П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 09.06.2020 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на девети юни през две хиляди и двадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: РОСИЦА ЧИРКАЛЕВА

                                  

При участието на секретаря Мария Койнова……..………………………..………...…..

и прокурора Елеонора Иванова ………………..…..……………….………………..…….

сложи за разглеждане исково адм. дело № 1093 по описа за 2019 година ………..…..

докладвано от съдия Росица Чиркалева …………...…....…...……….……............…….

на именното повикване в 10.00 часа се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ А.М.А., редовно уведомен по телефона на 21.05.2020г. за днешното съдебно заседание, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ по исковата молба ОБЩИНА ХАСКОВО, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. М., с пълномощно представено днес.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ХАСКОВО, редовно призовани се явява Елеонора ИВАНОВА, прокурор при ОП – Хасково.

По хода на делото:

А.М.А. – Госпожо Председател, да се даде ход на делото.

Ст.юрк. М. – Моля за ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, предвид което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва писмо вх.№707/28.01.2020г. от ВАС, относно справка по АД №14436/2019г. по описа на ВАС.

А.М.А. – Не мога да доведа свидетелката С.С., поради това, че е в чужбина за погребението на баща си. Искам да кажа, че в АД №11/2012г. на АдмС-Хасково има също доказателства за психическия тормоз от общината и искам да го приложите по това дело. Претърпяла съм вреди от 02.07.2019г. заповедта беше прекратена и от тогава за втори път общината ме тормози психически. Бях обжалвала повторно пред ВАС, тричленен състав по АД№1127/2013г. отмени решението по АД№337/2012г. на АдмС-Хасково, и вместо него постанови и отмени Заповед №1745/13.12.2011г. на Кмет на Община Хасково, и тези преписки да се приемат за доказателство, от което да е видно решението. Също така, петчленен състав по АД№2989/2020г. с определение оставя в сила Определение №479/13.01.2020г. по  АД№14436/2019г. на ВАС.  Обжалвах АД№782/2019г. на АдмС – Хасково пред тричленен състав на ВАС и не бях съгласна с това определение и написах жалба до Зам. Председателя на ВАС, с дата 04.05.2020г., с която уточних по жалбата, че едностранно и неоснователно е взето това определение на ВАС, вх.№6175/05.05.2020г. по която още няма образувано дело. Затова моля да се изчака да се реши делото, което ще се образува и след като приключи, да се реши дело №1093/2019г., за да се установи истинността на създадения психически тормоз от страна на общината, което те ми създават за втори път през годините откакто съм настанена и е безпричинно. Ето защо моля, по Конституцията на РБългария чл.121,ал.1, който гласи, че съдилищата създават равни условия за състезание на страните в съдебния процес, а ал.2 – производството по делата осигурява установяването на истината, и моля да се спазят законите, и да се приемат по същество и факти, и писмени доказателства, като се надявам да получа истинско ефективно и справедливо административно правораздаване.

Ст.юрк. М. – Възразявам по направените искания. Считам, че предишни дела нямат общо с настоящото производство.

ПРОКУРОРЪТ – Считам доказателствените искания за неоснователни и неотносими към настоящото производство, поради което считам, че не следва да бъдат уважени.

Като взе предвид предмета на настоящото производство, а именно претендираните от ищцата неимуществени вреди в следствие на незаконосъобразен административен акт – Заповед №Н-174/02.07.2019г. на Кмет на Община Хасково, съдът намира направеното от ищцата доказателствено искане за присъединяване към настоящото производство на АД №11/2012г. на АдмС-Хасково за неотносимо към предмета на спора. Като неотносими намира и останалите доказателствени искания направени от ищцата в днешното съдебно заседание. С оглед искането да се изчака да се реши делото, което ще се образува и след като приключи, да се реши дело №1093/2019г., съдът УКАЗВА на ищцата, че процесуалния закон допуска спиране на едно производство, тогава, когато в друг съд се разглежда относимо към спора производство, решението по което производство е от съществено значение за изясняване предмета по настоящото. Доколкото се иска спиране или отлагане на настоящото дело и необявяването му за решаване, с оглед изчакване на бъдещо производство, което не е образувано към настоящия момент, съдът намира, че такава процесуална възможност не дава нито АПК, по който се развиват административните производства, нито ГПК, чието приложение се следва, в случай на празнота на АПК. Последното води на извода за недопустимост на така направеното доказателствено искане за отлагане на настоящото производство, за изчакване на друго бъдещо с неясен предмет и неясно отношение към предмета на настоящото такова.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

                        ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ направените от ищцата доказателствени искания в днешно съдебно заседание.

                        Прилага по делото писмо вх.№707/28.01.2020г. от ВАС, относно справка по АД №14436/2019г. по описа на ВАС.

                        А.М.А. – Нямам други искания.

                        Ст.юрк. М. – Нямам доказателствени искания.

                        ПРОКУРОРЪТ – Нямам искания.

                        Като взе предвид, че страните не правят други доказателствени искания, съдът намери делото за изяснено от фактическа и правна страна и

                        О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

А.М.А. – Искам съда да уважи искането ми, още не е разгледано и не е приключило дело №14436/2019г. на ВАС пред петчленен състав по подадена от мен жалба срещу определението на тричленния състав, с което ми прекратяват жалбата. Смятам иска ми за основателен, тъй като ВАС не се е произнесъл по новата ми жалба и това ми дава основание да считам, че съм претърпяла неимуществени вреди. Това да ходя по съдилищата да се разправям с общината е психически тормоз, защото не е един път. Явно общината търси причина да ме извади от тази къща, а аз 2018г. есента направих покрива, и до тогава, от 2013г. аз с декларация подавам документите и описвам, че няма промяна. Опира до средства да извадя тези документи, и миналата година не са приели моята декларация без да ми обясняват причина, пращат ми повторно писмо за изискване на тези документи, и в отговор на моето възражение получих, че не стои за разглеждане. Някаква цел имат общината за да ме извадят от тази къща. Заповедта е незаконосъобразна и ми се налага за обикалям съдилищата за да пущам жалби, това ми причинява вреди и напрежение.

Ст.юрк. М. – Считам иска изцяло за недоказан. По делото не бяха представени доказателства, които да сочат какъв вид са точно неимуществените вреди претърпени от ищцата, поради това не считам иска за основателен.

ПРОКУРОРЪТ – Намирам исковата претенция за неоснователна и недоказана, поради което предлагам да бъде оставена без уважение.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10.23 часа.

Протоколът се изготви на 09.06.2020 г.

                                                                                                 

 

СЪДИЯ:

        

 

Секретар: