П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 04.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на четвърти юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова……..………………………..……..…..

и  прокурора Цвета Пазаитова……………..……………….……….…….………………. 

сложи за разглеждане адм. дело № 306 по описа за 2020 година …….……..………….

докладвано от съдия Ива Байнова…….…….…....…...……….……...…………………...

на именното повикване в 11.33 часа се явиха:……………………………………………

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.А.А., редовно призован, се явява лично и с адв. Ц., назначен за негов процесуален представител, във връзка с допусната по делото правна помощ.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ИНТЕРВЮИРАЩ ОРГАН при РПЦ - ХАРМАНЛИ към ДАБ /П. Р./, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от старши юрисконсулт Х., с представено в днешното съдебно заседание пълномощно.

                        Съдът докладва писмо вх. № 2589/28.05.2020 г. на прокурор при ОП – Хасково, с което се уведомява съда, че прокуратурата желае да участва като страна в производството по делото.

                        В залата се явява Цвета Пазаитова – прокурор в Окръжна прокуратура – Хасково.

                        ПРОКУРОРЪТ – Уважаема госпожо Председател, поддържам направеното искане. Считам, че са налице основанията на чл. 16, ал. 1, т. 3 от АПК, поради което моля да конституирате ОП - Хасково като страна в настоящото производство.

                        Съдът намира, че с оглед направеното искане в депозираното писмо, което се поддържа и в днешното съдебно заседание от прокурора и обосновава наличие на важен обществен и държавен интерес от участието на прокуратурата в настоящото производство, следва Окръжна прокуратура – Хасково да бъде конституирана като страна по делото, водим от което и на основание чл. 16, ал. 1, т. 3 от АПК

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        КОНСТИТУИРА Окръжна прокуратура – Хасково като страна по адм. дело № 306/2020 г. по описа на Административен съд - Хасково.

                        С оглед личното явяване в съдебно заседание на жалбоподателя, който е чужд гражданин и не владее български език, в залата се явява Т.А.Х. преводач от арабски език.

                        Адв. Ц. – Моля на доверителя ми да бъде назначен преводач в днешното съдебно заседание.

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.А.А. /чрез преводача/ - Разбирам добре превода и моля да ми бъде назначен преводач за участието ми в производството.

                        ПРЕВОДАЧЪТ Т.А.Х. – Владея писмено и говоримо арабски език и мога да извърша превод от български език на арабски език и обратно на всички извършващи се по делото процесуални действия.

 

                        Съдът като взе предвид, че жалбоподателят е чужд гражданин и не владее български език, намира, че с оглед гарантиране правото му на защита, следва да му назначи преводач в лицето на днес явяващия се Т.А.Х., който да осъществи превод от български език на арабски език и обратно на всички извършващи се по делото процесуални действия, при възнаграждение в размер на 30.00 лв. (тридесет лева), платими от бюджетните средства на съда, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        НАЗНАЧАВА Т.А.Х. за преводач на жалбоподателя Д.А.А., който да осъществи превод на всички процесуални действия по делото от български език на арабски език и обратно при възнаграждение в размер на 30.00 лв. (тридесет лева), платими от бюджетните средства на съда. (изд. РКО)

                        Сне се самоличността на преводача.

                        ПРЕВОДАЧЪТ Т.А.Х. – /снета самоличност/. Предупреден за отговорността по чл. 290, ал. 2  от НК.   

                        По хода на делото:

                        Адв. Ц. – Да се даде ход на делото.

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.А.А. /чрез преводача/  - Да се гледа делото.

                        Ст. юриск. Х. – Да се даде ход на делото.

                        ПРОКУРОРЪТ – Моля да дадете ход на делото.

                        Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                        Докладва се жалбата.

                        Адв. Ц. – Уважаема госпожо Съдия, поддържам жалбата и моля да уважите искането на доверителя ми, тъй като считам, че решението на административния орган е неправилно. Да се приемат представените с административната преписка писмени доказателства.

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.А.А. /чрез преводача/ - Поддържам си жалбата. Съгласен съм с казаното от адвоката ми.

                        Ст. юриск. Х. – Уважаема госпожо Съдия, считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка. Представям и моля да приемете справка на Дирекция „Международна дейност“ относно Република И. с вх. № МД-257/14.05.2020 г.

                        ПРОКУРОРЪТ – Становище по жалбата ще взема в хода по същество. Да се приеме представената административна преписка, както и днес представената справка от ответника.

                        Адв. Ц. - Не възразявам да се приеме днес представеното от ответника писмено доказателство.

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.А.А. /чрез преводача/ - Да се приеме представеното доказателство.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото документите съдържащи се в изпратената административна преписка по издаване на оспореното решение, както и днес представената справка от Дирекция „Международна дейност“ към ДАБ, относно общото положение в И., водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към административната преписка заверени копия от следните документи: Протокол № 11 за направени беседи/информационни сесии с вх. № 263/13.03.2020 г.; Решение № УПХ 13/12.03.2020 г. на Интервюиращ орган на ДАБ при МС; Заповед № РД 05-229/23.03.2016 г. на Председател на ДАБ при МС; справка относно Република И. с вх. № МД-21/17.01.2020 г. на Дирекция “Международна дейност” при ДАБ – МС; справка относно общото положение в Република И. с вх. № МД-147/06.03.2020 г. на Дирекция “Международна дейност” при ДАБ – МС; протокол от проведено интервю с рег. № УП 15460/02.03.2020 г.; писмо до Директора на Специализирана дирекция – „М” – ДАНС с рег. № УП 15460/28.02.2020 г.; регистрационна карта на чужденец, на когото е образувано производство по разглеждане на молбата за международна закрила; декларация на основание чл. 30, ал. 1, т. 3 от ЗУБ с рег. № УП 15460/28.02.2020 г.; декларация за съгласие с рег. № УП 15460/28.02.2020 г.; Информация за обработване на лични данни на чужденци, търсещи международна закрила с рег. № УП 15460/28.02.2020 г.; покана с рег. № УП 15460/28.02.2020 г.; Решение за настаняване № 60/28.02.2020 г. в РПЦ – Харманли; Приложение към регистрационен лист с рег. № УП 15460/28.02.2020 г.; Евродак дактилоскопна карта с рег. № УП 15460/28.02.2020 г.; Информация за задълженията на чужденците, настанени в центровете на ДАБ с рег. № УП 15460/28.02.2020 г.; Допълнение към указания за правата и задълженията на чужденците, подали молба за международна закрила в Република България във връзка с чл. 29, ал. 1, т. 2 от ЗУБ с рег. № УП 15460/28.02.2020 г.; Указания относно компетентния орган по предоставяне на убежище, статут на бежанец и хуманитарен статут, пребиваване в Република България с рег. № УП 15460/28.02.2020 г.; Указания относно реда за подаване на молба за международна закрила, за процедурата, която ще се следва, за правата и задълженията на чужденците, подали молба за закрила в Република България с рег. № УП 15460/28.02.2020 г.; Регистрационен лист с рег. № УП 15460/28.02.2020 г.; молба до ДАБ при МС с вх. № 121/28.02.2020 г.; молба до ДАБ при МС с рег. № УП 15460/28.02.2020 г.; Заповед рег. № 5401 ПАМ-19/17.02.2020 г. относно връщане до страна на произход, страна на транзитно преминаване или трета страна; амбулаторен лист с рег. № УП 15460/28.02.2020 г. и приемно-предавателен протокол с рег. № 10540р-1349/27.02.2020 г., както и днес представеното заверено копие от справка на Дирекция „Международна дейност“ относно Република И. с вх. № МД-257/14.05.2020 г.

                        Адв. Ц. - Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.А.А. /чрез преводача/  - Няма да представям други доказателства.

                        Ст. юриск. Х. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

                        ПРОКУРОРЪТ - Нямам доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

                        Съдът като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа страна, поради което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

                        Адв. Ц. – Уважаема госпожо Председател, доверителят ми е изложил подробно своята история пред решаващия орган, който обаче неправилно е приел, че спрямо него не са налице предпоставки за предоставяне на статут на бежанец. Преди всичко в неговата родина се води война, има групировки, които застрашават положението му. Избягал е от своята родина поради крайната нужда, че се е опасявал за живота си.

                        На второ място, мога да Ви кажа, че доверителят ми търси по-добър икономически живот и по-добро съществуване. Доколкото съм запознат с неговото положение, имал си е приятелка, с която не е можел да се събере и искал да си осигури по-добър живот. В този смисъл, моля да му бъде предоставен статут на бежанец.

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.А.А. /чрез преводача/  - Положението в И. е много тежко за мен. Аз се страхувам за това, че може да се създават допълнителни проблеми в к.истан между арабите и к.ите и затова се страхувам за живота ми. Тежък ми е животът в И.. Имам и семейни проблеми, защото има жена, за която искам да се оженя, но има проблеми между моето и нейното семейство. Тук в България искам да създам семейство, защото имам човешки права. Мога да живея тук един нормален живот, а не като в моята страна. Животът ми е в опасност и искам тук да се установя.

                        Ст. юриск.  Х. – Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на Д.А.А. – гражданин на И., срещу решение на интервюиращия орган на ДАБ, като неоснователна и недоказана. При постановяване на своето решение интервюиращият орган е спазил общите изисквания за законосъобразност на индивидуалните административни актове, както е съобразен и с целта на закона. Посочените причини от жалбоподателя, както и в днешното съдебно заседание се установи, са лични и икономически, които не попадат в предметния обхват на ЗУБ. Подробности съм изложила в писмени бележки, които Ви представям и моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

            ПРОКУРОРЪТ – Госпожо Председател, считам, че жалбата срещу решението на ДАБ е неоснователна. Намирам решението за правилно, мотивирано, обосновано и законосъобразно, тъй като не са установени мотиви за напускане на страната по произход, които да налагат по отношение на молителя Д.А.А. да му бъде предоставен статут на бежанец или хуманитарен статут. Видно от решението и от разказа за неговата история, мотивите му са най-вече от личен характер, поради което считам, че решението е правилно и законосъобразно, с оглед на което моля жалбата да бъде отхвърлена.

                        Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

                        Заседанието приключи в 11.48 часа.

                        Протоколът се изготви на 04.06.2020 година.

 

 

 

 

                                                                                              СЪДИЯ: 

 

 

 

 

                                                                                              Секретар: