П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 09.06.2020 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на девети юни две хиляди и двадесета година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 21по описа за 2020 г. …….……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова …………………….…..…

на именното повикване в 10:50 часа се явиха:………………………….

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.П.Д., редовно призован чрез процесуалния си представител адв.Д. по телефон на 26.05.2020 г., не се явява. Същият се представлява от адв. М.Д.Д., надлежно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Главна ДирекцияГранична полиция“- гр.София, редовно призован, призовката е връчена по електронна поща, като видно от върнатото потвърждение, същата е получена на 27.05.2020 г., не се явява и не  изпраща представител.

СВИДЕТЕЛЯТ А.Г.А., редовно призован, се явява лично.

Свидетелят се отстрани от съдебната зала.

Адв.Д. – Да се даде ход на делото.

Съдът, като взе предвид редовното призоваване на страните, намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Адв.Д. –Нямам искания преди разпита на свидетеля. Моля да се пристъпи към снемане самоличността и разпит на свидетеля.

Съдът намира, че следва да допусне до разпит в днешното съдебно заседание призования свидетел А.Г.А. за установяване на фактите и обстоятелствата, посочени от пълномощника на жалбоподателя в предходно проведено по делото открито съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

Допуска до разпит в качеството на свидетел А.Г.А. -полицейски инспектор в ГПУ - Ново село, гр.Свиленград.

Пристъпи се към снемане на самоличността и разпит на свидетеля.

Свидетелят А.Г.А. се въведе в съдебната зала.

СВИДЕТЕЛЯТ А.Г.А. – (снета самоличност). Предупреден за отговорността по чл.290 от НК. Обещава да говори истината.

Данните за самоличност се снеха от лична карта с №***, издадена от МВР - *** *** г., след което същата се върна на свидетеля.

 СВИДЕТЕЛЯТ А.Г.А. – Аз съм полицейски инспектор в първа група на ГПУ „Ново село“. Вечерта на 23-24.07.2020 г. бях назначен за инструктиращ служител и ръководех действията на нарядите при насочване и проверки на държавната граница на Република България. Жалбоподателят М.П.Д., който също е служител на ГПУ Ново село, беше в тази смяна.

 Същата вечер М.Д. беше по маршрут в района на с.С. – с.М. – до Синия връх, като му бях казал маршрутът за изнасяне да бъде от с.М. към с.О.. Но преди това, докато излязат нарядите от 22:00 часа, трябваше да покрие един район в района на „Наносите“, което беше оперативно направление за движение на групи. Той беше назначен наряд автопатрул с друг командирован служител от друго ГПУ -не си спомням от кое ГПУ.

Същата вечер, като цяло по принцип имаше връзка с нарядите, с изключение на един период от 5-7 часа, когато нямаше връзка нито с радиотелефоните „Тетра“, нито с GSM-ите. Тогава се опитвах да се свържа и с началника на ГПУ, имах информация, закъснявах с информацията, по няколко опита правех за да се свържа. След това той се свързва с мен пак по някакъв труден начин. Като цяло постоянно се опитвахме да звъним по телефоните. От време на време, на половин час да правехме по един път връзка, може би и по-рядко. В района имаше гръмотевична буря, може би затова имаше такъв проблем.

Разбрах, че нарядът, в които М.Д. е бил старши, в продължение на няколко часа е бил на едно място, а не се е движел по маршрута, както съм му разпоредил. Сутринта се свързах с него и му казах да се изнася отново към „Наносите“, докато се сменят нарядите, докато излязат новите наряди да прикрие същото направление. Тогава той ми докладва, че е имало проблем с алармата на една вила на Синия връх и оглеждали района. Дошли и представители на СОТ. Пожарната аларма се включвала. Той оглеждал района, водел наблюдение, прегледал от задния край на вилата, от предния край, отвсякъде, в гората за пътеки, да не би да има някакви индикации. Но каза, че пътеки не е намерил. Дори рано сутринта е огледал наново района по светлото да не би да е пропуснал нещо в тъмното.

Дали като старши на граничен полицейски наряд М.Д. е имал  правомощия да променя маршрута, да спира на определени места по продължително време - по инструкция за патрулно постовата дейност на старшия на граничен полицейски наряд по време на инструктажа му се посочва откъде до къде да бъде маршрутът му, кой участък да охранява и активните направления. Когато отиде на място старшият сам определя според обстановката и това, което види като признаци и белези, къде да обърне повече внимание, къде е осветено нощно време за да може да спира автомобила, откъде може да води скрито наблюдение, но само в рамките на разпоредения му маршрут. Своеволно не може да променя маршрута, който му е разпореден. Ако трябва да ходи по друг маршрут трябва да му се разпореди.

На инструктажа казах на М. П. Д. ***  – с.О. – разклона за гр.Маджарово – към Синия връх – с.С. и да се прибира сутринта през с.М., пътя за гр.И., през с.М. обратно. Обаче вечерта, след като беше на „Наносите“, когато му казах, че вече нарядът е излязъл и може да напусне маршрута, му разпоредих да иде до с.Тънково, има една вила в края на селото, да провери там, защото нарядът, който е там, ще се забави  и ще излезе един час по-късно. Това му го казах около 22:30 часа вечерта. Когато променяме някакъв вече установен маршрут за движение не трябва да вписвам в документ това мое разпореждане. Аз просто му казвам да иде да провери, а не да носи службата там, само минава набързо и проверява, това става за около десетина минути. И той не се отклонява кой знае колко от маршрута, става дума за от разклона за гр.Маджарово до с.Тънково, това са 2-4 километра. Вилата, в която жалбоподателят е ходил да проверява, се намира на връх Синия връх. Тя влиза в първоначално разпоредения му маршрут за движение. Не съм разпоредил да се движи по друг маршрут. Пътят, който се движи от с.О. към с.Тънково е един прав участък. Другият има кръстато движение, който отива към с.С. през синия връх. На този разклон, вместо да се отбие до горе, аз му казах да иде до селото, да погледне вилата и да се върне и тогава да си тръгне по маршрута. Тази вила на Сини връх попада в неговия маршрут на движение. На Синия връх имаме позиция, от която може да се наблюдава с прибор нощно време целият район, защото е нависоко.

 Моите указания към жалбоподателя за промяна на маршрута  не се вписват в каквито и да е документи, включително при приключване на смяната. Ако взема да вписвам всичко …, аз имам 14-15 наряда вечерта на които постоянно им разпореждам нещо да проверят някъде според информацията, която имаме, то трябва да имам секретарка, която само да пише.

С повечето наряди нямах връзка, особено с тези, които са в планината. Вечерта пробвах два пъти да се свържа с наряда на жалбоподателя и не успях, сутринта успях да се свържа с него. Той не ми е казвал дали е опитвал да се свърже с мен, но думите му бяха „Най-накрая се свързахме“. Веднага като се свърза с мен ми каза, че е установил проблем във вилата на Сини връх.

Като цяло нарядите, които бяха в планината дали заради гръмотевичната буря, нещо друго или проблем с кулата, беше много трудна връзката. Когато аз се намирах близо до с.М. – близо до планината, далеч от гр.Свиленград, и не мога да хващам клетките от гр.Свиленград, по GSM – а имах много трудна връзка.

Сутринта при отвода на наряда нямах забележка по отношение на изпълнение на задълженията спрямо този конкретен наряд. Сутринта М.Д. дойде, докладва ми абсолютно всичко, къде какво е видял, какво е забелязал на отвода на наряда, и се разписа. Сутринта на отвода представят докладни записка от дейността на наряда вечерта. Сутринта на отвода представят докладната, сравнявам докладната с това, което ми е казал. Ако установя несъответствия се опитвам да си изясня обстановката, защо е това несъответствие и трябва да пише нова докладна, в която да няма несъответствие с реалността.

Адв.Д. – Нямам други въпроси към свидетеля. Считам делото за изяснено от фактическа страна.

СВИДЕТЕЛЯТ А.Г.А. – Не желая да ми се изплаща внесеният депозит за свидетел.

Свидетелят  А.Г.А. се освободи от съдебната зала.

Адв.Д. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Съдът като взе предвид, че страните не правят други искания за събиране на доказателства, счита делото за изяснено от фактически страна, водим от което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.Д. – Уважаема госпожо Председател, моля да отмените обжалваната заповед на Директор на ГДГП – МВР, гр.София, с което на доверителя ми М.П.Д.  е наложено дисциплинарно наказание  „порицание“ за срок от шест месеца. Считам, че безспорно е установено, че доверителят ми не е извършил дисциплинарното нарушение, за което е наказан. Става дума за новост в МВР, че от гр.София могат да наблюдават чрез GPS-система служебните автомобили на Министерството. И след като тогава вечерта е установено, че лек автомобил, с който е осъществен граничен полицейски наряд АП 389, старши на който е доверителят ми М.Д., се прави изводът, че той не е изпълнил служебни задължения. Самият служител от министерството, който е установил, че въпросният служебен автомобил е престоял над шест часа на едно място вечерта, признава, че на базата на основополагащия  документ, чрез който се извършва организацията и реда, охраната  на държавната граница на Република България, е именно инструкцията за граничното наблюдение от 2015 г. Като старши на този наряд М.П.Д. е имал право да променя маршрута, също така  пунктовете от маршрута, да остава за различно време маршрута на движение, конкретните установъчни пунктове, реда за смяна на времевите интервали и движение от един пункт до друг. Горното беше потвърдено и от разпита на свидетеля А.А. в днешното съдебно заседание, който е пряк началник на доверителя ми в работата му. Същият е инструктиращ служител и координира извършването на дейностите на граничните полицейски наряди на ГПУ „Ново село“.

Предвид горното и относно допуснатите процесуални нарушения по издаване на обжалваната заповед, предлагам подробни доводи и правни изводи в писмена защита, която моля да приемете. При условие, че отмените обжалваната заповед моля да осъдите ответника ГД „Гранична полиция“ в лицето на директора й да заплати на доверителя ми направените по настоящото производство разноски. Моля за вашия съдебен акт в този смисъл. Представям писмена защита и списък на разноските.

Съдът  ще се произнесе с решение в законният срок.

Заседанието приключи в 11:12 часа.

Протоколът се изготви на 09.06.2020 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: