П Р О Т О К О Л

 

гр. Хасково, 05.06.2020 година

 

Административен съд Хасково, в публично съдебно заседание на пети юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕНКА КОСТОВА

 

При участието на секретаря Гергана Мазгалова

и прокурора Николай Гугушев

сложи за разглеждане адм.дело № 125 по описа за 2020 година,

докладвано от Председателя

 

На поименното повикване в 11.00 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Х.Х.А., уведомен при условията на чл. 138, ал. 2 от АПК чрез процесуалния си представител, не се явява и не се представлява.

Съдът докладва постъпила молба с вх.№2817/05.06.2020 г. от процесуалния представител на жалбоподателя - адв. Л.Ф., с която моли делото да се разгледа в тяхно отсъствие . Към молбата адв. Ф. прилага документи, които моли да бъдат приети като доказателства по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ПРЕСЕДАТЕЛ НА ДАБ, уведомен от предходно съдебно заседание чрез процесуалния си представител – ст. юрк. М.Х., не се явява, представлява се от ст. юрк. Х., надлежно упълномощена по делото.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ХАСКОВО, уведомена от предходно съдебно заседание, се представлява от прокурор Николай Гугушев.

СТ. ЮРК. Х.: Моля да бъде даден ход на делото.

            ПРОКУРОРЪТ: Моля за ход на делото.

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, ето защо

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ДОКЛАДВА, че във връзка с дадената възможност в предходно съдебно заседание на жалбоподателя и на неговия процесуален представител да представят по делото доказателства, удостоверяващи силната връзка между него и съпругата му М. Р., по делото е постъпила молба с вх.№2817/05.06.2020 г., към която са приложени декларации – 2 броя както и снимков материал – 4 броя.

СТ. ЮРК. Х.: Уважаема госпожо съдия, запозната съм с представените доказателства и не възразявам да бъдат приети.

ПРОКУРОРЪТ: Да се приемат представените доказателства.

Съдът, с оглед изразеното становище от процесуалните представители на страните в настоящото производство, намира, че следва да приеме като доказателства по делото, приложените към молба с вх.№2817/05.06.2020 г., постъпила от процесуалния представител на жалбоподателя, ето защо

                                                          

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като писмени доказателства по делото, приложените към молба вх. №2817/05.06.2020 г., а именно: Декларация с дата 03.06.2020 г. от А. К. К., с ЕГН **********; Декларация с дата 03.06.2020 г. от А. У. Х., с ЕГН ********** както и 4бр.семейни снимки с дата от 03.01.2018 г. до 06.012.2018 г..

СТ. ЮРК. Х.: Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено.

Съдът, като взе предвид, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счете делото за изяснено от фактическа и правна страна и

                       

О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

СТ. ЮРК. Х.: уважаема госпожо административен съдия, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна. В решението си председателят на ДАБ, правилно е приел, че не са изпълнени разпоредбите на чл.34, ал.1 от ЗУБ, а именно семейни връзки да предшестват влизането на чужденеца в Република България. Това се установи от проведените с чужденеца интервюта както и приложените по административната преписка доказателства.

През 2016 г., когато чужденецът е регистриран на територията на Република България, с молбата за предоставяне на международна закрила, същият е заявил семейно положение „неженен“. По време на проведените интервюта е потвърдил, заявеното от него семейно положение „неженен“. По време на производството си за международна закрила жалбоподателят е представил извадка от гражданския регистър, видно от което семейното му положение отново е „неженен“. В последствие, през 2019 г. същият подава молба с искане за събиране на семейство, за което представя документи за сключен брак в С., чрез пълномощно. От всичко изложено е видно, че не са съществували семейните връзки между чужденеца и сирийската гражданка, с която са сключили брак в последствие, преди пристигането му в Република България.

Подробности излагам в писмените си бележки, в които съм посочила актуална съдебна практика на Административен съд – София град по идентични дела, а именно: адм.дело № 10500/2019 г., адм.дело №10501/2019 г., адм.дело №12346/2019 г., които моля да имате предвид при постановяване на вашето решение.

ПРОКУРОРЪТ: Уважаема госпожо административен съдия, моето становище е, че нито изложеното в жалбата, нито представените писмени доказателства от страна на процесуалния представител на жалбоподателя, рефлектират по какъвто и да е начин върху правилността на извода на административния орган, че не са на лице семейни връзки между двете лица, предшестващи влизането на жалбоподателя в територията на Република България. Поради което считам, че издаденият административен акт е законосъобразен и обоснован, и следва да бъде потвърден.

СЪДЪТ обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

Заседанието приключи в 11.05 часа.

            Протоколът се изготви на 05.06.2020 година.

 

 

 

                                                                                             

ПРЕДСЕДАТЕЛ: 

 

                                                                                                         

 

 

Секретар: