказателства.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото приложените към исковата молба документи в надлежно заверен вид, както и представените в днешното съдебно заседание от пълномощника на ищеца такива. Съдът като взе предвид представеното съдебно удостоверение относно доказателствата, съдържащи се в АНД № 351/2018 г. по описа на РС – Хасково, което към настоящия момент се намира на производство на ВАС намира, че не е необходимо прилагането на цитираното АНД в оригинал по настоящото дело и като взе предвид, че страните нямат искания за събиране на други доказателства намира, че делото е изяснено от правна и фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА като доказателства по делото следните документи: Решение № 196/08.06.2018 г. по АНД № 351/2018 г. по описа на РС – Хасково; молба от адв. К. до ВАС; съдебно удостоверение, издадено от ВАС; договор за правна защита и съдействие № 07036/20.03.2018 г., пълномощно от 13.02.2018 г.; протокол от открито съдебно заседание, проведено на 23.04.2018 г. по АНД № 351/2018 г. по описа на РС – Хасково и протокол от открито съдебно заседание, проведено на 16.05.2018 г. по АНД № 351/2018 г. по описа на РС – Хасково.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв. К. – Уважаема госпожо административен Съдия, моля да уважите исковата претенция, като доказана в пълен размер. От събраните в хода на съдебното производство доказателства по безспорен начин се установяват както основанието, така и размерът. Видно от представените протоколи от съдебните заседания, делото в административно-наказателното производство е било проведено повече от едно съдебно заседание, като хонорарът е определен на база разпоредбите на Наредба №1 за минималните адвокатски възнаграждения, действащата към момента на осъществената защита, поради което искът се явява основателен по размер.

В горния смисъл Ви моля да уважите иска в пълен размер и да присъдите направените от доверителя ми разноски за настоящото производство в размер на 310 лв., от които 10 лв. платена държавна такса и 300 адвокатски хонорар.

ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, считам исковата претенция за основателна и доказана по размер, поради което предлагам да бъде уважена. 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 10:45 часа.

Протоколът се изготви на 04.06.2020 година.

               

 

        СЪДИЯ:

 

 

 

         Секретар: